DOLAR 32,2417
EURO 34,7767
ALTIN 2.410,98
BIST 10.276,36
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 22°C
Açık
İstanbul
22°C
Açık
Sal 25°C
Çar 20°C
Per 17°C
Cum 16°C

NASA’nın uzay aracı Voyager 1’in Dünya ile bağlantısı kesildi

NASA’nın 46 yaşındaki Voyager 1 uzay aracında, Dünya’daki görev ekibi ile iletişim kesintisine neden olan bir bilgisayar arızası yaşandı. NASA mühendisleri arızanın neden kaynaklandığını bulmak için çalışıyor.

15.12.2023
A+
A-

NASA’nın 46 yaşındaki uzay aracı Voyager’ın yaşadığı teknik arıza nedeniyle Dünya ile iletişimi kesildi. Mühendisler güncel olarak sorunu çözebilmek için çalışıyor.

Voyager 1, 24 milyar kilometrelik mesafesiyle Dünya’dan uzaya fırlatılmış en uzaktaki araç. Kardeş aracı Voyager 2 ise 20 milyar kilometrelik uzaklığıyla 2. sırada.

Her iki uzay aracı da yıldızlararası seyahat ediyor ve Plüton’un yörüngesinin çok ötesine uzanan heliosferin ötesinde hizmet veren tek uzay aracı.

Voyager 1’in, bilgi toplayan ve bunu aracın mevcut sağlık durumunu yansıtan mühendislik verileriyle birleştiren bir uçuş veri sistemine sahip üç bilgisayarı var.

VERİ ÜNİTESİ OTOMATİK TEKRARDA

Ancak Voyager 1’in uçuş veri sistemi yaşanan arıza ile otomatik tekrarda takılıp kalmış gibi görünüyor.

Dünyadaki görev ekibi arızayı ilk keza 14 Kasım’da fark etti. Telekomünikasyon ünitesi, sürekli kendini tekrarlayan bir dizi uçuş veri sinyalleri yolluyordu.

Uzay aracı hala görev ekibinden iletilen komutları alıp yerine getirebiliyor olsa da, telekomünikasyon ünitesindeki sorun Voyager 1’den hiçbir bilim veya mühendislik verisinin Dünya’ya gönderilmediği anlamına geliyor.

KOMUTLARIN ARACA ULAŞMASI 22,5 SAAT SÜRÜYOR

NASA’ya göre Voyager ekibi hafta sonu uzay aracına uçuş veri sistemini yeniden başlatması için komutlar gönderdi ancak henüz sonuç alınamadı.

Görevin yöneticisi, NASA mühendislerinin sorunun altında yatan neden hakkında bilgi toplamaya çalıştığını söyledi. Süreç haftalar sürebilir.

Voyager 1 yörüngeden o kadar uzakta ki Dünya’dan gönderilen komutların araca ulaşması 22,5 saat sürüyor. Ayrıca ekibin yanıt alabilmesi için 45 saat beklemesi gerekiyor.

ETİKETLER: , , , ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.