DOLAR 32,3753
EURO 35,0555
ALTIN 2.326,55
BIST 9.096,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Otonom araçlar yazılı olmayan kuralları da öğreniyor

17.09.2019
A+
A-

Amerika’nın bazı eyaletlerinde otonom araç testleri trafik içerisinde yapılmaya başlandı. Bu sayede herhangi bir durumda yazılımların ne tür tepki vereceklerini daha iyi gözlemleyebilen araştırmacılar sistemlerini daha da geliştirebilmek için belli yerlerdeki yazılı olmayan kuralları da sisteme dahil etmeye başladı. Otonom araç yapısı itibarı ile belirli kuralları bulanık mantık ve derin öğrenme methodları ile kavrayarak hareket ediyor. Uyarı levhaları, trafik ışıkları, şeritler gibi birden fazla etkeni çok kısa süre içerisinde hesaplayarak hareketine devam eden araçlar yapay zeka algoritmalarının gelişmesi ile gün geçtikçe daha da iyi hale getiriliyor.

Bazı ülkelerde yazılı olmasa da halk tarafından uyulan kurallar bulunuyor. Hatta ülkelerde eyaletler arasında dahi bu kurallar değişiklik gösterebiliyor. Yakın zamanda bu konu ile ilgili çalışmalara başlayan araştırmacılar Pittsburgh Left adı verilen karşılıklı araçlardan sola dönmesi gereken aracın öncelikli olduğu yazılı olmayan kurala uyacak şekilde test sürüşleri yapmaya başladı. Uber, Aurora, Waymo, Aptiv gibi oluşumlar otonom araçların yerel kurallara uyması için süreci hızlandırmak istiyor.

NuTonomy CEO’su Karl Iagnemma “Şehirlerin kurallarına özel hareket edebilen otonom araçlar için iyi bir sistem inşa etmeliyiz.” dedi. Singapur’da araçların soldan hareket etmesi yapay zeka ile kolay bir şekilde eğitilebilir. Örneğin Vegas şehrinde toz fırtınası ile karşılaşan otonom araç yapay zeka sayesinde ne tür tepki vermesi gerektiğini öğrenecek. Aynı şekilde deniz kenarı şehirlerde kuş türlerinin fazla olması sebebiyle yolda duran kuşların hızlıca uçuşmaları da bu tür durumlara örnek verilebilir.

General Motors‘a ait  Cruise şirketi de bu konuda çalışmalara başladı. Şirket San Francisco‘da faaliyete geçirdikleri otonom araç sürüşlerinin daha da iyileşebilmesi adına tramvayların önceliğine dikkat etmek için çalışmalar yürütüyor. Bu sayede olası kazaların önüne geçmeyi planlayan şirket yapay zeka konusunda da önemli adımlar atarak kullanıcıların daha iyi sürüş deneyimi yaşamaları için çalışmalarına devam edecek.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.