Migros’un İklim Değişikliğiyle Mücadelede SBTi Onayı ve Sürdürülebilirlik Hedefleri
Migros’un SBTi onayı ve sürdürülebilirlik hedefleriyle iklim değişikliğiyle mücadeledeki adımlarını keşfedin. Çevre dostu geleceğe katkı sağlıyor.
Migros’un Bilim Temelli Hedefler Girişimi (SBTi) Onayı
Migros, İyi Gelecek Planı kapsamında yürüttüğü iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarıyla büyük bir başarıya imza attı. Bu kapsamda, şirketin karbon azaltım çalışmalarına verdiği önem ve sürdürülebilirlik taahhütleri, dünyanın en saygın iklim odaklı kuruluşlarından Bilim Temelli Hedefler Girişimi’nden (SBTi) tam anlamıyla onay aldı. Bu onay sürecinde, Migros‘un uzun vadeli (2050 net sıfır) ve kısa vadeli (2030) hedefleri, detaylı ve titiz bir değerlendirmeden geçirildi. Toplamda 260 kriterde yapılan bu detaylı incelemenin sonucunda, şirketin iklim değişikliğiyle mücadeledeki metodolojisi ve hedeflerinin tutarlılığı resmen kabul edildi.
Bu başarısıyla, Migros, Türkiye’den bu onayı alan ilk ve dünyada ise ilk 26 gıda perakendecisi arasında yer aldı. Ayrıca, şirketin bu adımı, küresel ölçekte sürdürülebilirlik alanında önemli bir kilometre taşı olarak görülüyor. Bu gelişmeler, şirketin sektöründeki öncü konumunu pekiştirirken, diğer perakendecilere de ilham kaynağı olmaya devam ediyor.
Sürdürülebilirlik ve Tarımda Yenilikçi Yaklaşımlar
İklim değişikliğinin ilk etkilerinin tarım ve su kaynakları üzerinde görüldüğünü belirten Tort, sürdürülebilirlik alanındaki çalışmaların, sadece karbon emisyonlarını azaltmakla sınırlı olmadığını, aynı zamanda tarımın geleceğine yapılan yatırımlar olduğunu vurguladı. Şirket, Anadolu’nun bereketli topraklarında yerli üretimi teşvik eden çeşitli projeler yürütmekte ve tarımın sürdürülebilirliğine büyük önem vermektedir. Ayrıca, halkın uygun fiyatlı ve sağlıklı gıdaya erişimini güvence altına almak temel öncelik olarak öne çıkıyor.
Bilim ve Teknoloji Temelli Hedefler
Özgür Tort, sözlerine şöyle devam etti: SBTi’dan aldığımız onay, İyi Gelecek Planımızda yer alan iklim yol haritamızın bilimsel temelli metodolojisini ve güvenilirliğini tescilledi. Bu sayede, yakın ve uzak vadeli karbon emisyonu azaltım hedeflerimizin tutarlılığı uluslararası standartlara uygun hale geldi. Şirket, yenilenebilir enerji yatırımlarını hızlandırarak 2026 yılı sonuna kadar toplam enerji tüketiminin yaklaşık üçte birini güneş enerjisi santrallerinden elde etmeyi planlıyor. Bu doğrultuda, yeni güneş enerji santralleri devreye alınmakta ve Migen iştirakleri enerji verimliliği çalışmalarına önemli yatırımlar yapmaktadır.
Karbon Ayak İzini Azaltmaya Yönelik Somut Adımlar
Şirket, geçmişteki başarılarına dayanarak, her yıl büyüyen yapısına rağmen son üç yılda doğrudan karbon emisyonlarını azaltmak için belirlediği hedeflerin yaklaşık %33’ünü aşmayı başardı. Ayrıca, 2030 yılına kadar toplam karbon emisyonlarını %42 oranında azaltmayı ve 2050 yılına kadar net sıfır emisyon hedefine ulaşmayı amaçlamaktadır.
Tedarikçiler ve İş Ortaklarıyla Sürdürülebilirlikte Topyekün Çaba
İklim değişikliğiyle mücadelede, Migros sadece kendi faaliyetleriyle sınırlı kalmayıp tedarikçileriyle de ortak hareket ediyor. 2050’ye kadar karbon Net Sıfır hedeflerine ulaşırken, tedarikçileriyle birlikte dolaylı emisyonların %32 oranında azaltılması için çalışmalar yürütüyor. Ayrıca, BIST Sürdürülebilirlik 25 Endeksi’nde yer alan şirket, CDP 2023 İklim Değişikliği ve Su Güvenliği programlarından en yüksek not olan ‘A’ alarak, ‘Global A Listesi’ne Türkiye’den giren 5 şirket arasında bulunuyor.