Pokémon Go çılgınlığı hakkında bilinmesi gerekenler!
Pokémon Go ile ilgili olumlu eleştirilerde bulunan oyunseverlerin genel olarak birleştiği nokta, oyunun sizi sabit bir yerdeki bir bilgisayar ekranına takılıp kalmaktansa dışarı çıkıp gezmeye teşvik ediyor olması. Yöneltilen olumsuz eleştirilerin başında ise kullanıcıların kişisel bilgilerinin tehlikede olması endişesi var. Siber güvenlik uzmanı Adam Reeve, kişisel blogunda yer verdiği yazısında, oyunun kullanıcıların Google hesaplarına erişebilme izninin olduğunu ifade etti. Diğer güvenlik uzmanlarınca da doğrulanan bu açık, başta e-posta hesabınız olmak üzere tüm kişisel Google hesaplarınıza sınırsız erişimi mümkün kılıyor. Nintendo ile birlikte çalışarak oyunu geliştiren Niantic Labs şirketi ise bunun sadece bir kod hatasından kaynaklandığı açıklamasını yaptı.

Pokémon cep canavarları anlamına geliyor. İngilizce “pocket” ve “monsters” kelimelerinin kısaltmasından oluşuyor. 1990’lı yıllarda çıkan, daha sonra ülkemizde de yayınlanan Pokémon çizgi filmini birçok kişi hatırlayacaktır. Çizgi filmdeki hikayeyle benzer özellikler taşıyan ilk Pokémon oyunu ise 1996 yılında piyasaya sürüldü.

Akıllı cihazlarda oynanmak üzere sunulan bir oyun. Oyunun GPS’i etkinleştirmesi sayesinde kullanıcılar, kendi bulundukları bölgelerdeki diğer Pokémonları yakalayıp daha sonra bunları dövüştürebiliyor. Ayrıca başka bir Pokémon’la karşılaşan kullanıcının akıllı cihazı kamera görüntüsüne geçiyor ve Pokémon’u gerçek dünyanın içinde gösteriyor. Oyuncuların gerçek dünyada Pokémonları yakalamasını sağlıyor. Pokémon Go oyununun yarattığı küresel çılgınlığın, genel olarak bu tür artırılmış gerçeklik özelliklerine sahip olmasından kaynaklanıyor denilebilir.

Pokémon Go, akıllı cihazlara ücretsiz indirilip oynanabilen bir oyun. Pokémon Go Plus ise kısaca bu oyunun giyilebilir teknoloji versiyonu. Piyasaya sürülecek olan Pokémon bilekliği, kullanıcılar için hikayenin orijinalindeki Poke topuyla benzer bir işlev görecek. Bir diğer deyişle oyun, yakın zamanda sadece bileklik ile oynanabilecek.

Geçtiğimiz günlerde, dünyaca ünlü çizgi film Pokémon’un mobil cihazlar için oyunu piyasaya sürüldü ve bu uygulamayı indiren milyonlarca genç sokaklara döküldü.

Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya ve Yeni Zelanda da başlayan bu oyun kısa sürede Türkiye dahil olmak üzere tüm dünyayı kasıp kavurdu. İnsanlar Butterfrees ve Krabbys’i yakalarken etrafında olup biten bazı şeyleri kaçırıyor.

Avustralya polisi tarafından yayınlanan bildiride oyuncuların polis merkezine, spor alanlarına mezarlıkların içine, striptiz kulüplerine, tuvaletlere, ibadet alanlarına ve güvenlik merkezlerine girmeleri yasaklandı.

Pokémon Go çılgınlığı ABD’de yeşil sahaları da etkiledi. Avrupa’da sezonlar başlayınca neler olacağı ise merak konusu.
Pokémon Go çılgınlığı futbol sahalarında da görülmeye başladı. MLS’te hafta sonu oynanan maçlarda taraflarlar, futbol sahalarının avlanmak için ne kadar verimli alanlar olduğunu keşfedip bunu sosyal medyada bol bol paylaştılar.

Uygulama 8 Temmuz itibarıyla ABD’deki tüm Android mobil cihazların yüzde 5,16’sına yüklenmiş durumdaydı. Dünyadaki toplam kullanıcı sayısı ise bundan çok daha fazla. Tinder’ın ABD’deki Android cihazlar içindeki payı yüzde 2.
Yine 8 Temmuz rakamlarına göre, ABD’da her gün düzenli olarak Pokémon Go uygulamasına giren Android kullanıcılarının oranı yüzde 3… Twitter içinse bu rakam yüzde 3,5. Yani Pokémon oyunu biraz daha popüler olursa, Twitter’ı da geride bırakarak ABD’deki en popüler uygulamalar arasında en üst sıralara yerleşecek.

Oyun gerçek hayattaki meydan ve sokaklarda pokémon peşinde koşmayı gerektirdiği için, oyuncuların hayatını tehlikeye attığı yönünde de birçok tartışmayı da beraberinde getirdi.

Oyuncuların sürekli gezmesini gerektiren Pokémon Go, çeşitli kazalara sebebiyet veriyor.
Oyunda Pokémon yakalayabilmek için, harita üzerinde gösterilen noktalara giderek çaba göstermeniz gerekiyor. Bu da haliyle her mekanda yapılabilecek bir şey değil. Örneğin ABD’de bir sürücü, otoyolda araç kullanırken Pokémon yakalamak için aniden duruyor ve büyük bir kazaya sebebiyet veriyor. Sürücü ifadesinde, Pokémon yakalayabilmek için her türlü riski göze almanız gerektiğini belirtmiş.



