DOLAR 32,4910
EURO 34,9434
ALTIN 2.431,05
BIST 9.810,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Az Bulutlu
İstanbul
20°C
Az Bulutlu
Cum 19°C
Cts 16°C
Paz 16°C
Pts 18°C

PlayStation’ın 25 yıllık tarihi İlk PlayStation 1994’te üretildi. Aradan 25 yıl geçti. Peki, PlayStation tarihi nelere sahne oldu? Gelmiş…

04.12.2019
A+
A-

Bakalım bu 25 yıllık süreçte PlayStation tarihi nelere sahne oldu? Sony’nin durmadan artı değerler kattığı PlayStation markası geride bıraktığımız süreçte neler yaşadı? İsterseniz işe ilk Playstation ile başlayalım.

Gelmiş geçmiş PlayStation modelleri

1994 yılında başlayan serüvende şimdilerde sıra PlayStation 5’e geldi. Sony’nin en yeni konsolu ile ilgili çalışmaları sürerken, yeni konsol hakkında birçok sızıntı da ortaya çıkıyor. PS5 gündemden düşmezken, biz de PlayStation tarihi ile ilgili bir yolculuğa çıkıyoruz. İşte gelmiş geçmiş PlayStation modelleri listesi.

1994 – Playstation

Sony, 3 Aralık 1994 yılında Kuzey Amerika‘da yer alan oyuncuları Playstation ile tanıştırdı. O dönemin konsollarına oranla çok çok üstün bir donanım ve performansa sahip olan bu ev konsolu, oldukça güzel dizaynı sayesinde herkesin ilgisini toplamayı başardı.

Sony’nin bu tasarımı kabul etmeden önce birçok farklı tasarım denediğini de belirtmemiz gerek.

2000 – PSOne

Aradan geçen beş yıllık sürecin ardından Sony sessizliğini yepyeni tasarımlı bir Playstation üreterek bozdu. PSOne adını verdikleri bu makyajlanmış ev konsolu donanım açısından herhangi bir farklılığa sahip olmasa da, kompakt tasarımı sayesinde dikkat çekmeyi başardı.

PSOne sayesinde konsolunuzu alıp bir başka yere rahatlıkla taşıyabiliyordunuz. Sony‘den yine oldukça başarılı bir hamle gelmişti diyebiliriz. Ayrıca üzerine takılabilen LCD ekranı sayesinde konsol bir nevi taşınabilir hale gelmişti.

2000 – PlayStation 2

PSOne‘ın piyasaya sürülmesinin üzerinden bir ay geçmişti ki, oyun dünyası neye uğradığını şaşırdı. Çünkü PlayStation 2 piyasaya sürülmüştü. Tam olarak 26 Ekim 2000 tarihinde piyasaya sürülen konsol, satış rakamlarıyla Sony‘i oldukça memnun edecekti.

Artık ekstra bir aparata ihtiyaç duymadan film ve müzik CD‘lerinizi oynatabiliyordunuz. DVD desteği sunuyor olmasını da unutmamak gerek.

2003 – EyeToy

Sony Computer Entertainment America bu kez Web Cam benzeri bir aparatı kullanıcırılarıyla tanıştırdı. Oyuncuların artık oyunlarla hareket ederek ve üzerinde bulunan mikrofon sayesinde seslerini kullanarak etkileşime girmeleri sağlandı.

Kısacası oyuncular artık yavaş yavaş oyunun bir parçası olmaya başlamıştı.

2004 – PlayStation satışları 100 milyonu aştı

The PlayStation olarak adlandırılan PlayStation ve PSOne ürünlerinin satış rakamları 100 milyonu geçmeyi 2004 yılında başardı. Bu sayede ilk kez bir ev konsolu 100 milyon satış rakamına ulaştı ve kırılması güç bir rekor kırdı.

2004 – PlayStation 2 Slim

Aynısını daha önce Playstation için yapan Sony, bu kez PlayStation 2’nin incecik bir versiyonunu hazırladı. Eski büyük kasa PlayStation 2’nin neredeyse dörtte biri boyutta olan PlayStation 2 Slim’in en büyük özelliği ek bir aparata ihtiyaç duymadan internete rahatlıkla bağlanabilmesiydi.

Bu sayede çevrimiçi oyun oynamak PlayStation 2 sahipleri için azap olmaktan çıkıp oldukça kolay bir iş haline gelmişti.

2005 – PSP – 1001

Sony bu kez taşınabilir konsol piyasasında yer almak istiyordu ve PlayStation 2 ile neredeyse aynı güce sahip bir el konsolu olan PSP‘yi satışa sundu. Böylece gelmiş geçmiş PlayStation modelleri arasında bir el konsolu katılmış oldu.

UMD disk kullanan bu sistemle artık neredeyse tüm PSOne oyunlarını ve PSP için özel üretilen tüm oyunları yolda, arabada, sokakta ve hatta tuvalette (hepiniz yaptınız biliyoruz) oynamak mümkündü. Geniş LCD ekranı sayesinde film izlemek de ayrıca keyifliydi.

2006 – PlayStation 3

PSP ile istediği başarıyı elde edemeyen Sony, yıllardır üzerinde çalıştığı yeni ev konsolu PlayStation 3’ü piyasaya 2006 yılında sürdü. İlk dönemlerini oldukça pasif ve eleştiri altında geçiren PlayStation 3’ün yapabilecekleri ancak yıllar geçtikten sonra anlaşılabildi.

Şu anda son dönemlerini yaşayan PlayStation 3’ün gücünü Uncharted 3: Drake’s Deception, Heavy Rain, God of War 3 gibi oyunlar sayesinde görebildik.

2008 – PlayStation Network

Çevrimiçi oyunlar konusunda rakibi Xbox 360 ve Microsoft‘un oldukça gerisinde kalan Sony, beklenen hamleyi yapmakta gecikmedi ve PlayStation Network‘ü 2008 yılında hizmete açtı.

Uzun süre sağlıklı bir şekilde hizmet veren ve durmadan geliştirilen PSN, 2011 yılının yaz aylarında yaşanan “Hack” olayları sayesinde güven kaybetti ama şu anda eskisinden daha sağlıklı bir şekilde yoluna devam ediyor diyebiliriz.

2009 – PlayStation 3 Slim – PSP Go ve PlayStation 2’nin önlenemez başarısı

2009 yılı Sony için oldukça güzel bir yıldı. Zira önce PlayStation 3‘ün ince versiyonunu piyasaya sürdüler, ardından da başarısızlığını asla tahmin edemeyecekleri PSP Go‘yu. PlayStation 3 Slim günümüzde şişman kasaların yerini aldı ama PSP Go’nun üretiminin durdurulduğunu söylememiz gerek.

Ayrıca aynı yıl PlayStation 2‘nin satış rakamları dünya çapında 140 milyonu geçerek daha önce PlayStation‘ın kırdığı rekoru daha da ileri taşımayı başardı.

2010 – Stereoscopic 3D ve PS Move

2010 yılına baktığımızda Sony’nin en büyük hamleleri dünyada ilk kez bir ev konsolunda 3D oyun oynama imkanı sunan Stereoscopic 3D desteği ve tabii ki Microsoft‘un Kinect‘ine karşı hamle olan PS Move oldu.

PS Move satışları başlarda istendiği gibi gitmese de 2012 yılında satış rakamlarına baktığımızda Kinect ile kafa kafaya satış yapan bir sistem olduğunu rahatlıkla söyleyebiliyoruz.

2011-2012 – PS Vita

Tarih 2011’i gösterdiğinde gelmiş geçmiş PlayStation modeller arasında PS Vita da katıldı.

Sony, 2005 yılında piyasaya sürdüğü PSP ile istediği başarıyı yakalayamamış olsa da, bu kez çok daha sağlam bir şekilde taşınabilir konsol piyasasına giriş yaptı diyebiliriz.

PS Vita‘yı duyurduktan yaklaşık altı ay sonra Japonya‘da piyasaya süren Sony, satış rakamlarında şu anda stabil bir grafik çiziyor. Neredeyse PlayStation 3 ile aynı görsellik sunan ve tam bir multimedya merkezi olan PS Vita, 27 Şubat 2012‘de ülkemizde satışa sunulacak.

2013 – PlayStation 4

Sony, 15 Kasım 2013 tarihinde PlayStation 4 modeliyle karşımıza çıktı. Ayrıca bu konsol ile birlikte DualShock 4’ün de tanıtımı gerçekleştirildi. Aydınlatmaya sahip olan DualShock 4 oyun kolu oldukça dikkat çekmeyi başardı.

Oyun konsolu birçok yazılımsal desteği de beraberinde getirerek özellikle Twitch yayıncılarına büyük kolaylık sağladı. Share özelliği sayesinde yayıncılar, konsol ile birlikte gerçek zamanlı olarak canlı yayın yapabiliyor.

2016 – PlayStation 4 Slim

Sony 15 Eylül 2016 tarihinde ara model olarak PlayStation 4 Slim modelini duyurdu. PlayStation 4‘ün normal modeline göre biraz daha küçültülmüş yapıda olan PS4 Slim, biraz daha küçük boyutlarla bekleneni vermeyi de başardı.

10 Kasım 2018 tarihinde de PlayStation 4 Pro modeli duyuruldu. PlayStation 4 Pro modeli, özellikle 4K oyun oynamak isteyenler için ideal konsol modeli oldu.

2018 – PlayStation Classic

playstation classic

Sony, PlayStation’un 24. yıl şerefine ilk PlayStation modelini yeniledi. Bu konsol, özellikle nostaljik oyunları seven kişileri oldukça heyecanlandırmayı başardı. Gelmiş geçmiş PlayStation modelleri arasında bu özel model de eklenmiş oldu.

2020 – PlayStation 5

PlayStation tarihi Sony’nin PS5 hazırlık süreci ile devam ediyor. Konsol hakkında birçok detay ortaya çıkmış durumda. 2020’nin sonlarına doğru çıkacağı açıklanan PlayStation 5‘in gelmiş geçmiş en hızlı konsol olacağı belirtiliyor. Hatta bu hızın, oyun açılış sürelerine de yansıması beklentiler arasında yer alıyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.