DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cts 16°C
Paz 18°C
Pts 17°C
Sal 18°C

Ramazan Ayı Baştan Başa Coronavirüse Aleyhinde Bu Besinleri Tüketin

14.05.2020
A+
A-

Iç Salgı Bezleri Bilim Dalı ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Ramazan’da çilek, yabanmersini, kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi yüksek antioksidan içeriğe sahip olan kırmızı renkli meyve ve sebzelerle bağışıklığımızı güçlendirerek Coronavirüse karşısında önlem alabiliriz,” dedi.

BAKLAGİLLER TOK TUTUYOR

Ramazan ayında tok tutan ve susuzluğu önleyen besinler konusundan manâlı bilgilendirmelerde yer alan Iç Salgı Bezleri Bilim Dalı ve Metabolizma Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, açlığa ve susuzluğa aleyhinde vücudun dayanıklılığını artıran besinlerin daha fazla kuru fasulye, nohut, mercimek gibi tahıl grubunda bulunan gıdalar olduğunu ifade ederek “Bu gıdalar hem sindirim sırasında vücudun daha az su harcamasını sağlar keza de daha önceden aldığımız mide ve bağırsakta depolanan suyun korunmasına asistan olurlar.

Tahılların sindirimi uzun sürdüğü için kan şekerinin aniden yükselmesine de sebep olmazlar.

Tokluk süresini uzatmak için bir diğer önemli nokta ise ekmek seçiminde tercihin tam tahıllı ekmeklerden yana olmasındadır,” dedi.

BAHARATLAR SUSUSZLUĞA NEDEN OLUYOR

Ramazan ayında iftarda ya da sahurda fazla yağlı, baharatlı, tuz ve şekerli gıdalar tüketmenin susuzluğa niçin olacağının altını çizen Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Baharatların artı tüketilmesi metabolizmayı hızlandırdığı için susuzluğa da yol açacaktır.

bu nedenle uzun süren susama dönemini daha gizli atlatabilmek için baharat kullanımını kısıtlamakta avantaj var.

Ilk Olarak sucuk elde etmek üzere; salam, sosis gibi şarküteri ürünleri de içeriklerindeki baharat ve tuz oranlarından dolayı tüketimine dikkat edilmesi gereken gıdalardır,” açıklamasında bulundu.

“ÇAY KAHVE TÜKETİMİNE DİKKAT”

Yağlı besinlerin tüketiminde de vücudun su ihtiyacının artacağını sözlerine ekleyen Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, konuşmasına şu şekilde devam etti:

“2 bardak fazla su içerim oruç süresince beni idare eder diye düşünebilirsiniz lakin yağlı besinler tükettiğinizde beden bu suyu yediğiniz yiyecekleri benzetmek için çabucak harcayacak ve suya olan ihtiyacınız da günün erken saatlerinde ortaya çıkacaktır.

başkaca akarsu ve kahve gibi idrar sökücü etkisi olan içeceklerin tüketimine dikkat edilmesi de susuzluğun önlemesine yardımcı olacaktır.”

KAN ŞEKERİ DALGALANMASINI ÖNLEYİN

Ramazan ayında oluşturduğunuz gıda düzenininde kan şekeri dalgalanmalarının önlenmesinin kayda değer olduğunu ifade eden Dr. Öğr. Üyesi Taşkale şunları söyledi:

“Kan şekeri dalgalanmasını durdurmak için en kayda değer nokta, hamur işleri ve tatlı gibi karbonhidratların ve saf şeker tüketiminin kısıtlanmasıdır.

Hamur işlerini hiç tüketmemek bazı şahısların doğasına yerinde olmayabilir lakin bu gıdaların tüketiminde miktar ve orana mutlaka dikkat edilmelidir.

Ekmek tüketilecekse, bütün buğday ve çavdar ekmeklerinin tercih edilmesi önerilir.

Miktar olarak ise yaşınız cinsiyetiniz ve hareketlilik durumunuza göre aya büyüklüğünde 1 ya da 2 dilim bütün tahıl ekmeği ya da eşdeğeri kek, börek veya simit tüketilebilir.

Öğünlerde sebze yemeklerine önem verilmelidir. Şeker oranı düşük olduğu için ayrıca posa değeri hem de vitamin ve mineral değeri yüksek olan yeşil ya da kırmızı yapraklı sebzelerin her türlüsü mevsimine kadar uygun bir şekilde tüketilmelidir.

Pırasa, ıspanak, enginar, kuşkonmaz, taze kabak, taze fasulye faydaları bu yönde aşina zeytinyağlısından etlisine kadar geniş yelpazede kullanılan sebzelerdir.

Yemeklerde zeytinyağı, ayçiçek yağı ve mısırözü yağı gibi basit sindirilebilir yağların kullanılmasını öğüt ediyorum.

Keza Omega-3 yağ asidi ihtiyacı için diyetimizde haftada 2 gün için 200 gram balığın porsiyonlar halinde yer alması gerekir.”

COVID-19’A KARŞI KIRMIZI SEBZE VE MEYVELER TÜKETİN

Coronavirüse aleyhinde antioksidan içeriği yüksek olan renkli sebze ve meyveler tüketilmesi gerektiğini söyleyen Dr. Öğr. Üyesi Mustafa Gürkan Taşkale, “Çilek, yabanmersini, taze kırmızıbiber, kırmızı pancar gibi kırmızı renkli meyve sebzeler, maydanoz, yeşilbiber, roka gibi yeşil yapraklı tüm sebzeler, sarımsak soğan gibi antioksidan içeriği yüksek gıdalar tüketilebilir.

Ceviz bağışıklık sistemi üzerinde olumlu etki bildiren besinlerden biridir. Haftada 2-3 kez günde 3-4 ceviz yenilebilir,” diye konuştu.

İLİşKİLİ HABERLER Bağışıklık Sisteminin Zayıfladığını Gösteren İşaretler

Bağışıklık Sisteminin Zayıfladığını Bildiren İşaretler

Oruç Tutarak Coronavirüse Karşı Bağışıklığınızı Güçlendirin

Oruç Tutarak Coronavirüse Karşı Bağışıklığınızı Güçlendirin

Ramazanda Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Dengeli ve Doğru Beslenin

Ramazanda Güçlü Bağışıklık Sistemi İçin Dengeli ve Içten Beslenin

Coronavirüsü Deniz ve Havuzdan Bulaşır mı?

Coronavirüsü Deniz ve Havuzdan Bulaşır mı?

İLİşKİLİ GALERİLER Güçlü Bağışıklık İçin Yapılması Gerekenler

Enerjik Bağışıklık İçin Yapılması Gerekenler

Bağışıklığı Güçlendirmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Bağışıklığı Takviye Etmek İçin Hangi Besinler Tüketilmeli?

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Besin

Bağışıklık Sistemini Güçlendiren 9 Gıda

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

Diyanet Açıkladı! Oruç Tutmanın Bağışıklık Sistemine Faydası

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.