DOLAR
EURO
ALTIN
BIST
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul °C
İstanbul
°C
°C
°C
°C
°C

Ön Çapraz Bağ Kopması Nedir?

29.09.2021
A+
A-

Dizde bulunan femur ve tibia kemiklerini bir arada tutan bağ, ön çapraz bağ olarak isimlendirilmektedir. Ön çapraz bağ, dizin öne doğru gitmesini önlemektedir. Ön çapraz bağ kopması nedir? Detaylar haberimizde…

Dizde bulunan femur ve tibia kemiklerini bir arada tutan bağ, ön çapraz bağ olarak isimlendirilmektedir. Ön çapraz bağ, dizin öne doğru gitmesini önlemektedir. Ön çapraz bağ kopmasının belirtileri nelerdir? Ön çapraz bağ kopması nasıl tedavi edilir?

Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Op. Dr. Aybars Tekcan, konuyla ilgili ”Ön çapraz bağ kopmaları genellikle profesyonel ya da hobi amaçlı spor yapan kişilerde görülür. Ön çapraz bağ sabit ayak üzerinde ani dönme hareketi ile dize alınan darbelerle ve trafik kazası gibi travmalarla kopabilmektedir.” dedi.

ÖN ÇAPRAZ BAĞ KOPMASININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

– Şiddetli ağrı

– Dizde şişlik

– Sporda zorlanma

– Dizde güvensizlik hissi

ÖN ÇAPRAZ BAĞ KOPMASI NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Ön çapraz bağ kopması tedavisi hakkında konuşan Op. Dr. Aybars Tekcan şunları kaydetti: ”Bağlarda zedelenme, kireçlenme ve onarılamaz hasarların oluşmasına sebep olan ön çapraz bağ kopmalarının tedavisi cerrahidir. Dizin yanında bulunan tendomların kopan kısma eklenmesiyle operasyonu tamamlıyoruz. Ardından hastayı; Ertesi gün ayağa kaldırıyoruz koltuk değneği ya da ağırlıkla yürütüyoruz ve egzersize başlatıyoruz. 3-4 hafta sonra kas egzersizleri yaptırıyoruz 3 ay sonra düz koşular, tek ve çift ayak üstünde zıplama hareketleri yaptırıyoruz. Buradaki önemli ayrıntı yapılan cerrahi operasyondur. Operasyon ne kadar başarılı geçerse hasta gündelik hayatına o kadar iyi dönebilir. Ayrıca uygulanan fizik tedavi de hasta sağlığı açısından önemlidir. Unutulmaması gereken başka bir ayrıntı ise, gündelik hayatlarına dönen hastalar da ön çapraz bağ kopmaları yeniden yaşanabilir. Kendilerine bu tür durumlara karşı daha dikkatli hareket etmelerini öneriyoruz.”

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.