Samsun’da Sanayi Esnafı Eleman Sıkıntısıyla Karşı Karşıya
Samsun’da sanayi esnafı, eleman eksikliği nedeniyle üretim ve iş süreçlerinde zorluklar yaşıyor. Çözüm ve gelişmeler hakkında detaylar burada.
Samsun’da sanayi sektöründe faaliyet gösteren esnaf, önemli bir eleman açığıyla mücadele ediyor. Usta-çırak ilişkisiyle gelişen geleneksel mesleklerin giderek azalması ve kaybolmasıyla birlikte, gençlerin sektöre olan ilgisinin azalması, istihdamda ciddi sorunlar yaratıyor. Esnaf, yeterli sayıda kalifiye ara eleman bulmakta zorlanırken, gençlerin sabırsız ve kısa vadeli düşünceleri bu durumu daha da karmaşık hale getiriyor.
Sanayide çalışan ustalar, gençlerin daha cesaretli, istekli ve sabırlı olmalarını bekliyor. Ayrıca, sanayinin korkulacak bir yer olmadığını vurgulayarak, gençleri mesleğe teşvik etmeye çalışıyorlar. Esnaf, geleneksel mesleklerin devamı ve sektörün gelişimi için gençlerin ilgisini çekmenin önemine dikkat çekiyor.
Sanayiden Korkmamaları Gerekiyor
Orta Karadeniz Otomobil Servisleri Derneği Başkanı Fatih Özkan, gençlerin sanayiyi tercih ederken korkmadan hareket etmeleri gerektiğini belirtiyor. Özkan, “Sanayide seçici olmaları lazım. Çünkü her işletme, her usta aynı değil. Yapacakları sektörü iyi seçmeli ve sabırlı olmalılar. Çocuklar genellikle işe başladıktan kısa süre sonra pes ediyor. Bir hafta, 10 gün içinde bırakıyorlar. Oysa sabırlı olurlarsa, birkaç yıl içinde mesleğe adapte olup başarılı olabilirler. Gençlerimizin daha cesaretli ve istekli olması gerekiyor” diye konuşuyor.
Sanayi Sektörü Artık Daha Modern ve Güvenli
Sanayide boya dükkanı işleten Ayhan Çelik, sektörün eleman sıkıntısının her geçen yıl arttığını belirtiyor ve gençlere çağrıda bulunuyor: “Gençler, işleri zor veya pis olarak görüyor ama sanayi artık modernleşti. İş güvenliği ve maaş şartları oldukça iyi. Meslek sahibi olmak, insanların hayatında önemli bir yer tutar. Sanayi sektörü, gelenekselden moderne geçiş yaparak, daha güvenli ve cazip hale geldi.”
Sanayi Her Zaman Var Olacak Güçlü Bir Sektör
Sanayide çalışan 18 yaşındaki Efe Haydar Özkan ise, sektörün gelişmekte olan ve sürekli var olacak bir alan olduğunu söylüyor. Özkan, “Sanayi işleri genellikle ‘pis iş’ olarak görülüyor ama aslında öyle değil. Çalışma şartları artık düzenli ve güvenli. Otomotiv sektörü, teknolojinin de katkısıyla sürekli gelişiyor ve her zaman var olacak bir alan. Gençler, mesleki eğitimle bu sektörde başarılı olabilir ve kariyerlerini sürdürebilirler” diyerek gençlere cesaret veriyor.
Kaynak: İhlas Haber Ajansı (İHA)