DOLAR 32,5004
EURO 34,6901
ALTIN 2.496,45
BIST 9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 13°C
Yağmurlu
İstanbul
13°C
Yağmurlu
Cts 19°C
Paz 21°C
Pts 21°C
Sal 23°C

Obsesif Kompulsif Bozukluk Nedir?

07.04.2020
A+
A-

Obsesif kompulsif bozukluk (OKB), kişilerin obsesyon ismi verilen devamlı tekrar eden düşüncelere kapılması ve bu düşüncenin kendisini rahatsız etmesinden dolayı, rahatlamak için ritüel ya da kompulsiyon ismi verilen tekrar eden davranışlarda bulunmasıyla karakterize bir durumdur.

Obsesif kompulsif bozukluğa sahip kişiler, kontrol edemedikleri düşünceleri, korkuları ya da imgeleri saplantı haline getirip o şekilde yaşarlar. Bu durum hem kendileri için hem de çevresindeki insanlar için rahatsız edici olabilir.

Obsesif kompulsif bozukluk hastaları, takıntılarını görmezden gelmeye veya durdurmaya çalışsa dahi bu duruma engel olamayacağı gibi endişelerinin de artmasına neden olur. Kişi, stresini hafifletmek için kendini zorlamaya başlar. Takıntılı düşünceler veya dürtülerden kurtulmaya çalışsalar da bu durum bazen daha da kötü sonuçlara yol açabilir.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞUN NEDENLERİ NELERDİR?

Obsesif kompulsif bozukluğun tam olarak nedeni anlaşılmasa da biyolojik ve çevresel faktörlerin etkili olduğu düşünülmektedir.

BİYOLOJİK FAKTÖRLER

İnsan vücudunun normal işleyişinde devam edebilmesi için beyindeki sinir hücrelerinin birbirleriyle iletişim halinde olması gerekir ve sinir hücreleri elektriksel sinyallerle iletişim kurarlar. Nörotransmiterler adı verilen özel kimyasallar, bu elektriksel mesajların nörondan nöronlara taşınmasını sağlar.

Obsesif kompulsif bozukluk durumunda, beyin içerisindeki belli bölgelerde aşırı aktivite bulunmaktadır. Hasta obsesif kompulsif bozukluk semptomlarını yaşadığında ise beyin daha da aktif hale gelir.

ÇEVRESEL FAKTÖRLER

Obsesif kompulsif bozukluğu olan bazı kişiler de çevresel faktörşerden etkilenmektedir. Kişinin yaşadığı bazı çevresel faktörler ve hayatındaki ciddi değişiklikler semptomların kötüleşmesine sebep olabilir. Bu faktörler ise şu şekildedir:

Taciz, Yaşam durumundaki değişiklikler, Hastalık, Sevilen birinin ölümü, İş veya okulla ilgili değişiklikler veya sorunlar, İlişki kaygıları.

OBSESİF KOMPULSİF BOZUKLUĞUNUN BELİRTİLERİ NELERDİR?

Kirlenme korkusu, Düzenli ve simetrik olma, Kendisini ya da sevdiklerinin zarar göreceğine dair düşüncelere kapılma, Başka birinin dokunduğu nesnelere dokunamamak, Nesneler düzgün durmadığında stres olmak, El sıkışmaktan rahatsızlık duyma, Sürekli el yıkama, Aşırı temizlik takıntısı, Mikroplardan korkma, Devamlı duş alma isteği, Devamlı olarak bir şeyleri kontrol etme ihtiyacı duyma, Sürekli bir şeyleri sayma, Kilitlendiklerinden emin olmak için kapıları tekrar tekrar kontrol etme, Kapalı olduğundan emin olmak için ocağı tekrar tekrar kontrol etme, Belirli kalıplarda sayma, Bir duayı, kelimeyi ya da ifadeyi içten içe tekrarlamak.

NASIL TEDAVİ EDİLİR?

Obsesif kompulsif bozukluk, kendiliğinden iyileşemeyeceği için kişinin mutlaka teşhisi ve tedavisi için özel olarak eğitilmiş bir uzmana yönlendirilmesi gerekir. Obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde en etkili yaklaşım, uygun terapiler ile birlikte ilaç tedavisidir.

DAVRANIŞ TERAPİSİ

Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında çok sık görülen abartılı ya da takıntılı düşünceleri azaltmaya odaklı bir tedavi yöntemidir.

Obsesif kompulsif bozukluğu olan kişilere, zorlayıcı davranışlarda bulunmadan kaygıya neden olan duygularıyla yüzleşmeleri konusunda yardımcı olmaktır.

İLAÇ TEDAVİSİ

Obsesif kompulsif bozukluk hastalarında beyindeki serotonin seviyesini artırmak için ilaç kullanılabilir.

İLİşKİLİ HABERLER El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

El Ayak Ağız Hastalığı Nedir? Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Mooc Nedir?

Mooc Nedir?

Majör Depresif Bozukluk Nedir?

Majör Depresif Bozukluk Nedir?

Depresyon Nedir? Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

Depresyon Nedir? Depresyon Çeşitleri Nelerdir?

İLİşKİLİ GALERİLER Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Tonsürton Makyaj Nedir? Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

Şeker Peelingi Nedir? Evde Şeker Peelingi Nasıl Yapılır?

 İkinci Şans filmi Konusu Nedir, Oyuncuları Kimler? İkinci Şans Filmi Nerede Çekildi?

İkinci Şans filmi Konusu Nedir, Oyuncuları Kimler? İkinci Şans Filmi Nerede Çekildi?

Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edilecek Mi? Sokağa Çıkma Yasağı Nedir, Kuralları Nelerdir?

Sokağa Çıkma Yasağı İlan Edilecek Mi? Sokağa Çıkma Yasağı Nedir, Kuralları Nelerdir?

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.