DOLAR 32,4969
EURO 34,5845
ALTIN 2.477,01
BIST 9.575,12
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Çar 19°C
Per 19°C
Cum 15°C
Cts 18°C

Palyatif Bakım Nedir?

19.02.2021
A+
A-

Mucize Doktor dizisinde Ali Vefa’nın palyatif bakıma alınması üzerine seyirciler palyatif bakım hakkında araştırmalara başladı. Palyatif bakım nedir, ne anlama gelmektedir?

PALYATİF BAKIM NE DEMEK?

Mucize Doktor dizisi fragmanı ile gündeme gelen palyatif bakım servisi, izleyiciler tarafından araştırma konusu oldu. Palyatif bakım nedir? Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) palyatif bakımı 1980’lerde, ‘tedavilere yanıt alınamayan hastaların bütüncül bakımı’ şeklinde tanımlanıyordu.

Palyatif bakımının tanımı 2002 yılında, ‘yaşamı tehdit eden bir hastalıkla karşılaşan hasta ve ailelerin, hastalığın tanısından ölüme kadar olan süreçte ağrı ve semptomların erken tanılanması ve giderilmesi, psikososyal ve manevi desteğin sağlanarak yaşam kalitelerini artırma çabası’ olarak güncellendi.

PALYATİF BAKIM NEDİR?

‘Palyatif bakım; kanser, kalp yetmezliği, alzheimer ve demans gibi nörolojik hastalıklar, solunum yetmezliği vb hastalığı olanların; hastalıklarına bağlı komplikasyonlar ile başa çıkabilmelerine olanak sağlayan; kişilerin ruhsal, fiziksel ve sosyal ihtiyaçlarını önemseyen; konusunda uzman hekim, hemşire, psikolog, sosyal hizmet uzmanı, diyetisyen ve diğer sağlık personelinden oluşan bir ekip tarafından sağlanan bakım hizmetidir.’

Palyatif bakım, bu alanda uzmanlaşmış ve gönüllülük esası ile de çalışması gereken bir ekip işidir. Palyatif bakımdaki hastaların, son ana kadar aktif bir yaşam sürmeleri için destek sağlar.

İLİşKİLİ HABERLER Entübe Hasta Nedir? Entübe Ne Demek?

Entübe Hasta Nedir? Entübe Ne Demek?

Yoğun Bakım Hemşireleri Kovid-19 Hastalarıyla Yaşadıklarını Unutamıyor

Yoğun Bakım Hemşireleri Kovid-19 Hastalarıyla Yaşadıklarını Unutamıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplanıyor

Koronavirüs Bilim Kurulu Toplanıyor

Sağlıklı Beslenerek Nasıl Kilo Verilir?

Sağlıklı Beslenerek Nasıl Kilo Verilir?

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.