Burun Spreyi Formunda Kovid-19 Aşı Adayının Klinik Denemeleri Onaylandı
‘Clinical Trials Arena’ adlı internet sitesinde yer alan habere göre, Çin Ulusal Tıp Ürünleri İdaresi, Hong Kong Üniversitesi araştırmacıları tarafından geliştirilen burun spreyi formundaki koronavirüs aşı adayının birinci aşama klinik denemelerinin yapılabilmesi için onay verdi.
Beijing Wantai ilaç şirketi ve Ximamen Üniversitesi iş birliğinde yürütülecek olan denemeye sağlıklı 100 gönüllünün katılması bekleniyor.
Ekim ayında başlaması planlanan denemelerin ikinci ve üçüncü safhalarıyla birlikte yaklaşık olarak bir yıl süreceği tahmin ediliyor.
Spreyle burna uygulanan aşı adayının solunum yollarından bulaşan virüsün doğal enfeksiyon yolunu tetiklemesi, bu yolla vücutta bağışıklık uyandırması hedefleniyor. Virüsün güçsüzleştirilmiş bir halini içeren aşı adayı, potansiyel koronavirüs aşıları arasında enjektör yerine spreyle uygulanan ilk örnek olacak.
Sprey formunda olan aşıların, grip gibi solunum yolu enfeksiyonlarına karşı koruma sağlanması amacıyla sık kullanıldığına dikkat çeken araştırmacılar, bu yöntemin aşının üretim ve uygulama maliyetlerini düşürebileceğine işaret ediyor.
ÇİN’DEKİ AŞI ÇALIŞMALARI
Koornavirüsün ortaya çıktığı Çin’de de halihazırda 8 aşı adayının klinik denemeleri devam ediyor. Bunlardan 4’ü birinci, 4’ü de ikinci ve üçüncü aşamada insanlar üzerinde test edilmekte.
Kamuya ait olan ilaç firmaları, Çin Askeri Tıp Akademisi, Vuhan Viroloji Enstitüsü, Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü gibi kurumlarla iş birliği içinde aşı çalışmalarını yürütüyor.
Bu firmalardan CanSino’nun ‘Ad5-nCoV’ adlı aşı adayı, Sinopharm’ın Vuhan Viroloji Enstitüsü ve Pekin Biyolojik Ürünler Enstitüsü ile geliştirdiği aşı adayları ve SinoVac firmasının geliştirdiği ‘CoronaVac’ en fazla umut bağlanan çalışmalar arasında yer alıyor.
KLİNİK DENEMELER 3 AŞAMADA YAPILIYOR
Bir aşının yaygın olarak kullanılabilmesi için 3 farklı aşamada insanlar üzerinde test edilmesi gerekiyor.
Klinik denemelerin ilk aşamasında, az sayıdaki gönüllü olan sağlıklı denekler üzerinde aşının güvenilirliği ve muhtemel yan etkileri araştırılıyor. İkinci aşamada, güvenilirliği kanıtlanan aşının etkinliği 100’den fazla denek üzerinde test ediliyor. Üçüncü ve son aşamada da aynı işlem, binlerce denek üzerinde tekrar yapılıyor. Tüm bu süreç, aylar ve hatta yıllar sürebiliyor.
35 AŞI ADAYI, KLİNİK DENEMELERDE İNSANLAR ÜZERİNDE TEST EDİLİYOR
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, 28 Ağustos tarihinden bu yana tüm dünyada koronavirüse karşı 35 aşı adayı klinik deneme, 145 aşı adayı ise klinik öncesi değerlendirme aşamasında yer alıyor.
Çin’de ortaya çıkan koronavirüs, 200’den fazla ülke ve bölgeye yayılarak pandemiye dönüştü. Tüm dünyada vaka sayısı 28 milyon 352 bini aşarken 914 binden fazla kişi de yaşamını yitirdi.
İLİşKİLİ HABERLER
KKTC’den Tahliye Edilen Koronavirüs Hastaları
DSÖ: Koronavirüs Aşı Sonuçları Yılsonunda Ortaya Çıkacak
Koronavirüsten Sonra Bağışıklık Hızlıca Düşüşe Geçiyor
Koronavirüsü Yenen Doktordan Önemli Uyarılar
İLİşKİLİ GALERİLER
Türkiye’de Koronavirüs Son Durum
‘Bisikletli Koronavirüs Timleri’ Atık Toplamak İçin Hareket Geçti!
Yeni Dövme Trendi: Koronavirüs