DOLAR 32,5889
EURO 34,8100
ALTIN 2.419,27
BIST 9.645,02
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 24°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
24°C
Hafif Yağmurlu
Çar 22°C
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 17°C

REM Uykusu Nedir?

16.09.2021
A+
A-

Uyku evreleri Rem öncesi uyku ve Rem uykusu olarak ikiye ayrılabilir. Zihnimizi geliştiren ve yorgunluğunu gidermede etkili olan uyku Rem uykusudur. Peki, REM uykusu davranış bozukluğunun göstergesi midir?

Yaşam döngümüz içerisinde yemek yemek ya da su içmek gibi uyumak da en temel parçamız olarak kabul edilir. İnsanlar fiziksel yorgunluklarını giderebilmek için dinlenmeye, zihinsel yorgunluğu gidermek için uykuya ihtiyaç duyar. Uykunun bir çok evresi vardır ve her evrede durum farklı bir hale gelir. Zihin için önemli olan Rem uykusu hakkında birçok insan bilgi sahibi değildir. Sizler için Rem uykusunun ne olduğunu açıklayan bir haber düzenledik.

REM UYKUSU NEDİR?

İnsanın bedeni kadar zihnini de dinlendiren ve insan beyninin yeni bir güne hazırlanması için kesinlikle gerekli olan uyku 4 evreden oluşur. Uykunun 4 evresinden biri olan REM evresi diğer evrelere göre  oldukça farklıdır. Gece boyunca uykunun en ağır olduğu evre olan REM evresi aynı zamanda rüyaların da görüldüğü evredir. REM uykusu ya da Türkçe adıyla ‘hızlı göz hareketi’ sırasında bedenimiz hareket etmez. Bu yüzden halk arasında REM uykusuna uyku felci de denebilir. REM uykusunun en önemli noktası, insan bedeni hareketsiz kalsa bile beynin REM uykusu boyunca tıpkı uyanıkmış gibi çalışmaya devam etmesidir. REM uykusu esnasında uykuda olan canlının gözleri hareket etmeye devam eder. Zaten uykunun bu evresine REM adı verilmesinin sebebi de budur. REM kelimesi, İngilizce ‘Rapid Eye Movement‘ cümlesinin baş harflerinden oluşmaktadır.

REM UYKUSU DAVRANIŞ BOZUKLUĞUNUN GÖSTERGESİ MİDİR?

REM uykusu esnasında bedenin hareketsiz kalmaması durumuna yani görülen rüyaya bedenimizle dahil olma durumuna REM uykusu davranış bozukluğu denir. Normal bir REM uykusu sırasında kan basıncı çok yüksek, vücuttaki tüm kaslar işlevsiz olur. Rüyamızda birinden kaçtığımızı ya da çok yüksek bir yerden düştüğümüzü gördüğümüz zamanlar olur. Sağlıklı bir REM uykusunda rüyamızda ne kadar hareket ettiğimizi görüyor olsak da bedenimiz hareket etmez. REM uykusu davranış bozukluğu, böyle rüyaları gördüğümüz esnada bedenimizle tepki vermemiz anlamına gelir. Yani, rüyamızda biriyle kavga ediyorsak uyku esnasında etrafa ya da yanımızda uyuyana yumruk savurabiliriz. Bir yerden düştüğümüzü gördüğümüz rüyalardan yere düşerek uyanmamız da REM uykusu davranış bozukluğunun bir göstergesidir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.