DOLAR 32,2144
EURO 34,7228
ALTIN 2.449,10
BIST 10.312,87
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 19°C
Sal 21°C

Parkinson Hasta Sayısı 18 Milyona Ulaşabilir

25.07.2020
A+
A-

Türk Nöroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Şerefnur Öztürk, 22 Temmuz Dünya Beyin Günü olmasından dolayı yaptığı açıklamada, nörolojik hastalıkların, dünyadaki ölümlerin yüzde 12’sini oluşturduğunu ifade ederek bu yılki temanın, Parkinson hastalığı olarak belirlendiğini belirtti. Parkinson hastalığının, Alzheimer’dan sonra en sık görülen nörolojik hastalık olduğunun altını çizen Öztürk, ‘Türkiye’de yaklaşık 150 bin Parkinson hastası olduğu öngörülüyor’ açıklamasında bulundu.

2040 YILINDA HASTA SAYISI 18 MİLYONA ULAŞACAĞIK

Türk Nöroloji Derneği Hareket Bozuklukları Çalışma Grubu Moderatörü Prof. Dr. Raif Çakmur da Parkinson hastalığında en önemli sebebin, dopamin eksikliğinden kaynaklı olarak yaşandığını vurguladı.

Parkinson hastalığının, yavaş ilerleyici beyin hücrelerinde kayıplara neden olarak görülen bir beyin hastalığı olduğunu belirten Çakmur, ‘Bu tür hücre kaybı ile giden, sinsi başlayan ve yavaş seyreden hastalıklar, nörodejeneratif hastalıklar olarak tanımlanmaktadır. Parkinson hastalığı, Alzheimer hastalığından sonra en sık görülen nörodejeneratif hastalıktır’ ifadesinde bulundu.

BU BELİRTİLERE DİKKAT EDİN!

Prof. Dr. Raif Çakmur, hastalığının asıl belirtilerinin, hareket ile ilgili belirtilerden kaynaklı olsa da son yıllarda koku alma sorunu, kabızlık, depresyon, uyku problemleri ve ağrı gibi sorunlarla başlayabildiğinin tespit edildiğini belirterek, ‘Titreme, hastaların yaklaşık olarak yüzde 50 ile yüzde 75’inde başlangıç bulgusudur. Ancak hastaların yüzde 25-30 kadarında titreme hiç görülmeyebilir.

Parkinson hastalığının gelişimi için en önemli risk faktörü, yaşlanma olarak tanımlanmıştır. Toplumlar yaşlandıkça Parkinson hastalığı gibi hastalıkların görülme sıklığı da artış göstermektedir. Ancak son yıllarda Parkinson hastalığı sıklığı beklenenden daha hızlı artıyor gibi görünmektedir. Bir grup araştırmacıya göre, Parkinson hastalığı bir salgının tüm özeliklerini göstermektedir. Daha Coronavirüs salgını öncesinde bazı yazarlar, Parkinson hastalığı için artış rakamlarına bakarak enfeksiyöz olmayan bir salgından söz ettiler. Dünyada 2040 yılına kadar Parkinson hastalarının sayısının yaklaşık 17-18 milyona ulaşacağı öngörülüyor. Parkinson hastalığının görülme oranındaki artış aciliyet göstermektedir’ dedi.

İLİşKİLİ HABERLER Ellerdeki Titreme Parkinson Belirtisi

Ellerdeki Titreme Parkinson Belirtisi

Parkinson Tedavisinde Apandisit Ameliyatı Kullanılabilir Mi?

Parkinson Tedavisinde Apandisit Ameliyatı Kullanılabilir Mi?

Doğal Afetler Parkinsonu Tetikliyor!

Doğal Afetler Parkinsonu Tetikliyor!

Parkinson'da Kuyu Suyu Kullanımı ve Tarım İlacı Riski

Parkinson’da Kuyu Suyu Kullanımı ve Tarım İlacı Riski

İLİşKİLİ GALERİLER Yüzde Çıkan Sivilceler Vücut Sağlığı Hakkında Bilgi Veriyor

Yüzde Çıkan Sivilceler Vücut Sağlığı Hakkında Bilgi Veriyor

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Geç Değil!

Sağlıklı Bir Yaşam İçin Geç Değil!

İstanbul'un O İlçesinde Salgın Kol Geziyor

İstanbul’un O İlçesinde Salgın Kol Geziyor

Karaciğer Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken 10 Besin

Karaciğer Sağlığı İçin Tüketilmesi Gereken 10 Besin

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.