DOLAR 32,2020
EURO 35,0069
ALTIN 2.504,53
BIST 10.643,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Az Bulutlu
İstanbul
22°C
Az Bulutlu
Paz 23°C
Pts 23°C
Sal 24°C
Çar 22°C

Oruç Tutmanın Faydaları Nelerdir?

03.05.2020
A+
A-

Dengelenmiş bir gıda düzeni ve uyumlu uyku ile Ramazan ayında vücudunuzu zararlı atıklardan arındırarak tazelenebilirsiniz. Beslenme ve Perhiz Uzmanı Şeyda Demirçelik oruç tutmanın insan sağlığı üzerindeki faydalarına dair bilgiler paylaştı. İşte detaylar…

BEDEN DİRENCİNİ ARTIRIR

Metabolizma, gün içerisinde tüketilen besinlerin hazmedilmesini sağlarken vücudun savunma ve bağışıklık sisteminin zayıflamasına neden olur. Oruç tutarken sindirime ayrılan süre azaldığı için, iftar ve sahurda dinç bir gıda diyeti ile mide ve bağırsaklar dinlenerek kendini yeniler. Özellikle hiç durmadan çalışan karaciğerin dinlenmesine olasılık sağlayan oruç, kan içerisinde yer alan akyuvarların da performansıyla vücuttaki her organın dinlenmesini ve hastalıklara karşı direncinin artmasını sağlar.

HÜCRELERİ ONARIR

Oruç tuttuğunuz süre vücuttaki hücreler otofaji adı verilen hücreli bir işlemin başlamasını sağlar. Bu operasyon, hücrelerin parçalanması ve zamanla hücrelerde oluşan ölü veya işlevsiz proteinlerin dışarı atılmasını sağlar. Otofaji oranının artması kanser ve alzheimer gibi hastalıklara yakalanma riskinin de azalmasını sağlar.

TİP 2 DİYABET RİSKİNİ ÖNLER

Derme Çatma, sağlıksız besin ve dingin yaşam tarzı müşteri 2 diyabet hastalığının son yıllarda kayda değer derecede artmasına niçin olmuştur. Yüksek kan şekeri seviyesi insülin direncinin artmasına neden olur. Sağlıklı gıda kurallarına uyularak tutulan oruç, kan şekeri seviyesinde manâlı miktarda azalmaya asistan olurken, insülin direncinin de azalmasına neden olur.

OKSİDATİF GERGINLIK VE İLTİHABI AZALTIR

Oksidatif stres, yaşlanmanın yanı sıra daha birçok kronik hastalığa (şeker hastalığı, obezite, kanser vb.) niçin olur. Çalışmalar oruç tutmanın vücudun oksidatif strese karşısında direncini arttırdığını ortaya koymuştur. bununla birlikte uzun vakit aç kalmak inflamatuvar belirtileri azaltarak birçok yaygın hastalığın asıl sebebi olan iltihaplara aleyhinde vücudun korunmasını sağlar.

KALP SAĞLIĞINI KORUR

Sağlığa Zararlı beslenme, atıl yaşam biçimi gibi birçok faktör yürek hastalığı riskinin artmasına neden olur. Oruç, kalp sağlığını destekleyen faktörlerden iyi kolesterol olarak bilinen HDL kolesterolü artırırken kötü kolesterol olan LDL ve trigliserid oranlarının düşmesine asistan olur.

Yapılan bir araştırmaya kadar orucun yağ ve şeker metabolizmasında görev bölge, kalp hastalıkları ve kalp krizine aleyhinde koruyan bir hormon olan adiponektinin seviyesini artırdığını ortaya koymuştur.

KANSERİ ÖNLER

Kanser hastalığı, hücrelerin kontrolsüz bir şekilde büyümesi ile karakterize olmuş bir hastalıktır. Oruçlu kişide organizma kendini denetim etmeye süre bulur ve bu sayede kanser hücrelerinin oluşumunu en başında engellemiş olur.

ZİHNİ GÜÇLENDİRİR

Ramazan ayı her tarafında uzaklaştığımız maddesel istekler, beynimizin yapılan işlere daha artı yoğunlaşmasını sağlar. Gereksiz metabolik aktivitelerle süre harcamayan cisim, idrak ve öğrenmeye odaklanarak hafızanın daha iyi çalışmasına katkı sağlar. Açlık, beyin sağlığı için manâlı olduğu saptanan değişik metabolik özellikleri iyileştirir.

Yapılan çalışmalarda beyin fonksiyonları için yardımcı olabilecek yeni sinir hücrelerinin büyümesini artırabileceğini göstermiştir. Ayrıca yetersizliği halinde depresyon ve bambaşka beyin sorunlarına niçin olabilecek nörotrofik etken denilen beyin hormonu seviyelerinin artmasına da muavin olur.

ALZHEİMAR’I ÖNLER

Alzheimer hastalığı, çoğu süre ileri yaştaki insanlarda görülen fazla yaygın bir nörodejeneratif hastalıktır. Bu hastalığın kesin olarak bir tedavisi bulunmamaktadır. Bu sebeple birincil etapta ortaya çıkmasını durdurmak gerekir. Yapılan bir araştırma, orucun Alzheimer ve Parkinson hastalığının oluşumunu geciktirebileceğini ya da ciddiyetini azaltabileceğini ortaya koymuştur.

İLİşKİLİ HABERLER Oruç Tutmanın Beyin Üzerindeki Etkisi

Oruç Tutmanın Beyin Üzerindeki Etkisi

Oruç Tutarak Coronavirüse Karşı Bağışıklığınızı Güçlendirin

Oruç Tutarak Coronavirüse Karşı Bağışıklığınızı Güçlendirin

Coronavirüsünü Atlatmış Olan Biri Oruç Tutabilir mi?

Coronavirüsünü Atlatmış Olan Biri Oruç Tutabilir mi?

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

Mehmet Öz Oruç Tutmanın Sağlıklı Olduğunu Belirtti

İLİşKİLİ GALERİLER Oruç Tutmanın Sağlığa Müthiş Faydaları!

Oruç Tutmanın Sağlığa Harikulade Faydaları!

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri

Oruç Tutarken Ağız Kokusunu Önlemenin Yöntemleri

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Coronavirüsü Döneminde Oruç Tutarken Dikkat Edin!

Şeyma Subaşı: Guido Benimle Oruç Tutuyor

Şeyma Subaşı: Guido Benimle Oruç Tutuyor

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.