DOLAR 32,4938
EURO 34,7574
ALTIN 2.438,54
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 18°C
Sal 18°C

Ramazanda Kuvvetli Bağışıklık Sistemi İçin Dengelenmiş ve Dürüst Beslenin

06.05.2020
A+
A-

Prof. Dr. Günnur Deniz, Coronavirüsü salgınında önemini bir kez daha anladığımız bağışıklık sisteminin, Ramazan ayında da korunması için önerilerde bulundu. Prof. Dr. Deniz, “İftar ve sahurda dengelenmiş ve doğru beslenmek, bol sıvı ve istikrarsız gıdalar harcamak büyük tartı taşımaktadır. İftarda taze ve mevsimindeki sebzeler, proteinli gıdalar ve meyveler ile beslenmek bağışıklık sistemini olumlu etkiler,” ifadelerini kullandı.

“8 SAAT ARALIKLI YEMEK YEMEK YİYİP, 16 SAAT YEMEMEK BAĞIŞIKLIĞI OLUMLU ETKİLİYOR”

Ramazan ayının başladığını anımsatan Deniz, “Oruç tutmanın bağışıklığı güçlendirdiğine dair bir egzersiz bulunmamakla birlikte, besin türünden yapılan bazı değişikliklerin intermittent (gidip gelen) beslenmenin bağışıklığı güçlendirdiği gösterilmiştir. Mesela gün içerisinde sadece 8 saat aralığında yemek yemek, 16 saat yemek yememek ‘mTOR’ adı bahşedilen hücre içi sensörlerin içten çalışmasını sağladığı için bağışıklık sistemine olumlu etkileri olduğu, yine gidip gelen özlem uygulamalarının enflamasyonu ve bilhassa damarla ilgili negatif etkileri azalttığı gösterilmiştir,” dedi.

Uyarı edilmesi gereken en önemli unsurun gıda olduğunu vurgulayan Deniz, vücudun proteinler, karbonhidratlar, yağlar, vitaminler, mineraller ve su olarak gruplandırılan öbür beslenme öğelerine ihtiyaç duyduğunu belirtti.

İFTAR VE SAHURDA DENGELİ BESLEMEK ÇOK ÖNEMLİ

Prof. Dr. Deniz, iftarda fazla yemekten ve sahura kalkmadan oruç tutmaktan kaçınılması gerektiğini belirterek, şu önerilerde bulundu:

“İftar ve sahurda dengelenmiş ve dürüst beslenmek, bol akıcı ve akışkan gıdalar harcamak büyük tartma taşımaktadır. Proteinler vücudun esas işlevlerini sürdürebilmesi için zorunlu olan besin öğelerinden biridir. bu nedenle protein alınması fakat karbonhidrat, yağlı ve şekerli yiyeceklerden, rafine edilmiş içinde katkı maddesi yer alan gıdalardan uzak durulması gerekmektedir.

İftarda taze ve mevsimindeki sebzeler, proteinli gıdalar ve meyveler ile beslemek bağışıklık sistemini olumlu etkiler. genelde sağlıklı bir gıda için bol su tüketilmeli, lif açısından zengin yoğurt gibi fermente gıdalar tüketilmeli, mümkünse evde yapılanı seçim edilmelidir. Bağırsak florası da bağışıklığı güçlendirmenin diğer bir yoludur. Probiyotiklerin (fermente gıdalar) bağırsak florasını daha sağlıklı kıldığı bilinmektedir.”

UYKU DÜZENİNİ SAĞLAYIN

Oruç tutarken uyku düzenine uyarı etmenin ve bağışıklık yönünden stresten uzak durmanın önemine değinen Deniz, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Ahenkli uyku bağışıklık sistemini zinde tutmanın esas yollarından biri. Uyku sırasında salgılanan melatonin seviyelerinin en yüksek olduğu gece saatlerinde uyuklamak kayda değer. Melatoninin kansere karşısında bağışıklık sistemini olumlu etkilediği, buhran ve stresi azaltıp hayat süresini artırdığı ve yaşlanma bulgularını azalttığı bildirilmektedir.

Tüm bunların yanı sıra artı olmanın, doğayı, insanları ve hayvanları sevmenin de bağışıklık sistemi üzerindeki etkilerini unutmamak gerekir.”

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI?

Orucun dinç bireyler için farz olduğunu ifade eden Deniz, “Kronik hastalığı (diyabet, yüksek kan basıncı, kalp, immün yetersizlik, kanser gibi) olanlar, oruç tutamayacak dek yaşlılar, hamile ya da emziren kadınlar, oruç tutmamalıdır.

Hem afiyet hizmetlerinin aksamasından üzüntü edilen afiyet çalışanları, ağır işlerde çalışanlar, Covid-19 teşhisi konmuş ve doktoru kadar oruç tutması sakıncalı görülenler de oruç tutmamalıdır. Hem kanser hastaları, kronik hastalığı sebebiyle kesintisiz ilaç kullananlar (steroid) veya immün yetersizliği olan bireyler aşı ve hap rejimlerini bozmamalıdırlar,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER ‘Sahur Yapmadan Oruç Tutmayın’

‘Sahur Yapmadan Oruç Tutmayın’

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

Ramazanda Tok Tutan Ekmek 3 Ay Bayatlamıyor!

Ramazanda Tok Tutan Ekmek 3 Ay Bayatlamıyor!

Kendinizi İyi Hissedeceğiniz Ramazan Önerileri

Kendinizi İyi Hissedeceğiniz Ramazan Önerileri

İLİşKİLİ GALERİLER Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan Ramazan Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan Ramazan Açıklaması

Ramazan Pidesine Hile Karıştırıyorlar, Dikkat!

Ramazan Pidesine Aldanma Karıştırıyorlar, Uyarı!

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Dinç Olduğunu Belirtti

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.