DOLAR 32,3719
EURO 34,6959
ALTIN 2.391,33
BIST 10.164,95
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 19°C
Paz 20°C
Pts 22°C

Ramazan Baştan Başa Bu Besinlerden Uzaktan Durun!

19.05.2020
A+
A-

Gıda ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak, sağlıkla ilgili herhangi bir sorun yaşamamak için Ramazan sofralarındaki 4 tehlikeye uyarı çekerek önemli uyarılar ve önerilerde bulundu. Talak “Geniş ve varlıklı hazırlanan iftar ve sahur sofraları bu dönemde sağlık sorunlarına sebep olabiliyor.

İftar ve sahurda yanlış beslenmek tartı duygusal, kan şekerinde rahatsız edici oynamalar, kabızlık, mide ve sindirim problemleri, gaz, halsizlik, vitamin eksikliği, bağışıklık sisteminde zayıflama, halsizlik, çabuk sinirlenme, baş ağrısı ve hipertansiyon gibi o kadar fazla soruna yol açabiliyor.

aynı zamanda yapılan hatalar nedeniyle sağlıksız şekilde hızlı kilo artışı ya da tam aksine seri kilo kayıpları yaşanabiliyor,” dedi.

KIZARTMALI YİYECEKLER

Sahurda veya iftarda sindirilmesi zorlama olan yağlı besinlerden ve kızartmalardan kaçınılması gerekir. Bu tür besinlerin tüketilmesi gaz ve şişlik şikayetlerinin artmasına ve reflüden ileri gelen rahatsızlıklara niçin olur.

Kızartılmış gıdalar susuzluk hissini artırabileceği gibi, pozitif kalorili olması sebebiyle Ramazan ayının sonunda kilo almanıza da neden olabilir. bununla beraber kızartılan yiyeceklerin içerisinde akrilamid adı verilen kanserojen maddeler oluşur ve sağlıklı olan bir gıdayı iyice sağlıksız ülkü getirir. Bu sebeple gıdaları yağda kızartmak yerine haşlama, buharda pişirme, fırında ya da ızgarada pişirmeye özen gösterin.

ŞERBETLİ, HAMURLU TATLILAR

Şüphesiz iftardan daha sonra herkesin gözü tatlı arıyor… Ama yemekten hemen daha sonra tüketilen ve genelde şerbetli ve hamurlu seçim edilen tatlılar kan şekerinin bir anda yükselmesine niçin olur. Yanı sıra yüksek kalorili oldukları için porsiyonlarına uyarı edilmezse kilo artışına neden olmaktadır.

Şerbetli tatlılar yerine sütlü tatlılar, meyveli tatlıları, komposto ve hoşaf seçim edebilirsiniz. Tatlıyı haftada bir iki günü geçmeyecek şekilde yemekten 2 saat sonra tüketebilirsiniz.

TUZLU, SALAMURA YİYECEKLER

Ramazan ayı boyunca çoğu birey açlıktan ziyade susuzluktan şikayet etmekte. Özellikle sahurda veya iftarda tüketilen turşu ile salamura besinler su ihtiyacınızın daha da artmasına niçin olmakta. böylece sahurda peynir, zeytin gibi besinler tüketecekseniz önce suda bekletin ya da tuzsuz olanları, salamura yapılmamış olanları seçim edin.

Tuzlu içeriği yüksek olan salam, sosis, sucuk gibi tamamlanmış et ürünlerini de sahurda tüketmemelisiniz. İftarda yemeklere, salatalara pozitif tuz atmamaya özen gösterin. Karabiber, pul biber, kekik, kimyon, nane gibi öteki baharatlar ile yemeklerinizi çeşnilendirebilir, tuz kullanımınızı azaltabilirsiniz.

AŞIRI DERE VE KAHVE

Beslenme ve Diyet Uzmanı Şengül Sangu Talak “İftar sonrası bir dere demlesek de içsek diyenler uyarı! Bilhassa siyah dere ve kahve diüretik etkileri sebebiyle vücuttan su atılımını artırabildiği gibi içeriğindeki kafeinin uyarıcı etkisi sebebiyle uykusuzluğa da niçin olabilir. Bu yüzden siyah akarsu ve kahveyi fazla fazla içmemeye itina gösterin.

Her siyah çay ve kahve içtiğinizde yanına bir kadeh su içerek değişken eksiğini kapatmaya çalışın. Papatya veya rezene gibi bitki çaylarını tüketmeniz sindirime de asistan olur, gaz ve şişkinlik problemlerinizi azaltmaya yardımcı olabilir.

Kefir, tuzsuz ayran, süt gibi içecekleri yemekten iki saat sonradan ara öğün yerine tercih ederek ayrıca vitamin ve mineral desteği sağlarsınız hem de akışkan ihtiyacınızı gidermeye muavin olursunuz,” diye konuştu.

İFTAR VE SAHURDA BU UYARILARA DİKKAT

İftarda uyarı edilmesi gerekenleri anlatan Gıda ve Perhiz Uzmanı Şengül Sangu Talak, konuşmasına şu şekilde devam etti:

 “Takriben 16 saat açlıktan daha sonra, iftarda fazla seri yemek midede siklet, yanma şehvetli, bulantı, gaz ile kabızlık gibi sindirim sorunlara yol açabiliyor.

Orucu iftariyelikler ya da çorba gibi hafif besinlerle açmaya itina göstermelisiniz. 10-15 dakika gibi minik aralar vererek başlıca yemeğe devam edilmeli. Incelemeler gösteriyor ama; beyine giden tokluk sinyalleri midenin dolmasıyla fakat 15-20 dakika daha sonra gerçekleşiyor. Süratli yemek yemek, doygunluk hissinizin geç gelmesine böylece de porsiyon kontrolünüzü kaybetmenize ve kilo almanıza sebep olabilir. İftarda olduğu gibi sahurda da seri süratli yiyip hemencecik uzanmak sindirim sistemi problemlerine sebep olarak sizi oruç tuttuğunuz gün her tarafında rahatsız edebilir. bu nedenle ayrıca iftarda ayrıca de sahurda yavaş yemek ve fazla çiğnemek en doğru yöntemdir.”

İLİşKİLİ HABERLER Ramazan'a Özel Sütlaç Tarifi

Ramazan’a Özel Sütlaç Tarifi

Ramazan Ayı Boyunca Coronavirüse Karşı Bu Besinleri Tüketin

Ramazan Ayı Boyunca Coronavirüse Aleyhinde Bu Besinleri Tüketin

Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Diyabet Hastaları Oruç Tutabilir mi?

Ramazan'da 4 Beslenme Önerisi

Ramazan’da 4 Besin Önerisi

İLİşKİLİ GALERİLER Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş'tan Ramazan Açıklaması

Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş’tan Ramazan Açıklaması

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Dinç Olduğunu Belirtti

Ramazan Ayında Baş Ağrısını Böyle Geçirin

Ramazan Ayında Baş Ağrısını Böyle Geçirin

Oruç Tutarken Hangi Hastalar Dikkat Etmeli?

Oruç Tutarken Hangi Hastalar Dikkat Etmeli?

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.