DOLAR 32,4375
EURO 34,7411
ALTIN 2.439,70
BIST 9.915,62
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 16°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Paz 16°C
Pts 16°C
Sal 17°C
Çar 20°C

Nepal’de âşık oldular dünya turuna çıktılar

16.07.2018
A+
A-
1 / 30

Özlem Çakır (30) ve Alphan Fiçor (33), hem İstanbul’un kalabalığı hem de yoğun iş temposundan sıkılıp çok istedikleri dünya turu için adım attılar. Özlem yabancı bir havayolu şirketinde müdür yardımcısıydı, Alphan ise özel bir şirkette finans müdürü… İkili önce istifalarını verdi, gerekli hazırlıkları tamamladı ve 4 Ekim 2017’de yola çıktı. İlk durakları Sri Lanka oldu. Macera boyunca 10 ülke gezdiler. Şu an Meksika’dalar. Serüvenin ne zaman biteceği belli değil. Tur boyunca çok ilginç şeyler yaşadılar. En önemlisi Özlem evlilik teklifini dünya turunda aldı.

Fotoğraflar: Özlem Çakır, Alphan Fiçor

2 / 30

Yollarınız nasıl kesişti?
Özlem: Uzun zaman listemde olan Nepal’e gitmeye karar vermiştim. Biletimi aldıktan sonra arkadaşlarım ve aileme söyledim. Kardeşimin bir arkadaşı yakın zamanda Nepal’e gitmiş birini tanıdığını söyledi. Tavsiyeler için görüşmemi önerdi ve telefon numarasını verdi.O kişi Alphan’dı. Bir iş günü mesaj attım, çıkışta buluştuk. Nepal macerası bizi sevgili yaptı.

3 / 30

Birbirinizi tanımadan önce sık seyahat ediyor muydunuz? Özlem: Zaman buldukça… Yalnız bu seyahatler işim sebebiyle küçük tatillerden ibaretti. Alphan’la tanışmadan önce dört kıtada, 20 ülke, 60’dan fazla şehir gezdim.

4 / 30

Alphan: Ben de eğitim ve iş sürecinde küçük tatiller yaptım. İki kıtada, altı ülke ve 20’den fazla şehre gittim.

5 / 30

Peki ne oldu da dünya turuna karar verdiniz, sizi buna iten şey neydi?
Özlem: Hayatımın her döneminde bir şeyleri merak edip, deneyimlemişimdir. Erken yaşta kariyerime çok önem verdim ve her zaman yüksek tempoda çalıştım. Çoğu zaman hayatımızı gerektiğinden fazla zorlaştırdığımızı düşündüm.

6 / 30

Zamanla uzak doğu felsefelerine yoğunlaştım ve hayatımın her alanında git gide sadeliği seçmeye başladım

7 / 30

. Bir gün kurumsal hayatı bırakıp sevdiğim şeyi yapacağımın hayalini kurdum ve Alphan da böyle düşününce süreç başlamış oldu.

8 / 30

Tur öncesi nasıl hazırlık yaptınız, yanınıza neler aldınız? Alphan: Kararımızı verdikten sonra önümüzde 10 ay vardı. Gereksiz para savurmayı bıraktık.

9 / 30

Önümüze dünya haritasını alıp rota planlaması yaptık. Gerekli aşıları olduk. Toplamda dört çantayla yoldayız.

10 / 30

Hafif kıyafetler aldık. Bunların dışında yanımızda elektronik eşyalarımız ve kapsamlı bir ilk yardım çantamız var.

11 / 30

Nereden başladı macera ve şu ana kadar hangi ülkeleri gezdiniz?
Alphan: 4 Ekim 2017’de yola çıktık. İlk durağımız Sri Lanka oldu. Sonra iki ay Hindistan’da kaldık.

12 / 30

Burada trenle 7 bin km yol yaptık. Sonrasında rotamızı Güneydoğu Asya’ya çevirdik. İki ay da Tayland’da kaldık. Kamboçya, Malezya ve Singapur’dan sonra Endonezya’ya geçtik.

13 / 30

Bali’yi bir ayda motosikletle turladık. Şimdi ise rotamız Orta ve Güney Amerika.

14 / 30

Küba’dan başladık, şu an Meksika’dayız ve Arjantin’e kadar inmeyi planlıyoruz. Daha sonrası ise Afrika…

15 / 30

Neden Asya’dan başladınız?
Özlem: Doğası ve spiritüel tarafıyla bizi uzun zamandır çağırıyordu. Daha önce Nepal’e yaptığımız yolculuklar her ikimizde derin etkiler bıraktı.

16 / 30

Biz de bıraktığımız yerden beraber devam etmeye karar verdik. Özellikle karma inancı ve Buddha’dan gelen ‘doğaya saygı’ bizim düşüncelerimizle örtüşüyordu.

17 / 30

Maceranızda şu ana kadar yaşadığınız en güzel anlar nelerdi?
Alphan: Sri Lanka’da sörf yapmayı öğrendik, daha sonra Bali’de de devam ettirdik. Hindistan’da 10 gün hiç konuşmadığımız ‘vipassana meditasyonu’ bize çok iyi geldi. Endonezya’da Java Adası’nda köpek balıklarıyla şnorkel yaptık.

18 / 30

Koh Chang Adası’nda hâlâ el değmemiş yerler mevcut. Issız sahillerinin birinde Özlem’e evlilik teklif ettim.

19 / 30

Bir de Bali’deki Uluwatu Tapınağı’nda her akşam düzenlenen ‘Kecak’ dans gösterisi bizi çok etkiledi.

20 / 30

Vipassana meditasyonu nedir?
Özlem: Gautama Buddha’nın 2500 yıllık bir meditasyon tekniği. Her şeyi olduğu gibi görmek anlamına geliyor.

21 / 30

10 gün süren, hiç konuşmadığınız, az uyuduğunuz, sınırlı yemeğin verildiği ve günde yaklaşık 10 saat meditasyon yaptığınız bir teknik.

22 / 30

Çok farklı bir deneyim oldu. Zaten en etkilendiğimiz ülke de Hindistan…

23 / 30

Yolda Türk olduğunuzu öğrenenler nasıl tepkiler veriyor, bizle ilgili neler soruyorlar?
Özlem: Meksika’da bize herkes çok iyi davrandı, Türk olduğumuzu öğrenince ‘Turco’ deyip, gülümsüyorlar. Küba’da Türk olduğumuzu söylediğimizde, Havana’da Atatürk büstünün yerini tarif ediyorlar.

24 / 30

Asya’da ise bazı ülkelerde maalesef çok iyi bir imaja sahip değiliz.

25 / 30

Alphan: Daha fazla gezmelerinden dolayı, yolda tanıştığımız Avrupa, Amerika ve Avustralyalılar ülkemizi ve kültürümüzü daha iyi tanıyorlar.

26 / 30

Onlara yolda karşılaştığımız her zaman ülkemiz hakkında küçük ipuçları veriyoruz. Ülkenin güvenliği konusundaki endişelerini gideriyoruz.

27 / 30

Günde ortalama ne kadar harcıyorsunuz?
Özlem: Ortalama 5-10 dolar harcıyoruz. Bazen her şey planladığımız gibi de gitmiyor.

28 / 30

Örneğin uzun dönem kalacak yer bulamıyoruz ya da mutfağa erişimimiz olmadığı için sık sık dışarda yemek zorunda kalıyoruz, bu da harcamalarımızı arttırıyor.

29 / 30

Harcamalarınız artıyorsa nasıl üstesinden geliyorsunuz, hiç çalıştığınız oldu mu?
Alphan: Öyle işler yaptık ki, inanmazsınız. Küçük bir otel işlettik. Dekorasyon yaptık. Bir başka otelin mönülerini düzenledik, Türk ve Akdeniz mutfağından yemekler yaptık. Boya yaptık. Bir işletme için duvar resimleri yaptık. İngilizce öğrettik. Bunlar haricinde freelance yaptığımız başka işler de var. Örneğin, tercüme yapıyoruz. Çektiğimiz fotoğraf ve videoları satıyoruz, blog yazıyoruz, sosyal medya hesapları yönetiyoruz.

30 / 30

Özlem ve Alphan seyahatlerinde çektikleri fotoğrafları ‘@planet2see’ Instagram adreslerinde, yazıları ise ‘www.planet2see.com’ blog adresinden paylaşıyorlar.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.