DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Sputnik V Aşısı Yan Etkileri Nedir?

24.04.2021
A+
A-

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın gün itibariyle duyurduğu Sputnik V aşısı ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, Sputnik V aşısı nedir? Sputnik V aşısı özellikleri nelerdir Sputnik V aşısı koruma oranı kaç?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Koronavirüs Bilim Kurulu sonrası açıklamalarda bulundu. Yerli aşıya ilişkin açıklamalarda bulunan Bakan Koca, “Çok yakında Sputnik V aşısının da devreye gireceğini belirtmek isterim” açıklamasında bulundu. Peki, Sputnik V aşı özellikleri nelerdir?

SPUTNİK V AŞISININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca‘nın yapmış olduğu açıklama ile Türkiye’de kullanımına geçileceği bilgisinden sonra tüm gözler Rus Sputnik V aşısına çevrildi.

Rusya Doğrudan Yatırımlar Fonu (RDIF) tarafından desteklenen ve Rusya Gamaleya Araştırma Merkezi tarafından da geliştirilen Sputnik V aşısı adenovirüs (Viral Vektör) kaynaklı bir aşı olarak dikkatleri üzerinde topluyor.

SPUTNİK V AŞISININ ETKİNLİK ORANI KAÇ?

Rusya’nın Koronavirüse karşı geliştirmiş olduğu “Sputnik V” aşısının etkinlik oranı, yapılan son incelemelere göre yüzde 97,6 olarak belirlendi.

Rus Gamaleya Ulusal Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü’nün geliştirmiş olduğu “Sputnik V aşısı” 3,8 milyon kişiden elde edilen veriler ile incelendi. Geliştirici ekibin lideri olan araştırmacı Denis Logunov, her iki dozu da alan söz konusu kişilerde aşının etkinlik oranının yüzde 97,6 olarak tespit edildiğini açıkladı.

Bu yılın başlarında The Lancet dergisi, “Sputnik V aşısının etkinlik oranının yüzde 91,6 olduğunu açıklamıştı.

SPUTNİK V AŞISI NASIL ÇALIŞIYOR?

Dünyanın resmi onay alan ilk Kovid-19 aşısı olma özelliğini barındıran Sputnik V aşısı adenovirüs (Viral Vektör) kaynaklı bir aşı.

Viral Vektör (Adenovirüs) aşılarında, grip benzeri hastalık yapan bir virüsün (adenovirüs) genetik müdahale sonrası Koronavirüs proteini ile desteklenerek insanda bağışıklık oluşturması hedeflenirken aşıların içindeki mikroorganizmalar canlı olmakla birlikte, güçsüzleştirildiklerinden dolayı insanlarda hastalık yapmıyor.

2-8 santigrat derece sıcaklıklar arasında, yani kullanılan aşı buzdolaplarında saklanabilen Sputnik V adenovirüs (Viral Vektör) aşısı iki doz olarak yapılıyor.

SPUTNİK V AŞISININ YAN ETKİSİ VAR MI?

Lancet dergisinde yayımlanan Faz-3 sonuçlarına göre aşı 16 bin 501 sağlıklı erişkin gönüllüde denendi ve 5 bin 746 gönüllü plasebo grubunda yer aldı. Söz konusu çalışmaya göre aşı ve plasebo grubunda yer alan gönüllülerde ciddi yan etki saptanmadığı ve aşının güvenli bulunduğu ifade ediliyor.

Aşılama sonrasında görülen yan etkiler sıklıkla hafiftir.

Bu hafif yan etkiler arasında; yorgunluk, baş ağrısı, ateş, titreme, kas/eklem ağrısı, kusma, ishal, aşı uygulanan bölgede ağrı, kızarıklık, şişlik gibi hafif yan etkilerdir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.