DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Silinemeyen Android virüsü sırrı çözüldü Böylece çok kişinin telefonlarına virüs bulaşabiliyor. xHelper isimli uzun zamandır besbelli olan ve silinemeyen…

18.04.2020
A+
A-

Silinemeyen Android virüsü xHelper, sistemi fabrika ayarlarına döndürerek hayatta kalmayı başaran çok tehlikeli bir zararlı yazılım. Normal bir virüsü kaldıramazsanız, telefonu fabrika ayarlarına çevirmek bir çözüm olabilir. Ama xHelper, sistemi kendini silmeyecek şekilde fabrika ayarlarına döndürerek hayatta kalabiliyordu. 2019 yılının Ekim ortaya çıkan virüsün nasıl çalıştığı ise bu zamana dek çözülememişti.

Virüs, ortaya çıktığı ayda 45 bin cihaza bulaşmıştı. Virüsün işlem mekanizması ise tespit edilemiyordu. Kaspersky Lab uzmanları ise virüsü bulup analiz ettiler. Bu zararlı yazılımın en can tip noktası ise, kendisini sistem bölümüne yükleyebilmesi. Bu Nedenle telefon fabrika ayarlarına döndürülse dahi, sistem bölümünde olan virüs silinemiyordu.

Bayağı Android işletim modunda, belleğin bu kısmı salt okunur olarak monte edilir. bu nedenle, geleneksel akıllı telefon kullanımı esnasında xHelper dosyalarını silmek muhtemel yok. Virüs, kendini Android sistemi için zorunlu olan dosyaların aralarında kamufle edebiliyor. xHelper dosyalarına atanan öznitelikler, kök ayrıcalıklarına sahip bir kullanıcı tarafından bile kaldırılamıyor. Üstelik virüs, Superuser gibi uygulamaları da telefondan kaldırabiliyor.

Bunun da tatmin edici olmadığı durumda virüs, Android kütüphanelerini değiştirebiliyor. Böylece üstünde hiçbir şekilde operasyon yapılamıyor. Bu virüsten kurtulmanın tek yolu, zeki telefonu bir geri yükleme sürümünden flaş etmek. Kurtarma modunda, en ince ayrıntısına kadar yeni bir sistem imajı yüklenmesi gerekiyor. İşin ilginç kısmı ise, Çin’de ucuz akıllı telefonlar için üretilen imaj dosyalarının hali hazırda xHelper virüsünü barındırması.

Virüs, daha fazla Android 6 ve 7 sürümünü kullanan kullanıcılarını etkiliyor. Eğer son sürüme sahip bir Android cihaz kullanıyorsanız, pozitif endişe etmenize gerek değil.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.