DOLAR 32,2588
EURO 35,0619
ALTIN 2.467,59
BIST 10.319,96
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Cts 21°C
Paz 24°C
Pts 23°C
Sal 24°C

Rusya, Üçüncü Koronavirüs Aşısı CoviVac’ı Onayladı

20.02.2021
A+
A-

Bundan yaklaşık 5 ay önce Rusya, ilk resmi COVID-19 aşısı Sputnik V’in ardından ikinci aşısını da onaylamıştı. Fakat EpiVakKorona isimli bu ikinci aşı, Rusya’nın duracağına işaret etmiyordu. Bugünse Rusya Başbakanı Mihail Mişustin, devlet televizyonunda yaptığı açıklamada üçüncü koronavirüs aşısını da onayladıklarını açıkladı.

Rusya’nın onayladığı üçüncü koronavirüs aşısı, CoviVac oldu. Chumakov Centre tarafından üretilecek koronavirüs aşısının Sputnik V aşısına göre farklı bir türde aşı olduğu açıklandı. Sputnik V, vücudun antijen üretmesini sağlayan zararsız virüslerle çalışırken CoviVac aşısının “tam virion” aşısı olduğu belirtildi.

Rusya’nın üçüncü aşısı farklı bir aşı türünde:

rusya koronavirüs

CoviVac aşısının tam viryon bir aşı olarak tanıtılması, bu aşının etkisiz hale getirilmiş veya çoğalma kabiliyetini kaybetmiş bir koronavirüsten yapıldığı anlamına geliyor. Virolojist Alexander Chepurnov’a göre aşının sunduğu avantaj, virüsün tüm unsurlarını içermesi ve herhangi bir varyanta karşı koruma sağlayacak daha geniş bir bağışıklık tepkisi yaratması.

Aşının herhangi bir varyanta karşı daha iyi koruma sağlayacağı belirtilse de bu ifade henüz kanıtlanmış değil. Rusya, COVID-19 aşılarını virüsün diğer mutasyonlarına karşı test etme aşamasının henüz erken safhalarında. Bu kapsamda Devlet Başkanı Vladimir Putin, bu pazartesi günü Rusya’nın COVID-19 aşılarının 15 Mart tarihinde yeni varyantlara karşı nasıl koruduğunun gösterilmesini talep etti.

Rusya’nın onayladığı üçüncü aşı CoviVac, 14 gün aralıkla iki doz şeklinde uygulanıyor. Aşı, standart dondurucu sıcaklıklarında, -2 ve -8 derecede taşınıp saklanabiliyor. Aşı şu ana kadar yaşları 18 ila 60 arasında değişen 200 insan üzerinde test edildi. Aşının  herhangi bir yan etkiye sahip olmadığı açıklandı.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.