DOLAR 32,2618
EURO 34,8260
ALTIN 2.434,83
BIST 10.268,58
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Az Bulutlu
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 21°C
Paz 17°C
Pts 18°C

Asya seyahatinde mutlaka dikkat edilmesi gerekenler

14.12.2018
A+
A-

ELEŞTİRİYE DİKKAT

Asyalı yeni iş arkadaşınızı eleştirecekseniz söze pozitif başlayın. Hong Kong’daki Asya CEO Forum’un başkanı Mark Michelson’un dediğine göre, Japonya’da bir Amerikalı herkesin ortasında bir hükümet yetkilisine “Sen ne dediğini bilmiyorsun” dediği için ilişkileri bozulmuş. “Hiçbir kültürde insanları utandırmak hoş karşılanmaz; yapıcı olmak en iyisidir. Ama Asya’da sesinizi yükseltmek ya da parmak sallamak özellikle gücendirici olabilir” diyor Michelson.

DİNİ İNANÇLAR

Dini inançları bilmek gerekir. Yani bir başkasının tanrısını eleştirmeyin. Hindistan’da dini inanç oldukça güçlüdür. Endonezya gibi bazı Müslüman ülkelerde bazı din adamları köpeklerin temiz olmadığını ve onlara dokunmanın günah olduğunu söyler. Müslüman Malezyalılara yönelik olarak yürütülen “köpeğe dokun” kampanyası düzenleyenler ölüm tehditleriyle karşılaşmıştır.

Asya seyahatinde mutlaka dikkat edilmesi gerekenler

Asya seyahatinde mutlaka dikkat edilmesi gerekenler

HASSAS KONULAR

class=’cf’>

Antropolog Meyumi Ono ise Japonya’da asla bir işadamının saçıyla ilgili yorumda bulunmamayı öneriyor. “Kellikle ilgili şakalardan kaçının. Ayrıca insanların kokusuyla ilgili yorum yapmayın,” diyor. Çin kökenli olup da İngiltere’de yetişen Marriott müdürü Tse, en sinir bozucu şeyin, insanların “Ne güzel İngilizce konuşuyorsunuz” demesi olduğunu söylüyor. Karşınızdaki Asyalı olarak düşündüğünüz kişi nihayetinde ABD ya da İngiltere’de yetişmiş olabilir. Asia Ceo’dan Michelson, Asyalılarla konuşurken genellemeler yapmaktan kaçınmak gerektiğini belirtiyor.

Asya seyahatinde mutlaka dikkat edilmesi gerekenler

ÇORBAYI HÖPÜRDETEREK İÇMEK

Antropolog Ono, kadeh tokuştururken kadehinizi üstlerin kadehinden daha aşağıda tutmaya dikkat etmeniz konusunda uyarıyor. Bu özellikle Çin için geçerli. Ayrıca size sunulan bir yiyeceği geri çevirmeyin. ABD-Çin Enstitüsü yetkilisi ise yemekte son kalan yiyecekleri almamanız, yemek çubuklarını pilavın içinde bırakmamanız gerektiğini belirtiyor. Çorbayı höpürdeterek içmek ise iltifat olarak görüleceğinden sorun sayılmıyormuş.

Asya seyahatinde mutlaka dikkat edilmesi gerekenler

‘EVET’İ CEVAP SANMAYIN

Kore’de hayır denmeyen ya da net ifade edilmeyen şeyleri onay olarak düşünmemek gerektiği, sadece ‘anladım’ anlamına gelebileceği belirtiliyor. Çin’de ise çabucak verilen ‘hayır’ cevabı, genellikle sizin teklifinizi artırmanızı istedikleri için olabilir. Fakat Japonya, Tayland ve birçok Asya ülkesinde ‘hayır’ kelimesi hiç kullanılmaz. Gecikmeli cevaplar ya da gerekçeler sunmak daha kibar bir davranış olarak algılanır.

Asya seyahatinde mutlaka dikkat edilmesi gerekenler

SÖZ GÜMÜŞSE SÜKUT ALTIN

Hong Kong’da cep telefonunda yüksek sesle konuşmak normal karşılanırken, Japonya’da kamu alanını işgal eden kaba bir davranış olarak görülür. Sessizlik tercih edilir. Michelson, Batı’da sessizlik anında kendinizi bir şeyler söylemek zorunda hissedersiniz,” diyor. “Oysa söylenmemiş şeyler söylenmiş olanlardan daha çok değer taşır.”

Kaynak: BBC
Fotoğraflar: Alamy

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.