“Kasım ayının en görülesi doğa harikası neresidir” diye sorarsanız hiç tereddüt etmeden ‘Yenice Ormanları’ derim. Her ne kadar komşusu Safranbolu kadar bilinmiyor olsa da doğal güzellikleriyle her yıl biraz daha şöhreti artan Yenice’de görülecek çok şey var. Özellikle tam da bugünlerde.
Fotoğraflar: Uğur Biryol
2 / 16
Büyük şehirlerin keşmekeşinden kaçmak isteyenler için çok sayıda alternatif var ancak özellikle doğanın kendisine sunduğu güzelliklerin peşinde olanlar, bugünlerde yolunu Karabük’e bağlı Yenice Ormanları’na düşürebilir.
3 / 16
Yenice tek başına ve bilmeden gezilecek bir yer değil. Özellikle yaban hayatı açısından oldukça zengin olan bölgede, istemediğiniz durumlarla karşılaşmamak için mutlaka bir bilenle yola çıkmalısınız.
4 / 16
Yenice’ye vardığınızda, öncelikli olarak nereden başlamanız gerektiğini bilmenizde fayda var.
5 / 16
Küçük ilçeyi tepeden izleme imkânına sahip olan belediyeye ait Ihlamur Teras, konaklama için de iyi bir seçenek. Buraya yerleştikten sonra artık hangi noktaya gideceğinizi belirleyebilirsiniz.
6 / 16
Ne kadar kalacağınızı ve nasıl bir aktivite yapacağınızı bilmiyorsanız, coğrafyayla teması veya ilk adımı sağlamak için Şeker Kanyonu iyi bir seçenek.
7 / 16
Kasım ayı boyunca rengârenk bir görsel şölenin tam içinde bulabilirsiniz kendinizi. Ardıç, kayın, ahlat, meşe ağaçları arasından son derece kolay bir yürüyüş yaparak, asırlık köylerin içinde insanlara selam vererek, boyunlarına çıngırak takılmış ineklerin özgürce otladığı tepelerin altından, yaşama sevinciyle dolarsınız.
8 / 16
Orman yürüyüşünün sonunda ise kanyonun içerisine girmiş oluyorsunuz, buradan seyir terasına inip, tertemiz akan ırmakların sesiyle size terapi gibi gelecek huzur dolu vakit geçirebilirsiniz.
9 / 16
Yenice ile tanışmış oldunuz, artık sizi yeni yerleri görmek için kimse engelleyemez. İkinci gün için de Kızılkaya Tepesi’ne gidebilir, buradan geniş ormanları seyre dalabilirsiniz.
10 / 16
Bölgenin önemli mesirelerinden Göktepe Yaylası, hem göletinin kenarında dolaşan yılkı atları hem geniş düzlükleriyle kampçıların da bisikletçilerin de uğrak alanlarından. Yine burada uzun uzun yürüyüşlerle hem ormanı keşfedebilir hem de biraz daha merkeze yakın köylere inebilirsiniz.
11 / 16
Yenice çok sık bir orman örtüsüne sahip olduğundan, orman içinden yürümek pek mümkün olmayabiliyor, genellikle orman istihsal sahaları için açılan eski yollardan belirli bölgelere gidilebiliyor.
12 / 16
Türkiye’nin en büyük ormanı Bölgede uzun süre çalışma yapan doğabilimci Yıldıray Lise, bu zenginliği şöyle anlatıyor: “Yenice Ormanları, geniş ve iğne yapraklı karışık doğal yaşlı orman yapısına sahip…
13 / 16
1000-1200 metre yükseklikte doğu kayınının baskın olduğu geniş yapraklı ormanlar hâkim. 1200 metreden sonra Uludağ göknarı ve sarıçam gibi iğne yapraklı ağaçlar başlıyor.
14 / 16
Bölgenin en yüksek yeri olan Keltepe Zirvesi’nde ise alpin kuşak bitkileri görülüyor.
15 / 16
ncedere ve Şimşirdere’nin nehre karıştıkları yerde ise Akdeniz Bölgesi’nde görmeye alışık olduğumuz sandal, funda, beyaz çiçekli laden, akçakesme, menengiç, erguvan ve sumak karşımıza çıkıyor. Çitdere çevresinde porsuk, fındık, karaçam, çınar yapraklı akçaağaç, kayın gövdeli akçaağaç, sapsız meşe ve dağ karaağacı anıt ağaçları sizi selamlar.”
16 / 16
Yenice Ormanları son birkaç yüzyıldır dünyada memelilerin en iyi korunduğu sığınaklardan.