DOLAR 32,3441
EURO 34,8731
ALTIN 2.377,97
BIST 10.209,71
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
15°C
Hafif Yağmurlu
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C

Pirinç, Kontrollü Tüketildiğinde, Sağlıklı ve Besleyici Bir Besindir

27.08.2020
A+
A-

Pirincin sağlıklı ve besleyici bir besin olduğunu belirten Uzman Diyetisyen İpek Ağaca Özge, ‘Hepimizin tüketmekten keyif aldığı pirinci küçükten büyüğe her yaş grubu keyifle tüketebilir. Özellikle içerdiği kalsiyum, demir, niasin, fosfor, potasyum gibi mineraller bakımından oldukça değerli olan pirinç, enerji oluşumunda görevli olan B grubu vitaminlerden de oldukça zengindir.

Bunların yanı sıra pirinç iyi bir karbonhidrat kaynağıdır. Günlük enerjimizin yüzde 50’sinin karbonhidratlardan alınması gerektiği düşünülürse pirinç bu açıdan oldukça iyi bir kaynaktır. Pirinç, gluten içermemesi bakımından çölyak hastalarının ve glutenin toleransı olanların rahatlıkla tüketebileceği bir besindir. Glisemik indeksinin yüksek olduğu bilinse de; şekere göre daha düşük olduğunu belirtmek isterim. Sebze yemeği ve salatalarla birlikte tüketildiğinde kan şekerini çok yormaz, daha yavaş yükseltir. Uygun miktarda tüketilirse zayıflama diyetlerinde de tüketilebilir. 3 yemek kaşığı pişmiş pirinç 1 dilim ekmeğe eşdeğerdir. California Rice Commission verilerine göre pirincin dünya çapında kırk binden fazla çeşidine rastlanabiliyor’ ifadelerini kullandı.

PİRİNCİN FAYDALARI HERKESİ ŞAŞIRTIYOR

Dyt. Özger, Türk mutfağının vazgeçilmezlerinden biri olan pirincin faydalarına değinerek şöyle konuştu:

‘Zengin bir karbonhidrat kaynağı olan pirinç, çözünmesi zaman alan uzun karbonhidrat zincirlerinden oluşur. Bu sayede, pirincin içerisinde bulunan karbonhidratlar sürekli bir enerji sağlayabilir. Yabani (kahverengi) pirinç, diyetisyen kontrolünde uygun miktarlarda tüketildiğinde diyabet hastaları için bile fayda sağlar.

Hem beyaz; hem de kahverengi pirincin kendine özgü besin değeri bulunuyor. Beyaz pirinç kalsiyum ve demir gibi yüksek mineraller içerir, aynı zamanda niyasin, D vitamini, tiamin ve riboflavin gibi vitaminler açısından da zengindir. Kahverengi pirinç ise lif açısından zengindir, bu nedenle sindirimi iyileştirmeye yardımcı olabilir.

Pirincin çeşitli hastalıkları kontrol ettiği biliniyor. Esmer pirinç, alzheimer hastalığının oluşumunu engelleyen yüksek miktarda nöroiletkenler içerir. Ayrıca ister beyaz olsun, ister kahverengi olsun pirinç, kalp hastalıkları ve kalp krizi oluşumunu engelleyebilen ve kalbi koruyabilen antioksidan içeriyor.

Pirinçte çok düşük miktarda sodyum bulunuyor, bu sayede yüksek kan basıncını kontrol etmeye yardımcı olabiliyor. Yabani pirinç mükemmel bir sağlıklı lif kaynağıdır. Bunlar, sindirimi iyileştiren ve bağırsak hareketlerini düzenlemeye yardımcı yararlı bakterilerin gelişmesine yardımcı olabiliyor.

Pirinçte glüten bulunmamaktadır, bu nedenle çölyak hastalığından muzdarip olanların ve buğday, arpa, çavdar ve yulafta bulunan proteinlere allerjisi olanların diyetine kolaylıkla dahil edilebiliyor.’

İLİşKİLİ HABERLER Dünyanın En Faydalı Besini Belirlendi

Dünyanın En Faydalı Besini Belirlendi

Yapılan Bilimsel Çalışmalar Yoganın Faydalarını Onayladı

Yapılan Bilimsel Çalışmalar Yoganın Faydalarını Onayladı

Bu Besinlerin Faydalarını Yaşlanınca Göreceksiniz

Bu Besinlerin Faydalarını Yaşlanınca Göreceksiniz

Arap Zamkının Faydaları Nelerdir?

Arap Zamkının Faydaları Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Her Gün 1 Elma Tüketmenin Faydaları

Her Gün 1 Elma Tüketmenin Faydaları

Limon ve Suyunun İnanılmaz Faydaları

Limon ve Suyunun İnanılmaz Faydaları

Yaz Meyvelerinin Faydaları

Yaz Meyvelerinin Faydaları

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.