DOLAR 32,3864
EURO 34,9916
ALTIN 2.323,86
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 21°C
Açık
İstanbul
21°C
Açık
Cum 22°C
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C

Ramazanda 5 önemli beslenme taktiği!

25.04.2020
A+
A-

Türkiye Gazetesi’nden Ziyneti Kocabıyık’ın haberine tarafından yeni herif Corona virüs enfeksiyonunun bütün dünyayı sardığı bu dönemde içten beslenmek her zamankinden daha büyük yük taşıyor. Gerekmedikçe dışarıya çıkmadığımız bu dönemde beslenme hataları yapılarak kilo alındığına ve bağışıklığın düştüğüne muhabere eden besin ve perhiz uzmanı Ulaş Özdemir, sağlıklı bir şekilde oruç tutabilmenin ipuçlarını verdi.

İFTARDA HIZLI YEMEYİN

Gün boyu aç kalan kişinin iftarda seri yemek yemek yeme eğiliminde olduğunu hatırlatan Anadolu Afiyet Merkezi Beslenme ve Perhiz Uzmanı Ulaş Özdemir, iftarda seri yemenin uzun vakit özlem metabolizmasına bağlı olarak karoser kan şekerini aniden bire yükselteceğine dikkat çeken çekerek  “Süratli yemek bu yüzden tatlıya eğilimi artırabilir. Yediğiniz yemeğin porsiyonu değişmez kalsa bile yeme sürenizi uzatmanız keza sindirim sistemi sağlığınız için olumlu olacağı gibi keza de kilo kontrolünde size takviye olur” dedi.

TATLIYI GÜNAŞIRI YİYİN

İftar ardından her gün tatlı tüketilmesinin kilo değerini düşürse de yağ oranını arttırabileceğine uyarı çeken Ulaş Özdemir “Bununla Birlikte tatlı ertesi gün için kendinizi hâlsiz ve bitkin hissetmenize sebep olabilir. Şekerin sizi daha artı acıktıracağını unutmayın. Tatlıdan vazgeçemiyorsanız  gün fazla sütlü ve eksik şekerli sütlaç, muhallebi veya sade dondurma seçim edebilirsiniz” tavsiyesinde  bulundu.

ESAS YEMEĞE GEÇMEDEN ON BEŞ DAKİKA MOLA VERİN

1-Kesin sahur yapın: Dinç bir metabolizma için sahur son derece önemlidir. Sahura kalkmadan yalnızca su içerek hedeflemek sakıncalıdır. Sahurda kan şekerini daha yavaş yükselten ve diğer yiyeceklere kıyasla fazla daha artı tokluk şehvetli yaratıcı süt, peynir, yoğurt, yumurta, lifli besinler ve bu besinlerden oluşan yiyecekler tüketilmelidir.

2-Günde en düşük 2 litre su için: Jurnal iki litre suyunuzu kısa sürede yok, iftarla sahur aralarında gidip gelen olarak içmeye uyarı edin.

3-İftarda 15 dakika kuralına uyun: Yemeğinizin ortasında yemeğinizi bırakıp 10-15 dakika ara verin. Bu sizin sindirim sisteminizi rahatlatacağı gibi doyma hissinizi de düzenleyecektir. Çorba gibi hafif yemeklerle yemeğe açtırmak, 10-15 dakika sonrasında eksik yağlı et yemekleri ya da etli sebze yemekleri, baklagiller, zeytinyağlılar, salata ve yoğurt gibi yiyeceklerle sürdürmek uygundur.

4-İftarda mutlaka salata olsun: Yemeklerinizin yanında salatayı ihmalkârlık etmeyin. Zeytinyağlı salatanız lif içeriği bakımından sağlıklı bir bağırsak sisteminin vazgeçilmez yiyeceğidir. Bununla Beraber kalori olarak düşük olduğu için kilo kontrolünüzde de kurtarıcı olacaktır.

5-Adale kaybetmemek için proteine tartma verin: Sofranızda mutlaka proteinlere yer verin. Et, tavuk, balık ve hindi gibi hayvan kaynaklı proteinlerin yanı sıra yeşil mercimek, siyah mercimek, kuru fasulye ve barbunya gibi kurubaklagiller de sofranızda belirli yer alsın.

İFTARDA SAHURDA SOFRADAN EKSİK ETMEYİN

ÇORBA: Yüksek değişken kayıpları sebebiyle hem akışkan dengenizi düzenleyecek keza de düşük kalorisi nedeniyle kilo kontrolünüz açısından en kayda değer gıda olacaktır.
ZEYTİN: Sizi en uzun süre tok tutacak yiyeceklerin en üst sıralarında yer alan zeytin ayrıca sahur hem iftarınızın vazgeçilmesi olsun.
HURMA: Uzun özlem sonucu tatlı krizlerinizi bastıracağınız şahane bir gıda olmasının yanı sıra yüksek lif içeriği nedeniyle mide bağırsak sisteminizde de düzenleyici etkisi olacaktır.
YUMURTA: Kas kaybetmemeniz için günlük yeterli protein almanız gerekir. Yumurta protein içeriği bakımından en yüksek besindir. Bu yüzden sahurlarınızda yetkisiz etmeyin.
ZERDEÇAL: Özellikle yemek yemek sonrası oluşan hazımsızlık ve sıcacık bir sindirim sistemi için emin yemeklerinizin ve salatalarınızın üzerine zerdeçal ekleyin.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.