DOLAR 32,5160
EURO 34,8278
ALTIN 2.425,61
BIST 9.705,37
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Per 20°C
Cum 19°C
Cts 18°C
Paz 19°C

Ramazan’da 4 Beslenme Önerisi

15.05.2020
A+
A-

Halk Müziği Sağlığı Uzmanı Prof.Dr.Oğuz Özyaral ‘’Pandeminin olması sorun yok. Sorun pandemi sürecinde vücudunuzu içten şekilde korumak. Hasta olmayan ve bu salgından etkilenmemiş kişiler istek ettiği takdirde oruç tutabilirler,’’ dedi.

KARBONHİDRAT AĞIRLIKLI BESLENMEKTEN KAÇININ!

Oruç tutanların bu süreçte doyuran ama besleyici olmayan gıdalarla yerine mutlak suretle besleyen gıdalar tüketmelerini öneren Halk Müziği Sağlığı Uzmanı Prof.Dr.Oğuz Özyaral, “İftar veya sahur sofralarında yediğimiz gıdaların bununla beraber besleyici değerlerini tahlil etmemiz gerekiyor. Sofrada protein, karbonhidrat ve yağ oranının son derece dengeli olması gerekir. böylece mevsim sebze ve meyvelerinden hazırlanan sofralar son derece kıymetlidir. Karbonhidrat ağırlıklı yenilmemelidir. Kuşkusuz pide, ekmek ve hamur işleri tüketilebilir. Bunların ölçüsü bir avuç içi büyüklüğü dek olmalıdır,” dedi.

VÜCUDUNUZU SUSAMIŞ BIRAKMAYIN!

İftar ve sahur arasında tüketilen sıvı miktarı oldukça önemlidir. Orucunuzu, iki kadeh ılık su içerek açabilirsiniz diyen Özyaral, “Bunun yanı sıra ayran, taze sıkılmış meyve suları, maden suyu, sabaha doğru kefir, domates suyu, domates çorbası tüketebilirsiniz. İftardan sonra türk kahvesi, siyah çay ya da bitki çayları içebilirsiniz. Değişken tüketimine son derece tartma vermeli, vücudunuz katiyen ve asla susuz bırakmamalısınız. İftarla sahur aralarında kadınların 1.5 litre, erkeklerin ise 2 litre değişken tüketmeleri şarttır. Bu miktarın içine nehir ve kahve tüketimini koymamalısınız,” uyarısında bulundu.

DİYABET HASTALARI FAZLA DİKKAT ETMELİ!

Covid-19 virüsü en çok şekeri sevdiği için diyabetik hastaların daha dikkatli olması gerekir diyen Prof.Dr.Oğuz Özyaral, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“Yiyecek ve içeceklerin arasındaki tatlı ve şeker miktarları orantılı olmalıdır. Bilhassa pancar şekeri olması tartma arz eder. Zeytinyağlı yiyeceklere mutlaka sofranızda yer veremlisiniz. Yemeklerin tencere yemeği şeklinde pişirilmesi ve sunulması fazla önemlidir. Çünkü keza lif oranı açısından ağırlık talep eder hem de içeriğindeki vitamin ve mineraller açısından sulu olan kısmı doygunluk duygusal oluşturur.

Orucunuzu açarken tatlı harcamak istiyorsanız tercihinizi hurmadan yana kullanabilirsiniz. Hurmanın lezzetinin yanı sıra içeriğinde bulunan beslenme değerleri de sağlığınıza olumlu tesir sağlar. Hurmanın haricinde ev yapımı reçeller ve özelliklede doğal saf balın tüketilmesi son derece önemlidir.”

SAHUR SOFRANIZDAN SALATAYI VE ÇORBAYI EKSİK ETMEYİN!

Sahurda doğru beslenmenin ertesi gün aç kalınan saatlerde büyük kolaylık sağlayacağını gösteren Özyaral, “Ilk Kez doyurucu bir salata mutlaka sofranızda bulunmalı. Size vereceğim örnek salata tarifi ile özlem hissiniz ortadan kalkacak. Bir birey için hazırlanacak salatada; dört yaprak marul, bir domates, bir salatalık, iki adet haşlanmış yumurta, mevsim yeşillikleri bunları minik küçük doğrayıp tabağa yerleştirebilirsiniz. Bir yemek yemek kaşığı dolusu zeytinyağı, bir yemek kaşığı dolusu sirke, yarım limon ve yarım portakal suyunu sıkıp, yoğurt ve beyaz peynirle ayrıntılarıyla çırptıktan sonradan salatanın üstüne ilave edebilirsiniz. Hem yarım elma, mevsim meyvelerinden yarım bir muzu küp biçiminde doğrayıp ilave edebilirsiniz. Salatanızı, tarifini verdiğim bu sos ile birlikte tükettiğiniz süre istek ve susuzluk hissiniz ortadan kalkacaktır,” diye konuştu.

Özyaral, “Sahurda, çorba olarak tarhana veya domates çorbası tüketmenizi, tuz gıdalardan kaçınmanızı, gün boyu susama yaşamanız için tatsız siyah çay içmenizi ve en önemlisi yemeklerinizi parça kemik et ile zenginleştirmenizi öneririm,” diye ekledi.

İLİşKİLİ HABERLER Ramazan Ayından Etkilenen Danimarkalı Kadın Müslüman Oldu

Ramazan Ayından Etkilenen Danimarkalı Bayan Müslüman Oldu

Ramazan'a Özel Sütlaç Tarifi

Ramazan’a Özel Sütlaç Tarifi

Ramazan Ayı Boyunca Coronavirüse Karşı Bu Besinleri Tüketin

Ramazan Ayı Baştan Başa Coronavirüse Karşısında Bu Besinleri Tüketin

Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

İLİşKİLİ GALERİLER Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Ramazan Pidesine Hile Karıştırıyorlar, Dikkat!

Ramazan Pidesine Kandırma Karıştırıyorlar, Dikkat!

Ümit Erdim: Ramazan Fırsattır Boş Geçirmeyin

Ümit Erdim: Ramazan Fırsattır Manâsız Geçirmeyin

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Dinç Olduğunu Belirtti

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.