Organ Nakli Uygulamaları ve Toplum Bilinci
Organ nakli uygulamaları ve toplum bilincinin önemini keşfedin. Bu içerikte, organ bağışının faydaları, toplumsal farkındalık oluşturmanın yolları ve hayata dokunan hikayelerle sağlıklı bir toplum için bilinçlenme sürecine katkıda bulunun.
Dünya genelinde organ nakli uygulamaları, toplum bilincinin artmasıyla birlikte hız kazanıyor. Ancak, bu gelişim beklenen düzeyde değil. Samsun İl Sağlık Müdürlüğü Organ ve Doku Nakli Bölge Koordinasyon Merkezi Sorumlu Hekimi Dr. Mehmet Kazak, Türkiye’de organ ve doku nakli bekleyen hastalar hakkında önemli bilgiler paylaştı.
“Binlerce Hastamız Organ Bekliyor”
Dr. Mehmet Kazak, “Binlerce hastamız, sağlığına kavuşabilmek için umutla organ beklemektedir. Organ yetmezliğine bağlı hastalıklar nedeniyle organ nakline ihtiyaç duyan bu hastalar, Ulusal Organ Bekleme Sistemimizde organ nakli olabilmek için beklemeye devam etmektedirler.”
33 Bin 589 Kişi Nakil Bekliyor
Ülke genelinde organ ve doku nakli bekleyen hasta sayısı, Ocak 2025 itibarıyla 33 bin 589’a ulaşmıştır. Bu sayıdan en fazla 25 bin 245’i böbrek nakli bekleyen hastalardır. Organ bağışı bilincimiz arttıkça, bağış sayılarımızın da artması ve dolayısıyla organ nakli bekleyen hastalarımıza umut sunma şansımız artacaktır. Yapılan organ bağışı ve organ nakli sayılarında her geçen yıl bir artış gözlemlense de, bu artışlar organ bekleyen hastalarımızın sayısıyla karşılaştırıldığında yeterli değildir.
Organ bağışı kararı, yoğun bakımlardaki beyin ölümü tespiti sonrası ailelere sorulan ve o aşamada zor verilen bir karar olması nedeniyle, halkımızın bu konuda daha doğru bilgilerle önceden bilinçlendirilmesi, organ bağışı ve nakli sayılarımızın artmasına katkı sağlayacaktır.”
Kadavra Donör Sayısında Samsun, Türkiye Birincisi
Dr. Kazak, “2024 yılında nüfusa oranlı kadavra donör sayısı (pmp) Türkiye ortalamasının üzerinde, yüzde 10,27 olarak gerçekleşmiştir. Samsun, bölgede bildirilen donör sayısıyla, ülkemizde bildirilen tüm donörlerin yüzde 14’ünü oluşturmuştur. Bu bağlamda Samsun, nüfusa oranlı kadavra donör sayısı açısından Türkiye genelinde 1’inci sırada yer almaktadır.”
Ayrıca, Samsun’daki iki hastanemiz Türkiye genelindeki hastaneler sıralamasında; Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi 3’üncü, Samsun Eğitim ve Araştırma Hastanesi ise 5’inci sıradadır. 2024 yılında bölgemizde vefat eden 51 donörün organlarıyla, ülkemizin farklı illerinde böbrek, karaciğer, kalp, akciğer ve kornea nakli yapılmış ve toplamda 100’den fazla nakille sağlığına kavuşan insanlarımız için umut ışığı olmuştur.”
“Bölgemiz Adına Umutlu ve Gururluyuz”
Dr. Kazak, “Yoğun çalışmalarımız sonucunda; Türkiye’nin Organ ve Doku Nakli 9 Bölge Koordinasyon Merkezi arasında, Samsun bölgemiz 1’inci olmuştur. Bu durum, bölgemiz adına umut verici ve gurur vericidir.”
Bu başarıda destek veren başta bakanlığımız olmak üzere, Samsun, Amasya, Tokat, Sinop, Rize, Trabzon, Giresun ve Ordu illerindeki il sağlık müdürlüklerine, üniversite rektörlerine, üniversite hastaneleri yöneticilerine, kamu ve özel tüm hastane yöneticilerine teşekkür ediyoruz. Ayrıca, bu vesileyle, başta üniversitemiz olmak üzere organ nakli alanında aktif çalışan tüm kamu ve özel sağlık profesyonellerine, yoğun bakım hekim ve hemşirelerine, büyük özveriyle çalışan organ nakli koordinatörlerine, organ bağış biriminde görev alan tüm saha arkadaşlarımıza başarılı çalışmaları için yürekten teşekkür ederiz. Aynı zamanda halkımızı da organ bağışı gibi önemli bir konuda destek olmaya ve duyarlı davranmaya davet ediyoruz.”
Kaynak: Demirören Haber Ajansı (DHA)