DOLAR 32,3891
EURO 34,5551
ALTIN 2.384,10
BIST 10.045,74
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Per 18°C
Cum 17°C
Cts 19°C
Paz 20°C

Refah payı nedir, nasıl hesaplanır? (Enflasyona göre refah payı hesaplama)

03.01.2023
A+
A-

Refah payı, memur ve emeklilerin alacağı 6 aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte sorgulanmaya başladı. Memur ve emeklilere yapılacak olan ocak zammı, refah payının da eklenmesiyle birlikte belli olacak. Peki, refah payı nedir, nasıl hesaplanır?

Emekli ve memura ne kadar refah payı verileceği, TÜİK tarafından açıklanan 6 aylık enflasyon farkının belli olmasıyla birlikte sorgulanıyor. 6 aylık enflasyon farkına göre belli olan emekli maaşlarına bir de refah payı eklenecek ve zam miktarı ortaya çıkacak. Peki, refah payı nedir, nasıl hesaplanır?

REFAH PAYI NEDİR, NASIL HESAPLANIR?

Refah payı çalışanların enflasyondan korunmasını sağlamak amacıyla devreye alınmış bir uygulama olarak tanımlanmaktadır.

Refah payı, memur, işçi ve emekliler aldıkları maaşların enflasyon oranı düşüldükten sonra, hesaplanarak ödenen miktarıdır.

Asgari ücrete gelen zam sonrasında refah payının memur, işçi ve emeklilere uygulanması bekleniyor.

Refah payı nedir, nasıl hesaplanır? (Enflasyona göre refah payı hesaplama) - 1

ZAM ORANI NE KADAR?

Memur ve memur emeklileri ocakta yüzde 7,84 enflasyon farkı, yüzde 8 de toplu sözleşme zammı alacak. Böylece memur ve memur emeklileri ocakta toplam yüzde 16,47 zam almaya hak kazandı.

SSK ve Bağ-Kur emeklileri ise yüzde 15,39 zam alacak.

GÖZLER REFAH PAYINDA

Ancak bu rakamlar memur ve emekliler için nihai zam oranları değil. Memur ve emeklilere verilecek refah payı sonrası zam oranı kesinleşecek.

Gözler şimdi refah payı açıklamasına çevrildi.

    Paylaş
Twitter Facebook Flipboard Linki Kopyala
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.