DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 22°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Sedef Hastalığı Psoriasis Nedir? Belirtileri ve Tedavileri Nelerdir?

04.03.2020
A+
A-

SEDEF HASTALIĞI NEDİR?

Cilt hücreleri cildin en derin tabakasında oluşur. Cilt yüzeyine doğru kademeli olarak ilerleyen hücreler burada ölür. Gün içerisinde yapılan aktiviteler ile birlikte parçalanarak dökülürler. Dökülen cilt hücreler yerini alt dokuda oluşan yeni hücrelere bırakır. Cilt hücrelerinin meydana gelmesi ve dökülmesi süreci yaklaşık 28 gün sürer. Sedef hastalığında ise bu süreç oldukça hızlıdır. Normal süreçten yaklaşık 10 kat daha hızlı seyreden hastalıkta cilt hücrelerinin dökülmesi 2-6 gün arasındadır. Bu durumda da ölü cilt hücreleri yüzeyde birikir. Kısır döngüye giren ciltte aşırı üretim ve dökülmeye bağlı olarak tipik görünüme sahip olan sedef rengi pullanmalar ve kabuklanmalar oluşur.

SEDEF HASTALIĞI NEDENLERİ?

Kronik bir hastalık olan sedef hastalığının nedeni kesin olarak belli değildir. Herhangi bir bakteri veya virüs kaynaklı bir hastalık olmadığından dolayı bulaşıcı değildir.  Hastalıkla ilgili olarak en çok merak edilen sedef hastalığı genetik mi sorusudur. Sedef hastalığının nedenlerinden biri de hastalığın genetik yatkınlığa sahip olmasıdır. Annede veya babada sedef hastalığı olmasa bile daha önceki kuşaklarda hastalığın olması ortaya çıkmasına neden olabilir.

Aşırı üzüntü, stres ve depresyon sahibi insanlarda sedef hastalığı görülme oranı daha yüksektir. Bağışıklık siteminin zayıflaması, aşırı alkol ve sigara kullanımı ve yüksek kilo da hastalığı tetikleyici unsurlar arasındadır. Bunlara ek olarak iyodit, antimalaryal, beta bloker ve yüksek tansiyon ilaçlarını yan etkisi olarak da sedef hastalığı görülebilir.

SEDEF HASTALIĞININ BELİRTİLERİ

Özellikle diz ve dirsek bölgelerinde yer alan sedef rengi pullanma ve kabuklanmalar. Bu cilt lezyonları genital bölgede, tırnak ve saç derisinde de gözlenebilir. Ayrıca kollar, bacaklar, avuç içleri ve ayak tabanında kırmızı lekeler üzerinde gri-beyaz renkli deri döküntüleri ve kabuklanmalardır.

Tırnaklarda çukurcuklar, kalınlaşma ve sarı renk oluşumu, tırnak çevresinde şişlik ve kızarıklıklar Ciltte kuruluk, yanma hissi, kaşıntı ve kanamalar Eklemlerde ağrı, şişlik ve kızarıklık

SEDEF HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Ömür boyu devam eden bir hastalık olan sedef hastalığı uygun tedavi yöntemi ile kontrol altına alınabilir. Hastalığın erken teşhis edilmesi kontrol altına alınmasını kolaylaştırır. Ancak döküntü ve pullanmalar vücut derisinin ’unu kaplamışsa fototerapi ya da sistemik tedavi uygulanmalıdır. Sedef tedavisi kişiye özeldir. Hastalığın cilt üzerindeki yaygınlığı, hastanın yaşı, cinsiyeti, tedaviye uyumlu davranışı uygulanacak tedavinin seçiminde önemli faktörlerdir. Döküntü ve pullanmalar sınırlı bir alandaysa krem şeklinde olan sedef hastalığı ilaçları ya da nemlendirciler kullanılır. Hastalık yaygınlaşmışsa sentetik A vitamini içeren ilaçlar, fototorepi ve bazı kanser ilaçları uygulanabilir.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.