Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara ve Tütünle Mücadelede Yeni Denetim Hamlesi
Sağlık Bakanlığı, sigara ve tütünle mücadelede yeni denetim hamlesiyle halk sağlığını korumayı hedefliyor. Detaylar için hemen tıklayın.
Sağlık Bakanlığı’ndan Sigara ve Tütünle Mücadelede Güçlendirilmiş Denetimler
Sağlık Bakanlığı, ülke genelinde sigara ve tütün ürünleri kullanımını azaltmak amacıyla yeni ve kapsamlı denetim stratejileri uygulamaya koydu. Bu kapsamda, kafe ve restoranlarda yeşil dedektörlerin kullanımı ve çapraz denetim ekiplerinin aktif hale getirilmesi planlanıyor. Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürü Muhammed Emin Demirkol, yaptığı açıklamada, Bakan Kemal Memişoğlu’nun talimatları doğrultusunda, denetimlerin daha etkin hale getirileceğini ve bu sayede sigara kullanımını ciddi oranda azaltmayı hedeflediklerini belirtti.
Demirkol, ayrıca, sigarayı bırakmak isteyenler için kurulan 565 sigara bırakma polikliniğinde, uzman hekimlerin ve sağlık personelinin yoğun çaba gösterdiğine dikkat çekti. Bu polikliniklerde, 1100’den fazla sertifikalı hekimin aktif olarak çalıştığını ve yakın zamanda bu sayıyı artırmak için eğitimlerin hızlandırıldığını söyledi.
Gelecek Planları ve Sigara Bırakma Destekleri
Demirkol, özellikle Bolu ve Rize gibi illerde, sigarayı bırakmaya yönelik yeni sertifikasyon çalışmalarına hız verildiğine işaret ederek, “Yakın zamanda bu iki ilde, sağlık çalışanlarının eğitimlerini tamamlayıp, gönüllü hekimlerin hizmetine sunacağız. Bu sayede, sigara bırakma konusunda daha fazla vatandaşımıza destek olabilecek duruma geleceğiz,” dedi.
Sigara bırakma polikliniklerine gelen hastalara, ücretsiz ilaç ve danışmanlık hizmetleri sunulmaya devam ediliyor. Bakanlık, bu hizmetlerin daha etkin ve yaygın hale gelmesi için aile hekimlikleri ve diğer sağlık kurumlarıyla iş birliği yapmayı planlıyor. Ayrıca, gönüllü sağlık personellerinin eğitimleri de hızlandırılarak, ülke genelinde sigarayı bırakmak isteyenlere ulaşmak amaçlanıyor.
Sağlık Personeli ve Kolluk Kuvvetleri İş Birliği
Demirkol, tütün denetimlerinin, Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü koordinasyonunda disiplinli ve sistematik bir şekilde yürütüldüğünü belirtti. Bu kapsamda, sağlık personelinin kolluk kuvvetleriyle birlikte denetimlerde bulunduğunu ve çalışmaların daha etkin hale getirildiğini vurguladı.
Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu’nun talimatlarıyla, çapraz denetimlerin artırılması yönünde çalışmalar yapıldığını ifade eden Demirkol, bu denetimlerin, farklı illerden görevlendirilen sağlık personelleri ve kolluk kuvvetlerinin ortak çalışmasıyla gerçekleştirildiğini belirtti. Çapraz denetimlerin, hem il bazlı hem de ilçe bazlı olmak üzere, sistematik bir şekilde sürdürüldüğünü ve denetimlerin artırıldığına dikkat çekti.
Vatandaşların Şikayetleri ve Denetimlerin Güçlendirilmesi
Demirkol, vatandaşların CİMER ve SABİM gibi resmi platformlar üzerinden ilettikleri şikayetlerin, denetimlerin artırılmasında önemli bir rol oynadığını söyledi. Gelen ihbarlar ve yeşil dedektörlerle tespit edilen taleplerin, denetimlerin etkinliğini artırdığını ve yerel dinamiklerle de bu çalışmaların desteklendiğini belirtti.
“Pasif içiciliğin de aktif içicilik kadar zararlı olduğunu biliyoruz. Sigaraların sağlık ve çevre üzerindeki olumsuz etkileri, toplum sağlığı açısından ciddi riskler oluşturuyor. Bu nedenle, denetimlere kararlılıkla devam edeceğiz ve vatandaşlarımızın sağlığını korumak adına tüm imkanlarımızı seferber edeceğiz,” şeklinde konuştu.
Sonuç ve Gelecek Vizyonu
Demirkol, sigaranın akciğer hastalıklarından çeşitli kanserlere kadar birçok ciddi hastalığın oluşmasına neden olduğunu vurgulayarak, “Sigara ve tütün ürünleri kullanımını azaltmak, toplum sağlığını koruma adına en önemli adımlarımızdan biri. Çalışmalarımızı, vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak ve sağlıklarını korumak amacıyla kararlılıkla sürdüreceğiz,” dedi.
Bu kapsamda, denetimlerin etkinliği artırılırken, halkın bilinçlendirilmesi ve sigara karşıtı kampanyaların da güçlendirilmesi planlanıyor. Sağlık Bakanlığı, toplum sağlığını tehdit eden bu alışkanlıkla mücadelede, devletin tüm imkânlarını seferber etmeye devam edecek.