Sıcak suların sağlıkla buluştuğu rotalar
Termal suların kullanımı Roma dönemine kadar dayanıyor. O dönemde soyluların özellikle de askerlerin rahatlaması ve tedavisi için kullanılan suların, faydaları görüldükçe kullanımı halka yayılmaya başlamış. Bizanslılarla devam eden termal kültür, Türklerin gelenekleriyle birleşerek hamam kültürünün doğuşuna sebep olmuş. Hamamlar o dönemde de sadece yıkanma amaçlı değil, insanların hem sosyalleşme aracı olmuş hem de ruhen zinde kalmalarını, sağlıklarını korumayı sağlamış. Günümüzde tarihi hamamlar bu işlevlerini korurken, termal suların bulunduğu alanlarda inşa edilen birbirinden lüks ve modern SPA otelleri termal turizmi yarattılar.Termal turizmle tanışmam üç yaşında başladı. ‘Romatizma ağrılarına iyi geliyor’ diye her yıl anneannemi Balıkesir-Gönen kaplıcalarına götürürdük. Ramazan ayının kışa denk geldiği ilkokul yıllarımda hamam kültürüyle tanıştım. Amasya’da hamamlar ramazanda sahura kadar açık olurdu. Tüm komşu akraba hamamda hem yıkanır hem de sohbetiyle, yemeğiyle eğlenceli vakit geçirirdik. Bu şifalı suları o kadar seviyorum ki, düğün öncesi gelin hamamı yapmadan evlenmek bile istemedim. Şimdi ise eşimle birlikte her kış termal otellerin tadını çıkarıyoruz.
class=’cf’>
BALIKESİR
İsviçre’nin Alpler’inden sonra dünyada oksijen oranı en yüksek ikinci yer Kaz Dağları. İşte bu muhteşem havayı soluyarak termal tatil yapmak isterseniz rotanız Venüs Thermal Boutique Hotel & Suites & SPA Wellness ya da Balıkesir Ramada Resort Kazdağları Thermal & SPA olmalı. Ege otları toplama ve pişirme kursu, zeytin hasadı, Kaz Dağları’nda trekking gibi farklı aktivitelere de katılabilirsiniz.
DENİZLİ
Pamukkale’nin şifalı kaynakları antikçağlardan günümüze ulaşıyor. Denizli‘nin UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alan Pamukkale’de termal tatil yapmak isterseniz Doğa Termal Health & SPA ve Richmond Pamukkale Thermal Resort öne çıkan yerler. Üstelik gün içerisinde Pamukkale travertenlerini ve Hierapolis antik kentini ziyaret edip 23 yüzyıllık tarihin içinde de termal deneyim yaşayabilirsiniz. Antik havuz namı diğer ‘Kleopatra Havuzu’nu termal sular beslediği için yaz kış sıcaklığı 36 derece. Kışın havuzun keyfi efsane…
YALOVA
Biraz da İstanbul’a yakın yerlere, Marmara’daki termal bölgelere göz atalım. Yalova’da yer alan Limak Thermal Boutique Hotel termal sularının yanında tarihi de bir öneme sahip çünkü bu tesisin ilk misafiri Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’müş. Tarihi otel, aslına uygun olarak yeniden inşa edilmiş. Otelin oda numaraları Atatürk’ün doğum tarihi olan 1881’le başlayıp 1938’e kadar devam ediyor. Atatürk’ün yıllar önce otelde kahve içtiği anda çekilen meşhur fotoğrafının olduğu özel köşede ise misafirlere Türk kahvesi ikram ediliyor.
BURSA
Termal tesisleriyle öne çıkan bir diğer ilimiz Bursa’da birbirinden güzel termal tesisler var ama Kervansaray Thermal Hotel Bursa merkezde ‘Eski Kaplıca’yı bünyesinde barındırdığı için misafirlerini tarihi bir yolculuğa çıkarıyor. Bursa’da termal sulara ara verdiğinizde Anadolu Türk mimarisinin en büyük camii olan Ulu Cami’yi ziyaret edebilir, ardından Kozahan’da kahve molası verebilir ve dönüş yoluna geçmeden finali enfes İskender kebap ile yapabilirsiniz.
Gitmeden önce dikkat edin:
Termal bölgelerin muhteşem havasında açık havada yürüyüş yapmak için spor kıyafetleriniz ve spor ayakkabınızı yanınıza almalısınız.
Birçok termal havuza bonesiz girilmiyor. Yanınızda mutlaka bone getirin.
Stresten arınmaya gidiyorsunuz, sadece bedeninize değil zihninize de mola verin.
Sosyal medya detoksuna girin. Mümkünse tatil boyunca telefonunuzu kullanmayın.