DOLAR 32,3698
EURO 34,7591
ALTIN 2.398,08
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Prof. Dr. Hüsnü Pullukçu: “Corona mutasyona uğramış olabilir”

08.05.2020
A+
A-

Yeni Yüzyıl Gazetesi’nden Erhan Gülenç’in haberine tarafından virüsün saldırganlığının azaldığını gözlemlediklerini, bu nedenle mutasyona uğramış olabileceğini düşündüklerini aktaran Pullukçu, “İlk vakalar fazla ağır seyretti. Şu an gelen vakaların fazla koskocoman bölümü, yüzde 98’i ise fazla hafif olgular. Yani virüs aslında dönüşüm değiştirip, saldırganlığını azaltmış olabilir. Ama ayrıntılı test ve incelemeler yapılmadan ‘kesin mutasyona uğradı’ diyebilmek olası yok” dedi.

YENİ DALGA OLMAYACAK

Kendisine salgınla ilgili ikinci dalga sorusunun çok yöneltildiğini de dile getiren Pullukçu, şöyle konuştu: “Bu fal görmek gibi bir şey. Zira bununla ilgili bir alıştırma yapamıyorsunuz. Ne değin insan enfekte oldu, ne kadarı iyileşti bunu bilmemiz gerekiyor. Çünkü sırf bizim saptadıklarımız değil ayakta geçiren kişiler de var. Lakin şu anki hastalar bize şunu gösteriyor: Benzeri bir ikinci, üçüncü dalga olmayacak, eksik az vakalar biçiminde bunları göreceğiz gibi. Fakat bu benim kanaatim, bunun için antikor testlerinin yapılması gerekiyor. Mayıs sonuna içten nasıl gittiğini daha net söyleyebileceğiz. Fakat 2-3. dalganın yaz aylarında olmayacağını düşünüyorum. Eylül-Ekim aylarında da az sayıda olgu görülecektir.”

‘BİR VAKIT SONRA SIRADAN ENFEKSİYON GİBİ OLACAK’

Salgının adamakıllı bitip bitmeyeceğini de değerlendiren Pullukçu, “Bu virüs bir müddet daha aramızda dolaşacak. Zaten saldırganlığını çok azalttı, fena hasta görmüyoruz, bir miktar sonradan yalnızca bir üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde görmeye başlayacağız” dedi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.