DOLAR 32,3781
EURO 34,7468
ALTIN 2.407,27
BIST 10.087,54
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Çar 17°C
Per 19°C
Cum 18°C
Cts 18°C

Sağlık Bakanı: 261 bin temas var! Filyasyon başarısı! Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca, 14 Nisan itibariyle corona virüsü ile mücadelede gelinen son durumu…

15.04.2020
A+
A-

107 kişi hayatını kaybederken, 842 kişi iyileşti. Genel tabloya baktığımızda ise 443626 test yapıldı ve bugüne kadar 65111 kişide virüs tespit edildi. Bakan Koca’nın açıklamasındaki satır başlarından bazıları şunlar oldu;

Amerika’nın 11. haftada ulaştığı düzeyi biz 4. haftada yakaladık. Türkiye’de vaka artışı söz konusu ama artış hızının dördüncü haftada düştüğünü söyleyebiliriz. Ölüm artış hızının beşinci haftada başladığını çok net söyleyebiliriz.

Türkiye’nin durumu dünyadan farklı seyrediyor. Dünyanın hiçbir ülkesinde vaka sayısının artmasıyla birlikte sağlık kuruluşlarında, hastaneye, yatış, yoğun bakım, cihaza bağlanan hastaların sayısında bir azalış asla söz konusu değil.

Filyasyon nedir? Filyasyon ekipleri ne yapar?

Filyasyon tıp dünyasında herhangi bir bulaşıcı hastalığın kaynağını tespit etmeye verilen isimdir. Yani kaynak arama çalışması olan filyasyon sayesinde tehlikenin devam edip etmediği, başka insanların risk altında olup olmadığı gibi önemli verilere ulaşmak mümkün hale geliyor.

Salgının yayılma hızının kontrol altına alınmasına filyasyon çalışmasının büyük payı olduğunu vurgulayan Bakan Koca, dünyada birçok ülkenin filyasyon uygulaması yapmadığını ve sadece şikayetle ilerlediğini belirtiyor.

Corona virüsü vakası görülen hastaların toplamda 261989 kişi ile temas kurduğunun tespit edildiği açıklandı. Yeni bir tanı konulduğunda harekete geçen filyasyon ekibi hastanın detaylı bir hikayesini dinliyor ve kimle ne zaman görüştüğünü tespit etmeye başlıyor.

Test sonucu pozitif çıkan kişilerin ailesi ve iş arkadaşlar otomatik olarak sisteme düşüyor. 3 kişiden oluşan bu ekipler vakanın temas ettiği kişileri 48 saat gibi kısa bir süre içerisinde tarıyor.

81 ilde çalışan bu ekipler doğrudan adrese ulaşıyor. Temaslı takibinde en yüksek oran yüzde 99 ile Zongulda’ta. Toplamda 4600 ekip bulunurken, bunlardan 1200’ü en çok vaka görülen İstanbul’da görev yapıyor.

Aile hekimleri filyasyon sürecinde büyük rol oynuyor

Filyason çalışmamızın bir kısmı aile hekimleri tarafından yürütülüyor. Belirtilerin çıkıp çıkmadığı aile hekimleri tarafından araştırılıyor. Sahip olunan veri kaynağının bir kısmı aile hekimleri ile kurdulan bu ağ. Zira, filyasyon için oldukça sağlam bir veri kaynağına ihtiyaç duyuluyor.n geleceksiniz direnin” diyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.