Sağlık Bakanlığı’ndan Gıda Takviyeleri Üzerine Uyarılar
Sağlık Bakanlığı, gıda takviyelerinin kullanımıyla ilgili önemli uyarılarda bulundu. Sağlığınızı korumak için dikkatli olun!
Sağlık Bakanlığı’nın Rolü ve Gıda Takviyeleri Üzerine Uyarılar
Türkiye’de sağlık alanında tek otorite olan Sağlık Bakanlığı, ilaçların üretim ve satış izni konusunda önemli bir rol oynamaktadır. Saydan, bir ürünün ilaç şekli (kapsül, draje, ampul, şurup vb.) verilmişse, bu ürünlerin üretim ve satış izninin yalnızca Sağlık Bakanlığı’ndan alınabileceğini vurguladı. Vatandaşlara bu ürünlerin yalnızca eczanelerden temin edilebileceğini hatırlattı.
Saydan, “Vatandaşlarımızın internetten elbise, ayakkabı, bilgisayar alır gibi gıda takviyesi adı altında ilaç satın alıp kullanmasından son derece endişeliyiz. Özellikle gençlerimizin rağbet ettiği doping amaçlı kullanılan ilaçlar, her yerde bulunabilecek kadar kolay ulaşılabilir olmamalıdır. Bu tür ilaçlar yalnızca reçeteli olarak eczanelerimizde satılmalıdır” şeklinde uyarıda bulundu.
Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yurtdışından gelen ilaç formu verilmiş ancak gıda takviyesi adı altında satılan ürünlerin satışına ve bu ürünleri satmak isteyenlere ruhsat verdiğini belirten Saydan, şunları ifade etti:
- “Böylece çoğu uzak doğu menşeli ve ‘gıda takviyesi’ olarak adlandırılan bu ürünler, internet ortamında kontrolsüz bir şekilde, 7’den 70’e herkesin ulaşabileceği sitelerde ve sosyal medya platformlarında satılmakta, bu da can kayıplarına veya zehirlenmelere yol açmaktadır.”
- “Son günlerde genç bir sporcunun hayatını kaybetmesi, bu durumun ciddiyetini bir kez daha gözler önüne serdi. Artık yeter, bu son olsun. Ülke olarak ders alalım ve daha fazla can ve sağlık kaybı yaşamayalım.”
- “Devlet yetkililerinden, sigara, alkol ve uyuşturucuya gösterdikleri özeni, gıda takviyesi adı altında satılan ilaçlarda da göstermelerini bekliyoruz.”
Saydan, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:
“İnternette ‘bitkiseldir, zararsızdır’ denilerek satılan ve zayıf olduğunuz konularda etkili olduğu iddia edilen ürünlere itibar etmeyin. İnternetten veya eczanelerimiz dışında satılan bu ürünlerin yarısından fazlası merdiven altında, sağlıksız koşullarda üretilmiş ve içerikleri tam olarak bilinmemektedir. Bu ürünlerin Sağlık Bakanlığı tarafından kontrol edilmediğini unutmamalısınız. İsmi ne olursa olsun, aslında ilaç olan her türlü ürünü eczacınıza danışarak, eczanelerinizden almanız, sağlığınız ve hayatınız için son derece önemlidir. İnternetteki süslü reklamlarla yapılan vaatlere kanıp sağlığınızı tehlikeye atmayın.”
Ayrıca, Türkiye’de Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından onaylı yaklaşık 12 bin “gıda takviyesi” adı altında bitkisel ilaç ve vitamin bulunduğu belirtilerek, “Vatandaşlarımız tarafından ‘bitkisel’ olarak adlandırıldığı için ‘zararsızdır’ düşüncesiyle rahatlıkla kullanılmaktadır. Ancak bu ürünler içinde kimyasal maddeler barındırmaktadır. Üzerlerinde yer alan ‘ilaç değildir’ ibaresi son derece yanıltıcıdır. Bu ürünler, ilaç etken maddesi içeren ürünlerdir ve masumca ‘takviye edici gıda’ olarak adlandırılmaları yanıltıcı bir durum yaratmaktadır.” ifadelerine yer verildi.