DOLAR 32,3334
EURO 35,1194
ALTIN 2.302,36
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Açık
İstanbul
20°C
Açık
Cum 23°C
Cts 21°C
Paz 21°C
Pts 23°C

Online Eğitim Alanlar Dikkat! Ekran Işığı Akne Oluşumunu Tetikliyor

22.10.2020
A+
A-

Akne, kıl kökü ve yağ bezi ünitesinin sık görülen iltihabi bir hastalığıdır. Kronik bir hastalık olan akneler genetik, hormonal ve çevresel faktörler nedeniyle oluşmaktadır. Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Zennure Takcı, akne hastalarının var olan aknelerinin çoğalmasına engel olmak ve tedavi başarısını artırmak için deri bakımı, beslenme ve tetikleyici çevresel faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı.

Akne sorunu olan hastaların ciltlerini ılık su ve yağlı cilt tipine uygun olan asidik temizleyicilerle, gün içerisinde en az iki kere, nazikçe temizlemesi gerektiğini belirten Doç. Dr. Zennure Takcı, ‘Yağ bazlı koyu kıvamlı kremler, kapatıcı özellikte yağlı kozmetik ürünler ve fiziksel bariyer içeren güneş koruyucular komedon oluşumunu kolaylaştırarak akneyi artırabilir. Akne hastaları su bazlı, yağsız akışkan losyon veya jel formunda krem, kozmetik ürün ve güneş koruyucu tercih etmelidir. Düzenli ve dengeli beslenme; glisemik indeksi yüksek gıdalar, kızartmalar, yağlı hamurlu besinler ve süt ürünlerinin diyette azaltılması akne üzerinde olumlu etkiye neden olur. Yeşil yapraklı meyve sebzeler, yoğurt, ayran gibi fermente süt ürünleri, bakliyatlar ve balıketi akne hastalarına uygun olan tavsiye ettiğimiz besinlerdir’ dedi.

AKNE OLUŞUMUNA NEDEN OLAN UNSURLAR ÖNEMLİ

Düzensiz uyku ve stresin akne ile ilişkili olduğunu belirten Doç. Dr. Zennure Takcı, ‘Çalışma sonuçları çelişkili olmakla birlikte ergenlik sonrası ortaya çıkan veya devam eden akne ile sigara kullanımının da etkili olduğunu ortaya çıkarmaktadır. Akneli hastalar değerlendirilirken akneye neden olabilecek veya şiddetlendirebilecek B12 vitamini, kortizon tedavisi, lityum gibi psikiyatrik ilaçlar veya kas kütlesi arttırıcı süt tozu, androjen ve büyüme faktörü içeren destekleyici ürün kullanımlarına dikkat edilmelidir’ şeklinde konuştu.

AKILLI TELEFON, TABLET VE BİLGİSAYAR IŞIĞINA DİKKAT

2018 yılında yayınlanan bir makalede ekran ışığının da akneyi şiddetlendirdiğine dair bilgilerin yer aldığını belirten Doç. Dr. Zennure Takcı, pandemi sürecinde online eğitim alan öğrenciler için şu uyarılarda bulundu:

‘Akıllı telefon, tablet ve bilgisayar ekralarından yayılan kısa dalga boyu görünür ışığın cilt yüzeyinde staphylococcus aureus bakterisinin fazla çoğalmasına neden olarak cildin bakteriyel dengesini, mikrobiyotasını bozduğu ve akneyi etkilediği belirtilmektedir. Bu sebeple, ağırlıkla online eğitimin yapıldığı pandemi döneminde öğrencilerde uzun süre ekran ışığına maruz kalmaları nedeniyle akne şikayetinde artış yaşanabilir.’

İLİşKİLİ HABERLER Sivilce İzlerini Geçiren 5 Besin

Sivilce İzlerini Geçiren 5 Besin

Sivilce Hızlı Geçirmenin Yolları

Sivilce Hızlı Geçirmenin Yolları

İlaç Kullanmadan Sivilce İzlerinden Kurtulabilirsiniz

İlaç Kullanmadan Sivilce İzlerinden Kurtulabilirsiniz

Sivilce ve Lekeler İçin Maske Nasıl Yapılır? Maske Tarifi

Sivilce ve Lekeler İçin Maske Nasıl Yapılır? Maske Tarifi

İLİşKİLİ GALERİLER Sivilce Görünümlü Bu 5 Lekeye Dikkat! Altından Başka Hastalıklar Çıkabilir

Sivilce Görünümlü Bu 5 Lekeye Dikkat! Altından Başka Hastalıklar Çıkabilir

Yüzde Oluşan Sivilcelerin Bölgelere Göre Nedenleri!

Yüzde Oluşan Sivilcelerin Bölgelere Göre Nedenleri!

Sivilceleri Yok Eden Besinler

Sivilceleri Yok Eden Besinler

Sivilce Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

Sivilce Hakkında Mutlaka Bilmeniz Gerekenler

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.