DOLAR 34,2480
EURO 37,5903
ALTIN 2.872,34
BIST 9.132,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 25°C
Çok Bulutlu
İstanbul
25°C
Çok Bulutlu
Per 27°C
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C

Sepsis Hakkında Bilinçlenme: Dr. Yelda Öğütmen’in Uyarıları

Sepsis, hayatı tehdit eden bir durumdur. Dr. Yelda Öğütmen, sepsisin belirtileri, önlenmesi ve acil müdahale konularında önemli uyarılarda bulunuyor. Bilinçlenmek için bu yazıyı okuyun ve sağlığınızı koruyun.

13.09.2024
A+
A-

Sepsis Konusunda Bilinçlenme: Dr. Yelda Öğütmen’in Uyarıları

Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Yelda Öğütmen, 13 Eylül Dünya Sepsis Günü vesilesiyle kan zehirlenmesi olarak bilinen sepsis hastalığının önemine dikkat çekti. Sepsis, vücudun enfeksiyona karşı gösterdiği aşırı tepki sonucu gelişen, hayati tehlike arz eden bir durumdur. Dr. Öğütmen, ani ateş durumunda mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiğini vurgulayarak, “Sepsiste her geçen saat kritik öneme sahip” dedi.

Sepsisin belirtilerini sıralayan Dr. Öğütmen, “Tansiyon düşüklüğü, idrar çıkışında azalma, solunum yetmezliği ve kalp atış hızının artması, en sık görülen sepsis belirtilerindendir” ifadelerini kullandı. Çoklu organ yetmezliği ve tüm vücudu etkileyen şoklar gibi ciddi sonuçlar doğurabilen sepsis, ihmale gelmeyecek bir durumdur.

Erken Teşhis ve Önemi

Dr. Öğütmen, sepsis hastalığında erken teşhisin hayati öneme sahip olduğunu belirtti. “Erken teşhis kesinlikle çok önemlidir. Vücutta herhangi bir enfeksiyon olduğundan şüpheleniyorsak, tedavi sürecine en hızlı şekilde başlanmalıdır. Kontrolsüz bir enfeksiyon, hastada ciddi olumsuz sonuçlara yol açabilir” diyen Dr. Öğütmen, erken teşhis sürecinde hastanın ateşi, tansiyonu ve genel durumu üzerine detaylı inceleme ve kan tetkikleri yapıldığını ifade etti. Ayrıca, “Belli enfeksiyon parametrelerini ve organların fonksiyonlarını değerlendirebileceğimiz testler uyguluyoruz” şeklinde ekledi.

Tedavi Süreci ve Antibiyotik Kullanımı

Tedavi süreci hakkında bilgi veren Dr. Öğütmen, “Hastayı değerlendirdikten sonra olası enfeksiyon odağını saptıyoruz. Eğer enfeksiyon odağı tespit edilemiyorsa, bu durumu belirlemek için çeşitli tetkikler yapıyoruz. Hastayı kesinlikle antibiyotik tedavisiz bırakmamak gerekir” şeklinde konuştu. Ancak bazı hastaların günlük yaşamlarında fazla antibiyotik kullanmasının ileride olumsuz sonuçlar doğurabileceğine dikkat çekti. Dr. Öğütmen, “Aşırı antibiyotik kullanımı, hastanın ileride alacağı antibiyotiklerin etkinliğini etkileyebilir. Bu durum, hastanın antibiyotiğe karşı bağışıklık kazanmasına yol açabilir. Uygunsuz antibiyotik kullanımı, sepsis durumunda riski artırmaktadır” dedi.

Sepsisin Belirtileri

Dr. Öğütmen, sepsisin belirtilerine de değinerek, “Hastada öncelikle ateş gözlemlenebilir. Hayati fonksiyonları tehdit eden durumlar ortaya çıkabilir. Bunlar genellikle tansiyon düşüklüğü, böbrek yetmezliği, idrar çıkışında azalma, solunum güçlüğü, solunum yetmezliği, nabız hızlanması ve kalp atışlarının artması gibi belirtilerdir. Bu durumlar, çok ciddi sonuçları beraberinde getirebilir” diyerek sepsisin ciddiyetine vurgu yaptı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Sağlık

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.