DOLAR 32,5706
EURO 34,7604
ALTIN 2.491,29
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Az Bulutlu
İstanbul
16°C
Az Bulutlu
Cum 15°C
Cts 20°C
Paz 21°C
Pts 20°C

Egzersizin Diyabete Faydaları Nelerdir?

29.09.2021
A+
A-

Egzersizin diyabete karşı oldukça yararlı olduğu gözler önüne serildi. Diyabette egzersizin yararları nelerdir? Diyabet hastaları nasıl spor yapmalıdır? Detaylar haberimizde…

Egzersizin diyabete karşı oldukça yararlı olduğu gözler önüne serildi. Hareketle beraber insülin değerinin kontrol altına alınması kilo vermeyi oldukça kolaylaştırır. Beslenmeye önem vermenin yetersiz kaldığı durumlarda sporun düzenli hale gelmesi diyabetin olumsuzlarını önemli ölçüde azaltıyor.

Diyabet ve egzersiz arasındaki bağlantıyı yorumlayan Diyabet Koçu Neslihan Sipahi konu hakkında şunları kaydetti: ”İlk diyabet teşhisi aldığımdan beri hayatıma soktuğum ayrılmaz üçlü, doğru beslenme, egzersiz ve ilaç tedavisi oldu. Toplum bilinci olarak, her ne kadar hareketsizliğe meyilli olsak da, günlük hayatta fiziksel aktivitelerin fazla olmasının diyabetli hastaların yaşam kalitesini arttırdığı yapılan araştırmalarla gözler önüne serilmiştir. Hepimizin günlük tedavi profili, kullandığı ilaçlar ve alınan karbonhidrat miktarı farklı olduğundan, egzersiz planının hekimle beraber yapılması önem taşıyor. Egzersiz ve fiziksel aktiviteyi de birbirinden ayırmak lazım. Egzersizler, planlanmış ve amaca yönelik yaptığımız, spor salonu antrenmanları, bisiklete binmek ve koşmak gibi hareketli aktiviteleri kapsar. Bir de gün içerisinde hareket içeren eylemler gerçekleştirilir. Mesela asansör yerine merdiven kullanmak, ev işleri için hareket halinde olmak, alışveriş eylemleri de kaslarımızı harekete geçirmekte etkilidir.”

DİYABETTE EGZERSİZİN FAYDALARI NELERDİR?

– İnsülin etkisinin en fazla görüldüğü nokta kaslardır. Kasların aktif olması insülin direncini önlemektedir. Sayıca fazla olan tip 2 diyabetlilerin kilo vermesini kolaylaştırmaktadır.

– 3 aylık kan şekeri ortalamaları daha düşük çıkar.

– Kas kitlesi arttığı için kişiyi damar hastalıklarından korumaktadır.

– Komplikasyon riskini azaltmaktadır.

– Zihin sağlığı olarak da daha iyi hissedilmesini sağlamaktadır.

DİYABET HASTALARI NASIL EGZERSİZ YAPMALI?

Diyabet hastasının spora başlamadan önce yerine getirmesi gereken sorumlulukları vardır. Bu sorumluluklar eğitim ile kazanılır ve şeker kontrolünü sağlamaya katkı sunar. Dikkat edilmediği takdirde ise şeker değerlerinin düzelmesinden çok bozulmasına sebebiyet verebilir. Peki diyabet hastaları spor yaparken nelere dikakt etmelidir? 

– Kan şekerlerini egzersizden öncesi ve sonrası olmak üzere mutlaka ölçelim.

– Spor salonunda egzersiz yapacaksanız hijyen kurallarına dikkat etmeniz gerekmektedir.

– Kan şekeriniz 220 üzeri ise spor yapmayın. Çünkü bu vücutta yeterince insülin olmadığına kanıttır. 

– Kan şekeriniz 120 ‘nin altında ise karbonhidrat alarak egzersize başlamanız gerekmektedir yoksa hipoglisemiye girebilirsiniz.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.