DOLAR 32,3544
EURO 35,1415
ALTIN 2.301,58
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Pfizer Aşıdan Sonra Koronavirüs İlacını Buldu

26.03.2021
A+
A-

Koronavirüs salgınıyla dünya bir yıldır uğraşıyor. 2020’nin sonuna doğru bulunan aşılar bir nebze umut ışığı oldu. Virüsün mutasyona uğraması ile moraller iyice düştü. Bu noktada aşılar ve ilaçlar hayati öneme sahip. Biontech ile birlikte aşıyı keşfeden Pfizer’den koronavirüs ilacının müjdesi geldi.

Koronavirüs, Aralık 2019’da Çin’de ortaya çıktı ve dünya geneline yayıldı. Salgına karşı 11 ay gibi sürede aşı üretilmiş olsa da, üretim ve dağıtım problemleri gibi sorunlar hastalığın yayılmasını sağlıyor. Bu noktada aşı kadar önemli olan bir başka konu yani koronavirüs ilaçları önem kazanıyor. 

BioNTech ile birlikte onay alan ilk koronavirüs aşısını geliştiren ABD’li Pfizer, koronavirüsü tedavisinde kritik önem taşıyan bir ilaç üzerinde çalışıyor. ABD merkezli Bloomberg’ün haberine göre, ağızdan alınan hap formundaki ilaç, hastalığın belirtileri ilk olarak ortaya çıktığında kullanılıyor. Pfizer’ın denemeleri başarılı olduğu takdirde, ilacın hastaların durumu ağırlaşmadan önce virüsün vücutta yayılmasını engellemesi hedefleniyor.

YAYILIMI DURDURMADA BAŞARILI

Proteaz enzimlerini baz alarak geliştirilen ilaç, HIV ve Hepatit C tedavilerinde virüsün yayılımını durdurmada başarılı olmuş bir yöntem. Pfizer’ın baş tıbbi sorumlusu Mikael Dolsten, henüz insanlı ilk aşama testlerinde olan ilaçla ilgili bilgi verdi. Dolsten, ‘SARS-CoV-2 mutasyona uğruyor ve Kovid-19’un küresel çaptaki etkileri devam ediyor. Bu durumda tedavi yöntemlerinin pandemi sırasında ve sonrasında kritik önem taşıyacağı gayet açık’ şeklinde konuştu.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.