DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 19°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 19°C

NASA Asteroid Uzmanına Göre Asteroid Sanılan Şey Aslında Eski Bir Roket Parçası

11.10.2020
A+
A-

NASA asteroid uzmanı Paul Chodas, önümüzdeki ay geçici süreliğine Dünya’nın yörüngesine girecek olan ve asteroid olduğu sanılan cisim hakkında ilginç bir şey keşfetti. Görünüşe göre asteroid olduğu sanılan cisim aslında asteroid değil. Chodas, nesnenin 54 yıl önce gerçekleştirilen başarısız bir Ay inişinden kalma eski bir roket olduğunu düşünüyor.

Chodas, 2020 SO’nun Eylül 1966’da uzaya fırlatılan Surveyor 2’yi Ay’a iten Centaur üst kademe roketi olduğunu tahmin ediyor. Normalde üst kademe roketinin Ay’ı geçmesi ve Güneş’in çevresindeki yörüngede yolculuğunun son bulması gerekiyordu. Söz konusu nesne, Hawaii’de bulunan ve Dünya için potansiyel risk taşıyan asteroidleri aramakla görevli olan bir teleskopla keşfedildi. Nesnenin büyüklüğünün ise 6-12 metre arasında olduğu tahmin ediliyor.

Nesne, tipik bir asteroidden farklı davranıyor: 

asteroid

İlginç keşfi hakkında konuşan Chodas, dikkatini çeken şeyin, nesnenin bir asteroid için pek de alışılmadık bir şekilde Güneş’in etrafında neredeyse dairesel bir yörüngede hareket etmesi olduğunu söylüyor. Bununla birlikte nesnenin Dünya ile aynı düzlemde olması ve bir asteroid için yavaş sayılabilecek 1500 mil hızla Dünya’ya yaklaşıyor olması da Chodas’ın dikkatini çeken diğer detaylar arasında yer alıyor.

Henüz ne olduğu tam olarak bilinmeyen nesne Dünya’ya yaklaşmaya devam ettikçe gök bilimciler de yörüngesinin haritasını çıkartabilecek ve radyasyon ve Güneş’in termal etkileri tarafından ne kadar itildiğini belirleyebilecekler.

Eğer yaklaşan nesne eski bir roketse dış etmenlere karşı daha az duyarlı olan devasa bir asteroidden daha farklı bir şekilde hareket edecektir. Chodas, dışarıda asteroid olmayabilecek düzinelerce nesne olduğunu, ancak hareketlerin kimliklerini doğrulamak için fazla belirsiz veya karışık olduğunu belirtiyor.

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.