Orhan Kemal’in Cibali’deki Evi Satışa Çıkarıldı
Orhan Kemal’in Cibali’deki evi, edebiyatseverler için tarihi bir fırsat sunuyor. Yazarın ilham kaynağı olan bu eşsiz mekân, sanat ve kültür tutkunları için kaçırılmayacak bir satışa çıkıyor. Detaylar için hemen göz atın!
Orhan Kemal’in Cibali’deki Evi Satışta
Türk edebiyatının önde gelen isimlerinden Orhan Kemal, 1954-1966 yılları arasında Fatih Cibali‘de kiracı olarak yaşadığı ev, mülk sahibi tarafından satışa çıkarıldı. Evin değeri 10 milyon lira olarak belirlendi. Emlakçı aracılığıyla satışa sunulan bu tarihi mekâna, İstanbul dışında Antalya ve Ankara gibi şehirlerden de alıcılar ilgi gösteriyor.
Orhan Kemal’in oğlu Işık Öğütçü, “En yüksek makam, Cumhurbaşkanlığı, Kültür Bakanlığı ya da başka bir bakanlık, bu işe el atabilir. Orası, yine bir Orhan Kemal evi olabilir; belki Orhan Kemal’in resimlerinden oluşan bir sergi alanı haline getirilebilir. O evde çekilen fotoğraflar kullanılarak, güzel bir süsleme yapılabilir. Çocuklara yönelik bir kütüphane ya da atölye oluşturulabilir” diyerek düşüncelerini paylaştı.
‘Cibali’deki Evde Dünyaya Geldim’
Işık Öğütçü, “Ben Orhan Kemal’in dördüncü çocuğuyum. Bugünlerde çok gündemde olan Cibali‘deki evde dünyaya geldim. 1954-1966 yılları arasında burada bir 12 yıllık yaşam sürecimiz oldu. Ben de ilkokul 2’ye kadar oradaydım. Babamın 35’e yakın eseri o evde yazıldı. Ayrıca; ‘Suçlu’, ‘Sokakların Çocuğu’, ‘Müfettişler Müfettişi’, ‘Üçkağıtçı’, ‘Evlerden Biri’, ‘Bir Filiz Vardı’ gibi kitapları o semtten söz eder. Cibali, bizim için çok önemli bir semttir. Orada tatlı ve acı anılar birikti. Daha sonra oradan taşındık. Babam 1951’de Adana’dan İstanbul’a göç etti ve ölümüne kadar tam 5 kez yer değiştirdi. En uzun kaldığı yer ise Cibali’deki evdir. 2000 yılında Cihangir’deki müzesini açtım” dedi.
‘2010’a Kadar Olan Süreçte Evi Alabilirdim’
Öğütçü, “Tabii ki o ev hep aklımda. ‘Ne yapabilirim, satış olabilir mi?’ diye sahiplerle iletişime geçtim. Hatta babamın kiracılığını yaptığı evin sahibiyle de görüştüm. Onlar bizim durumumuzu çok iyi anlıyordu; ancak o sırada böyle bir niyetlerinin olmadığını söylediler. Daha sonra bir ara evi satışa çıkardılar. O zaman bahsedilen rakam, günümüzdeki rakamın çok altındaydı. Ben de hem binaya alıcı gözle baktım hem de şartlar el vermediği için alım sürecinden vazgeçtim. 2000-2010 yılları arasında olsaydı, belki hiç kaçırmazdım. Fakat daha sonra ekonomik durum yavaşlayınca bu fikrimden vazgeçtim. 2018-2019 yılları arasında evin çökme tehlikesi olduğu yönünde basında haberler çıktı. Bu haberleri gören Valilik makamları da ilgilendi. Hatta ben de isimleri aldım, ‘Biz İstanbul Valiliği olarak burayı alacağız’ dediler. Fakat daha sonra bir doğal afet oldu ve proje yine askıya alındı” şeklinde konuştu.
‘Evi Satışa Çıkardıklarını Duyunca Şaşırdım’
Öğütçü, “Fatih Belediyesi sağ olsun, binanın bakımını yaparak boyasını tazeledi. Binanın üstüne ‘Orhan Kemal burada oturmuştur’ şeklinde bir tabela da koydular. O süreçte başkana teşekkür ziyaretinde bulunduğumda, ‘Evi bir kültür mirası olarak alabilirler mi? Fatih Belediyesi bu şekilde değerlendirebilir mi?’ diye sordum. Onlar da ‘Bir araştıralım’ dediler; ancak oradan da bir sonuç çıkmadı. Bugün geldiğimiz noktada, ben de basından öğrendim. İlanlar var; evi satışa çıkarmışlar, gerçekten çok şaşırdım” dedi.
‘Kültür Bakanlığı Devreye Girebilir’
Işık Öğütçü, “Cibali Tütün Fabrikası’nın mesai borusunun öttüğünü duyan insanlardan biriyim. Fabrikaya giden işçilerin bizim evin önünden geçtiğini biliyorum. Babam da bu durumdan çok etkilenmiştir. Abidin Dino’ya yazdığı bir mektupta, ‘Benim sıkıntım var. Ekonomik olarak zor durumdayım; ama önümden geçen işçiler, bu kadar soğukta aileleriyle birlikte işe gidiyorlar. Onlar çok daha fazla hak ediyorlar, konuşulmayı, yazılmayı’ diyerek kendi acısını arka plana atıyor. O semt, gerçek anlamda önemli. Hiç Kültür Bakanlığı devreye girmedi. Belki de onların bu konuda adım atması gerekiyor. En yüksek makam olarak Cumhurbaşkanlığı ya da Kültür Bakanlığı, belki de eski eserlerle ilgilenen bir daire ile bu evi kamulaştırabilir. Söylenen rakamlar oldukça yüksek. Evin alınmasıyla iş bitmeyecek; onun tamiri ve geleceğe taşınması da önemli. Orası, yine bir Orhan Kemal evi olabilir. Belki de orada çocuklar, müzik, resim, güzel yazı öğrenebilir ve geleceğin sanatçıları, bilim insanları yetişebilir. Onlar da ‘Orhan Kemal evinden geldik’ diyebilir. Bu düşünce bile harika” ifadelerini kullandı.
‘Ev 3 Ay Önce 10 Milyon Liradan Satışa Çıkarıldı’
Mülk sahibi tarafından emlakçı aracılığıyla satışa sunulan ev hakkında bilgi veren satıştan sorumlu Cem Baydar, “Mülk sahipleri evi, ihtiyaç fazlası olduğu için satıyor. Ev, 3 ay önce 10 milyon liradan satışa çıkarıldı. Satışa çıktığı günden beri, İstanbul dışında Antalya, Ankara ve çeşitli şehirlerden çok sayıda kişi arıyor. Sanat camiasından da birçok kişi ilgi gösteriyor. Ev için 1 milyon lira, 5 milyon lira teklif edenler de oldu” şeklinde konuştu.