DOLAR 32,3374
EURO 34,8108
ALTIN 2.390,60
BIST 10.276,88
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 18°C
Parçalı Bulutlu
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Paz 20°C
Pts 21°C
Sal 24°C
Çar 18°C

Mustafa Öz Kimdir?

07.07.2020
A+
A-

Mustafa Öz Dünyaca ünlü doktor Mehmet Öz’ün babasıdır. 3 Ekim 1925’te Konya’daki bozkır ilçesinde dünyaya gelmiştir. Kendisi bir kalp cerrahıdır. 9 Şubat 2019 tarihinde 94 yaşında böbrek yetmezliği sebebiyle hayatını kaybetmiştir. Cenazesi Zincirlikuyu mezarlığına defnedilmiştir. Prof. Dr. Mustafa Öz’ün hayatı ve çalışmaları vefatından sonra oldukça merak uyandırmaya başlamıştır. Hayatı oldukça merak edilen Mustafa Öz kimdir? Mehmet Öz’ün babası Mustafa Öz’ün mesleği nedir? İşte Mustafa Öz ile ilgili tüm detaylar…

Mustafa Öz’ün Eğitim Hayatı

Mustafa Öz 3 Ekim 1925 tarihinde Konya’da doğmuştur. Üniversiteye kadar Devlet parasız yatılı okullarında eğitim almıştır. 1950 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni burslu bir şekilde bitirmiştir. Tıp Fakültesi ikinci sınıfa geçtiğinde ekonomik sorunları nedeniyle kitaplarını almakta zorlanmıştı. Anatomi dersi için bir anatomi atlasına ihtiyacı vardı bunun için dönemin Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’ye bir mektup yazdı. Bir süre sonra yetkililer ile birlikte kendisine atlas ve stetoskop alınmıştır. Üniversite eğitimini tamamladıktan sonra mecburi askerlik görevini yerine getirmiştir.

Mustafa Öz’ün Çalışma Hayatı

Mustafa Öz askerlik görevini de tamamladıktan sonra ülkemizdeki birçok kuruma asistanlık için başvuruda bulunmuştur. Fakat hiçbir kurumdan kendisine olumlu bir cevap gelmemiştir. Türkiye’de işi bulamayınca kendi imkanları ile Amerika Birleşik Devletleri’ne gitmiştir. Amerika Birleşik Devletleri’ne ilk gittiğinde hiçbir dil bilmese de kısa sürede İngilizce öğrenmiştir.

Cleveland Doctor’s Hospital’da yüksek ihtisasını tamamlamıştır. 1959 yılında genel cerrah unvanını almıştır.

1960 yılında Atlanta Emory University Hospital’da toraks ve kardiyovasküler cerrahi uzmanlığını tamamlamıştır. Ardından Philadelphia’daki Jefferson Medical Shool’un Medicine Center of Delaware’de cerrahi eğitim direktörlüğüne atanmıştır. Burada başkanlığa kadar yükselmiştir.

54 yıldan sonra Türkiye’ye geri dönüş yapmıştır. Türkiye’ye döndükten sonra Bilim Üniversitesi Cerrahi Bilimler Dalı Başkanlığı yapmıştır. Aynı zamanda Florence Nightingale Hastanesi’nde görev yapmıştır.

Mustafa Öz birçok üst düzey asker, bürokrat, politikacı ve işadamlarına hem doktorluk yapmış hem de arkadaş olmuştur. Turgut Özal, Ayhan Şahenk, Adnan Kahveci, Üzeyir Garih, Necmettin Erbakan, Süleyman Demirel ve İshak Alaton gibi önemli isimlerle dostluk kurmuştur.

Mustafa Öz’ün Özel Hayatı

Mustafa Öz 1959 yılında Suna Atabay ile evlenmiştir. Suna Atabay’dan Seval, Nazlım ve Mehmet isimli üç çocuğu olmuştur. Çocuklarından bir tanesi dünyaca ünlü kalp cerrahı Prof. Dr. Mehmet Öz 11 Haziran 1960 tarihinde dünyaya gelmiştir.

Vefatının ardından oğlu Doktor Mehmet Öz kendisi ile ilgili bazı açıklamalarda bulunmuştur. Mehmet Öz, babası Mustafa Öz için “babam onunla tanışan herkesin hayatını değiştirdi”, “hayatlarını kurtardı hasta değilim teşekkür ettiklerini görmek benim tıpa ve doktorla aşık olmama sebep oldu”, en büyük başarısı 1959 yılında Suna Yıldız Atabay ile evlenmek ve 60 yılı aşkın evlilikleri süresince onun tavsiyelerinden her zaman bir şeyler öğrenmek oldu”, “80 yaşında dahi ameliyat yaptı” gibi açıklamalarda bulunmuştur.

ETİKETLER:
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.