DOLAR 32,3669
EURO 34,9579
ALTIN 2.325,33
BIST 9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 22°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 18°C

Neden Canımız Çikolata Çeker?

04.09.2021
A+
A-

Bazı dönemler bazı besinleri daha fazla tüketmeye başlarız. Herhangi bir besini çok fazla tüketiyorsanız bunun nedeni bazı vitamin ve mineral eksiklikleri olabilir. Peki, hangi besinleri neden canımız çeker?

Beslenme ve Diyet Uzmanı Ömür Karamahmut, herhangi bir besinin normalden daha fazla tüketiliyorsa vücutta bazı vitamin ve minerallerin eksikliğine işaret ediyor olabileceğini belirtti. Peki, hangi besinleri neden canımız çeker? Detaylar haberimizin içerisinde.

PEYNİR

Peynir yeme isteği; diyet yağ içeriğinin yeterli miktarda olmamasına işaret edebileceği gibi kalsiyum eksikliğinin de önemli bir göstergesi olabilir.

KIRMIZI ET

Aşırı kırmızı et yemenin bilinen en önemli nedeni demir eksikliğidir. Ayrıca kırmızı et esansiyel bir vitamin olan b12 kaynağıdır. Kırmızı et tüketmiyor ancak canınız kırmızı et istiyorsa demir ve b12 suplementleri kullanılabilirsiniz.

AŞIRI TATLI

Bazen vücudumuz besinlerin yanı sıra daha ilginç ögeleri tatmak ister. Çamur, toprak bunlara bu ögelere örnek olarak gösterilebilir. Bu durum genellikle hamilelerde ve çocuklarda çok sık görülür ve anemi ile ilişkilendirilir. Anemiye ise yetersiz demir, b12 ve folat eksikliği neden olur. Tatlı ve çikolatanın aşırı yenme isteği çeşitli durumlarla ilişkilendirilebilir. Aşırı tatlı yemeği çinko, magnezyum ve krom eksikliğinden olabilir. Günlük krom suplementi tüketmek insülin seviyesinin dengelemesine ve aşırı şeker yeme isteğini baskılar.

ÇİKOLATA

Çikolata yeme isteği özellikle kadınlarda menstrual dönemde artar. Az kalorili diyetler ya da uzun süreli açlık durumlarında da şeker ve çikolataya yeme isteği artmaya başlar. Ancak bunların dışında aşırı çikolata tüketimi magnezyum minerali eksikliğinin de bir göstergesi olabilir. Magnezyum eksikliği uyku düzenini olumsuz etkileyerek kişinin kendisini yorgun hissetmesine neden olur. Stres seviyesini artırır. Bu da şekere ve çikolataya olan eğilimi arttırır.

YUMURTA

Yumurtanın beyazını sevmediğiniz halde çok fazla tüketme ihtiyacı hissediyorsanız bu biotin eksikliğinin bir işaret olabilir. Vücutta birçok fonksiyonu bulunan biotin, özellikle tırnak ve saç sağlığı önemli bir vitamindir.

AŞIRI ÇAY VE KAHVE

Aşırı çay ve kahve tüketme isteği fosfor eksikliğinin bir göstergesi olabileceği gibi, sodyum ve demir eksikliğinin de nedeni olabilir.

KIZARTMA

Çok fazla yağlı ve kızartmalı ürünleri her zamankinden daha fazla tüketmek vücudun omega yağ asitlerinin eksik olduğunun bir göstergesi olabilir.

ASİTLİ İÇECEKLER

Asitli ve karbonatlı içecekleri fazla tüketmek vücutta kalsiyum eksikliği olduğunun önemli bir işareti olabilir.

ETİKETLER: , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.