DOLAR 35,9513
EURO 36,8234
ALTIN 3.219,26
BIST 9.766,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 8°C
Çok Bulutlu
İstanbul
8°C
Çok Bulutlu
Sal 5°C
Çar 6°C
Per 7°C
Cum 8°C

Özofagus Atrezisi Nedir ve Tedavisi Nasıl Yapılır?

Özofagus atrezisi, yenidoğan bebeklerde görülen bir doğumsal anomalidir. Tedavisi cerrahi müdahale gerektirir ve genellikle başarılı sonuçlar elde edilir. Özofagus atrezisi hakkında daha fazla bilgi için yazımızı okuyun.

17.05.2024
A+
A-

Özofagus Atrezisi Nedir?

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Berat Dilek Demirel, Türkiye’de her gün bir bebeğin yemek borusunun bir kısmının oluşmaması şeklinde tanımlanan “özofagus atrezisi” ile doğduğunu belirtti. Özofagus atrezisi, doğumsal bir anomalidir ve yaklaşık 3 bin 500 doğumda bir görülmektedir.

Özofagus Atrezisi Tedavisi ve Süreci

Özofagus atrezisinin doğum sonrasında teşhis edildiğini vurgulayan Demirel, hastaların ameliyatla hayata tutunabildiğini ifade etti. Bebeklerde genellikle doğum sonrasında tükürük gelmesi veya beslenme sırasında zorluklar yaşanması belirtileriyle durumun fark edildiğini aktardı. Tedavi sürecinde ameliyatla yemek borusu bütünlüğünün sağlandığını ve hastaların genellikle mide yoluyla beslenme ile desteklendiğini belirtti.

  • Özofagus atrezisi ile doğan çocukların sıklıkla başka sağlık sorunlarıyla da mücadele ettiği vurgulandı.
  • OMÜ Çocuk Cerrahisi Kliniği’nde yıllık olarak 10’un üzerinde özofagus atrezisili hasta tedavi edilmektedir.

Türkiye Özofagus Atrezisi Çocuk ve Aile Destek Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Celal Boratav, bu durumu kendi çocuğunda yaşadığını ve cerrahi müdahalenin kaçınılmaz olduğunu belirtti. Etkinliğe katılan aileler de deneyimlerini paylaşarak bebeğin ameliyat sonrası sağlıklı bir hayata kavuştuğunu dile getirdiler.

Katılımcılar ve Destekleyiciler

  • OMÜ Tıp Fakültesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi Başhekimi Prof. Dr. Davut Güven
  • OMÜ Tıp Fakültesi Çocuk Cerrahisi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ünal Bıçakçı

Kaynak: AA / Güncel

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.