Milano’da Açık Havada Sigara İçme Yasağı
Milano’da açık havada sigara içme yasağı ile ilgili detaylı bilgi edinin. Bu düzenlemenin sağlık ve çevre üzerindeki etkileri, yasak kapsamındaki alanlar ve cezai yaptırımlar hakkında bilinmesi gereken her şey burada.
İtalya’nın kuzeydeki önemli şehirlerinden biri olan Milano’da, yılbaşından itibaren açık havada sigara içmek yasaklanacak. Milano Belediyesi’nin aldığı bu karar, daha önce sınırlı bir şekilde uygulanan açık alanlarda sigara yasağını 1 Ocak 2025 itibarıyla kamuya açık her yerde geçerli hale getirecek. Yalnızca, diğer insanlarla araya en az 10 metre mesafe koyulabilen “izole” alanlarda sigara içme izni verilecek. Bu yasağı ihlal edenlere 40 ila 240 euro arasında para cezası kesileceği belirtiliyor.
Milano, Avrupa’da hava kirliliğinin en yüksek olduğu şehirlerden biri olarak biliniyor. Belediyenin Hava Kalitesi Yönetmeliği kapsamında, açık havada sigara içilmesine 2021 yılından itibaren çeşitli kısıtlamalar getirilmişti. Özellikle parklar, oyun alanları, mezarlıklar, stadyumlar ve otobüs durakları gibi yerlerde, başkalarıyla araya 10 metre mesafe koyulmadığı sürece sigara içmek yasaktı. 2025’ten itibaren bu yasak, tüm kamusal açık alanları kapsayacak şekilde genişletilecek. Böylelikle sokaklar, restoranlar ve barların açık havadaki masaları da dahil olmak üzere, 10 metre yakınında başka insanların bulunduğu yerlerde sigara içmek cezaya tabi olacak. Ancak, elektronik sigaralar bu aşamada yasak kapsamına alınmamış durumda.
Milano, İtalya’nın en kalabalık şehirlerinden biri olmasının yanı sıra, Avrupa Birliği’nin Copernicus Atmosfer İzleme Servisi ve çeşitli çevre örgütlerinin raporlarına göre, PM 2.5 gibi hava kirliliği belirteçlerinde Avrupa’nın en yüksek oranlarına sahip. Bu durum, kent yönetiminin halk sağlığına yönelik tehdit oluşturan hava kirliliğiyle mücadele etmek amacıyla yeni kurallar getirmesine neden oluyor. Bununla birlikte, kent merkezinde motorlu taşıt kullanımının dönemsel olarak kısıtlanması gibi ek tedbirler de alınmakta.
Kent yönetimi, hava kirliliği seviyesinin ortalama ömür beklentisinde 2-3 yıl düşüşe yol açacak seviyede olduğunu vurguluyor. AB’nin Copernicus servisi, Kuzey İtalya’nın hava kalitesi açısından Avrupa’nın en kötü bölgelerinden biri olmasının nedenlerini; “Kuzeyde Alpler ve güneyde Apeninler ile çevrili Po ovalarının topografyası” ve bölgenin kalabalık ve endüstriyel yapısına bağlı olarak bir dizi faktöre atfediyor.
Öte yandan, İtalya’nın kuzeyindeki Torino kentinde de geçen Nisan ayında açık havada sigara içmenin kısıtlandığı biliniyor. Torino belediyesi, “nezaket mesafesi” kuralını uygulamaya koyarak, açık havada 5 metreden yakın mesafede başka insanlar varken sigara içmeyi yasakladı. Ancak sosyal medya üzerinden yapılan yorumlarda, Torino’daki yasağın pratikte büyük ölçüde etkisiz olduğu ve kontrolün zor olduğu ifade ediliyor.
Milano yönetimi, bu yasağın amacının cezalandırmaktan ziyade caydırıcı etkisi olduğunu ve toplumda bir “kültür değişimi” yaratmayı hedeflediklerini belirtiyor.