DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer?

30.07.2020
A+
A-

Bel fıtığı problemleri çoğunlukla bel ve kalça bölgesi, bacaklar ve ayaklarda ağrı ve uyuşmalar olarak kendini gösterir. Bunun dışındaki birtakım belirtiler de fıtık habercisi olabilir. Bunlar:

– Bacak ya da ayaklarda yaşanan karıncalanma veya uyuşma hissi

– Kaslarda güçsüzleşme

– Hareket kabiliyetinin zayıflaması, harekette zorlanmalar

– Şiddetli ve sık aralıklarla yaşanan bel ağrısı

– Bel ile beraber bacaklara da yayılan ağrılar

– Kısa sürede yorulmak

– Denge sağlamakta zorluk

– Oturur pozisyonda veya yürüme esnasında acı duyma, zorluk yaşama

Bel Fıtığının Nedenleri

Bel fıtığı omurganın dış halkasında zayıflama, yırtılma veya güç kaybı ile ortaya çıkar. Buna sebep olan etkenlerden ilki yaşlanma sonucunda omurga sisteminde oluşan dejenerasyondur. Bir diğeri ise aşırı kilodur. Çok kilolu kişilerde, vücut ağırlığı bel bacağa yüklenerek baskı yapar. Son olarak ağır bir yük kaldırırken aniden oluşan baskı da bu etkenler arasında sayılabilir.

Bacağa Vuran Fıtık Ağrısı Nasıl Geçer

Öncelikle bel ve kalça daha sonra da bacağa vuran fıtık ağrısını azaltmak için düzenli olarak hafif tempolu yürüyüşler yararlı olacaktır. Bel bölgesini zorlamayacak düşük tempolu egzersiz hareketlerinin de bacak ve bel ağrılarına iyi geldiği görülmektedir.

Bunların yanında yüzmek de her türlü fıtık ağrısını dindirmek için çok etkili bir yöntemdir. Yüzmek bununla beraber fıtığın gerilemesine de yardımcı olarak, adeta bir fizik tedavi yöntemi işlevi görür. Bir yandan karın kaslarını da kuvvetlendirerek vücudun denge-kas koordinasyonunu düzenler.

Bacağa vuran fıtık ağrısı için yatar pozisyondayken bacakların altını bir yastıkla desteklemek de ağrıları hafifletecek ve vücudu rahatlatacaktır.

Bel Fıtığını Önlemenin Yolları

Bel bölgesinde oluşan ağrıları ve bel fıtığını engellemek için gündelik hayatta bol bol hareket etmek gerekir. Hareketsiz bir yaşam omurgada disklerin kaymasına zemin hazırlar. Spor yapmak, omurgayı güçlendiren egzersizler gibi yollarla bel fıtığının önüne geçilebilir.

Vücut ağırlığına da son derece dikkat etmek gerekir. Fazla kilolar bel ve omurga sağlığı için ciddi riskler teşkil etmektedir.

Çok ağır yük kaldırmamak, bu bir mecburiyetse de ağır bir şeyler kaldırırken son derece kontrollü olmak gerekir. Bel bölgesine uygulanan ani baskılar da bel fıtığına davetiye çıkarmaktadır.

Bel ve bacak ağrıları nedeniyle hareket etmekte, yürümekte zorlanmaya başlayanlar ise 10 ila 15 gün arası zorunlu olmayan durumlarda ayağa kalkmamalı, oturur pozisyonda da olmamalı sadece yatarak istirahat etmelidir. Bele ve bacaklara verilen ağırlık azaldığında, disk kaymalarında da düzelmeler ve ağrılarda azalmalar görülür.

İLİşKİLİ HABERLER Bel Fıtığı Nedir, Neden Olur, Bel Fıtığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

Bel Fıtığı Nedir, Neden Olur, Bel Fıtığı Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.