DOLAR 32,3405
EURO 34,9270
ALTIN 2.390,35
BIST 10.204,32
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Prematüre Bebek Nedir?

11.03.2021
A+
A-

Prematüre bebek, birçok vatandaş tarafından merak edilen ve araştırılan tıbbi bir terimdir. Peki, prematüre bebek nedir? Prematüre bebek gelişimi nasıl olur? Prematüre bebek bakımı zor mudur?

DSÖ’nün verilerine göre her sene dünya çapında 15 milyon prematüre bebek doğmakta ve bu sayı her sene artmaktadır. Erken doğum nedeniyle prematüre bebeklerde birçok sağlık sorununun yaşanması muhtemeldir. Ancak buna karşın, hiçbir sağlık sorunu olmayan prematüre bebekler de vardır. 

PREMATÜRE BEBEK NEDİR?

Prematüre bebek; tıp dünyasında doğması gerektiği vakitten önce dünyaya gelen bebekler için kullanılır. Daha açık tanımı ise, 37. hamilelik haftasından önce doğan bebekler şeklindedir. 

Eğer anne; 37. haftadan önce doğum yaparsa bu duruma tıp dilinde; prematüre doğum denmektedir. Bununla beraber bebeklerin, erken doğum nedeniyle organ sistemi tamamen olgunlaşmayan bebeklerde birtakım sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Bebeğin doğduğu andaki kilosu ve gebelik süresi ne kadar azsa, Prematüre bebeklerde risk ve tehlikeler o kadar çoktur. Özellikle 32. Haftadan önce doğan ve ağırlığı 1,5 kiloyu geçmeyen bebeklerin hayati riski fazladır.

PREMATÜRE BEBEK BAKIMI

Prematüre doğan bebeklerin bakımı; bebeğin düşük kiloya sahip olması ve başka sağlık problemlerinin ortaya çıkabilmesi nedeniyle güç ve zaman alıcı olabilmektedir. Öte yandan, prematüre doğan bebeklerin bir kısmı, gözlem altında tutulması gerekliliğiyle uzun süre hastanede kalabilmektedir. 

PREMATÜRE BEBEK GELİŞİMİ NASIL OLUR?

Prematüre doğan bebeklerde hareket bozuklukları, kas zayıflığı, spastisite, sertlik, görme bozukluğu, zihinsel gecikme, işitmede güçlük, sosyal ve duygusal anlamlarda güçlük, solunum sisteminde aksaklıklar, beslenme güçlükleri ve nöbet geçirme gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilir.

Bu açıdan bakıldığında prematüre bebeklerin gelişimi, diğer bebeklere nazaran daha yavaş ve zorlu olabilmektedir. Bunun en temel nedeni;  bu şekilde doğan bebeklerin doğumdan daha erken dünyaya gelmelerinden kaynaklıdır. 

HANGİ DURUMLAR PREMATÜRE DOĞUM RİSKİ TAŞIR?

Hangi gebeliklerin prematüre doğum ile sonuçlanacağı bilinmemektedir. Ancak bazı durumlarda, annelerin prematüre bebek doğum yapma riski yüksektir. Bu durumlar şu şekildedir; 

Önceki ikiz ya da üçüz doğumları.

Daha önce de prematüre doğum yapılması.

Annenin gebelikte sigara ya da uyuşturucu madde kullanması. 

Hamileliklerin arasında 6 aydan daha kısa bir süre olması.

Annede serviks, rahim ya da plasenta ile alakalı anomali veya problemlerinin var olması,

Fiziksel yaralanmalar ve travmalar.

Enfeksiyon halleri.

Daha önce birkaç defa düşük yapmak.

Gebelikte annenin aşırı kilolu ya da aşırı zayıf olması.

Stresli bir yaşam.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.