DOLAR 32,8036
EURO 34,7732
ALTIN 2.506,80
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 14°C
Yağmurlu
İstanbul
14°C
Yağmurlu
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 23°C
Sal 22°C

Stresi Azaltmanın Yolu Bu Besinlerden Geçiyor!

29.07.2021
A+
A-

Tükettiğimiz besinlerin vücudumuzda önemli etkilere neden olduğu bilinen bir gerçek. Bazı besinler de stresi azaltmamızda bize yardımcı olur. Peki stresi azaltan şeyler neler? Stresi azaltan yiyecekler nelerdir?

Beslenme alışkanlıklarımız, ruh halimiz üzerinde önemli etkilere sahiptir. Bazı besinler vücudumuza enerji sağlarken bazı besinler sakinleşmemize ve dinlenmemize yardımcı olur. Peki stresi azaltan yiyecekler neler? Hangi besinler strese iyi gelir? Stresi azaltan şeyler neler?

STRESİ AZALTAN YİYECEKLER NELER?

Stresi azaltan yiyecekler neler? Stresi azaltmak için meyve sebze tüketmek önemli bir adım olacaktır. Araştırmalara göre meyve-sebze tüketmek stres seviyesinde önemli düzenleyici etkiye sahip.

Avustralya’da yeni bir araştırmaya imza atıldı. 25 ila 91 yaşları aralığındaki 8 bin 600’den fazla katılımcı ile yapılan araştırmada, sebze ve meyve tüetimi ile stres seviyeleri arasındaki ilişki incelendi. Elde edilen sonuçlar oldukça çarpıcı. Günde en az yarım kilo meyve ve sebze yiyen kişilerin, çeyrek kilodan az yiyenlere kıyasla daha düşük stres seviyelerine sahip olduğunu ortaya çıktı.

Dünya Sağlık Örgütü, gün içerisinde tüketmemiz gereken sebze ya da meyvenin en az 2-3 porsiyon olmasını öneriyor. Araştırmanın sebze-meyve açısından zihinsel sağlık ile zengin diyetler arasındaki bağlantıyı arttırarak güçlendirdiğini vurgulayan uzmanlar, daha çok sebze ve meyveye yer verilen diyetlerin zihinsel sağlık üzerinde önemli bir role sahip olduğunu söylüyor.

Sebzeler ve meyveler içerdikleri önemli besinler ile iltihabı ve oksidatif stresi azaltabilen, zihinsel sağlığı iyileştirebilen etkiye sahiptir. Vücutta meydana gelen oksidatif stres ve iltihaplanma, yükselen stres, kaygı ve daha düşük bir ruh haline neden olabilecek unsurlardandır.

STRESİ AZALTMAK İÇİN İPUÇLARI 

Stresi azaltmada meyve ve sebzenin etkili olduğunu söyleyen uzmanlar, günlük beslenmemizin yarısının meyve ve sebzelerden meydana gelmesi gerektiğini belirtiyor. Meyve ve sebze tüketmeyi unutanlar için basit ipuçları:

Kolay tüketilen ve taşınabilen meyve-sebzeleri yanınızda taşıyın. Mandalina, muz, elma, armut, kiraz gibi meyveler bunun için idealdir.

Küçük boyuttaki kutulardan alarak içerisine yiyeceklerinizi rahatlıkla koyabilirsiniz. Havuç, salatalık, biber gibi sebzeler de kolayca tüketilebilecek alternatifler arasında yer alıyor.

Öte yandan kuru meyveler de harika bir alternatiftir. Taze meyve-sebze tüketirken kuru meyveleriniz de size eşlik edebilir.

Dondurucudan Faydalanın

Dondurulmuş sebzeler de sağlıklı ve pratik bir avantajdır. Tüketmeye hazır olan donmuş besinler, hızlı yemekler yapmanız için yardımcı olacaktır.

Örneğin küçük bir torba enginarı eriterek başlayın. Enginarı ezin, limon kabuğu rendesi, Parmesan peyniri, tuz ve karabiber ekleyin ve bu sosu makarna için değerlendirin.

Ya da bezelyeleri tuzlu kaynar suya koyun. Kaynayınca suyunu süzün. Kıyılmış nane, biraz et ve bir miktar tereyağı ile soteleyin.

Ayrıca sebze krema ve püreleri, çok daha fazla sebze tüketmenin kolay bir yoludur. Büyük kaplarda kremalar yaparak, porsiyonlar halinde dondurabilirsiniz. Kullanmak istediğinizde gece bir kabı çıkarıp, ertesi gün yalnızca kaynatarak sebze yemeğinizi hızlı bir şekilde yapabilirsiniz. 

Atıştırmalıklarınız Sebzelensin

Gün içerisinde tüketeceğiniz atıştırmalıkları yeşillendirebilirsiniz. Sebze ağırlıklı atıştırmalıklardan yararlanabilirsiniz. Ispanak, roka, salatalık, marul, kıvırcık… Tostlarınıza da ilave edebileceğiniz bu sebzeler hem lezzetli hem de besleyici özelliğe sahip. Çilek, avokado, kuru incir, yumurta, biber de ekleyerek tostlarınızı zenginleştirebilirsiniz.

Hamur işleri yerine daha çok sebze tercih edin

Gereğinden fazla makarna tüketmek yerine daha fazla sebze tüketebilirsiniz. Kabak-patlıcan ağırlıklı makarnalar hazırlayabilirsiniz.

Salatalar harika bir öğündür

Salatalarınıza ilave edeceğiniz kepekli tahıllar, baklagiller, sebze-meyveler, ton balığı ya da tavuk gibi besinler salatalarınızı daha besleyici hale getirecektir.

Meyvelere yer açın

Sabah kahvaltınızda meyvelere yer açın. Kavun, greyfurt ya da başka bir meyve türü yiyin. Tahıllara kuru üzüm, muz veya çilek ekleyin. Ya da evde hazırlayacağınız küçük bir bardak meyve suyu da tüketebilirsiniz.

ÖĞLE YEMEĞİNİZDE SEBZE VE MEYVELERE YER AÇIN

Öğle yemeğinde sebze ya da salatası tüketin. Eğer sandviç yiyecekseniz sandviçinizin üzerine lahana, salatalık, domates, marul, kıvırcık gibi sebzeler ilave edin. Sebze çorbası içmek de faydalı bir öğün olabilir. Patates cipsi yerine çiğ meyvelerden yararlanabilirsiniz. 

Yeşil fasulye, yeşil ya da kırmızı dolmalık biber, kereviz, havuç gibi çiğ sebze dilimlerine masanızda yer açın. Öte yandan kuru üzüm, hurma, kuru kayısı gibi kuru meyveleri gittiğiniz yerlere taşıyabilirsiniz. Sıcak yaz günlerinde üzüm, muz, çilek gibi bir kase donmuş besinlerden tüketin.

AKŞAM YEMEĞİNİ DE HAFİF TUTUN

Akşam yemeğinin ardından sebze-meyve salatasının keyfini çıkarmaya bakın. Buğulanmış ya da fırınlanmış sebzeleri öğününüze ekleyin. Meyve ve sebzeler birçok sayıda hastalığı önleyen besin değerleri içerir. Kalp rahatsızlığı, kanser ve diğer hastalıkları engellemeye yardımcı olabilecek vitamin, mineral ve diğer besinleri barındırır.

Tüm besin maddelerini vücuda en iyi almanın yolu çok sayıda farklı renkteki meyve ve sebzeleri tüketmekten geçer. Her gün mümkün olduğunca fazla renk grubu yemeye gayret edin.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.