DOLAR 32,5210
EURO 34,7522
ALTIN 2.492,33
BIST 9.524,59
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 15°C
Az Bulutlu
İstanbul
15°C
Az Bulutlu
Cum 14°C
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 19°C

Otomobillere Uygulanan ÖTV Oranı ve Matrahı Değişti

31.08.2020
A+
A-

Bugün açıklanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla birlikte otomobil alımında tüketiciye yansıtılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) oranında önemli bir değişikliğe gidildi. Kararla birlikte lüks ithal otomobillerde ÖTV oranı artırıldı. Öte yandan bu farkın velilere olumlu yansıması amaçlanarak eğitim ve öğretim hizmetindeki KDV oranı %8’den %1’e indirildi.

Resmi Gazete’de yayınlanan karara göre artış, cari açığa olumsuz etki eden otomobil ithalatının azaltılması ve yerli üreticinin desteklenmesi için alındı. Bu kapsamda motor silindir hacmi aralıkları ve Özel Tüketim Vergisi matrahlarında belirgin düzenlemeler yapıldı. Bu düzenlemeler şu şekilde oldu:

Yeni kararla birlikte açıklanan ÖTV oranı:

ötv oranı

Ülkemizde %60 ÖTV oranına tabi olan 1600 cc altındaki otomobillerin neredeyse tamamı (%99,3) ithal ediliyordu. Bununla birlikte 1600 cc değerinin üzerindeki otomobillerin tamamı ithal edilmekteydi. 1600 cc değerinin üzerindeki otomobillere uygulanan ÖTV oranlarındaysa artışa gidildi.

Motor hacmi 1600 cc altında olan otomobillerin vergisiz satış bedeli, 70 bin TL’den 85 bin TL’ye yükseltildi. Hibrit otomobiller içinse mevcut korelasyon korunarak bu araçlardaki ÖTV oranları da eşgüdümlü olarak artırıldı. Motor hacmi 1600 cc altında olan, ÖTV matrahı 130 bin TL’yi aşan otomobiller için ÖTV oranı %60’tan %80’e yükseltildi.

ötv matrahı

Motor hacmi 2000 cc’yi geçen ve ÖTV matrahı 170 bin TL’yi aşmayan elektrikli otomobiller için de değişikliğe gidildi. Buna göre ÖTV matrahı 170 bin TL’yi aşmayan elektrikli otomobiller için vergi oranı %100’den %130’a; diğerleri için %110’dan %150’ye yükseltildi.

Maliye politikası değişikliğiyle yüksek fiyatlı ithal otomobillere olan talebin düşük ÖTV oranına tabi tutulan otomobillere yönelmesi, bu kapsamda daha az yüksek fiyatlı otomobil ithal edilmesi, yerli otomobil satışının artması, buna bağlı ithalatın miktarının azalması ve kompozisyonun değişmesi suretiyle daha az ithalat bedeli ödemesi yoluyla cari açığın azalmasına olumlu yönde katkı vermesi hedeflendi.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.