DOLAR 32,4165
EURO 34,7855
ALTIN 2.399,97
BIST 10.208,65
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 19°C
Az Bulutlu
İstanbul
19°C
Az Bulutlu
Cum 16°C
Cts 18°C
Paz 20°C
Pts 21°C

Mehmet Aydın’ın Türk Konsolosluğu’na Teslim Olması, Brezilya’da Krize Neden Oldu

05.07.2021
A+
A-

Kurucusu olduğu Çiftlik Bank ile yüz binden fazla insanı dolandıran ve ardından toplamış olduğu yüz milyonlarca TL ile yurt dışına kaçan dolandırıcı Mehmet Aydın, geçtiğimiz günlerde bir video yayınlayarak teslim olacağını açıklamış, bir gün sonra da Brezilya’nın Sao Paulo kentindeki Türk konsolosluğuna giderek teslim olmuştu.

Hürriyet’ten Musa Kesler’in Dışişleri Bakanlığı’ndaki kaynaklarına dayandırdığı haberine göre Mehmet Aydın’ın Türk konsolosluğuna sığınmasının ardından küçük çaplı bir kriz patlak verdi. Prosedürde elçiliğe ve konsolosluğa teslim olmak diye bir uygulama bulunmuyor. Normal prosedürde elçilik veya konsolosluk kendisine bu şekilde teslim olan birini Brezilya polisine teslim ediyor.

mehmet aydın

Brezilya polisi, ‘mütekabiliyet’ esasına göre veya İnterpol üzerinden teslim olan kişiyi ilgili ülkeye teslim ediyor. Ancak mevcut durumda Mehmet Aydın, Brezilya polisine teslim edilmek istemedi ve konsolosluk tarafından doğrudan Türkiye’ye teslim edilmek istiyor. Konu uluslararası boyutta olduğundan oldu bittiye getirilemiyor ve bu nedenle Türk makamları şu anda konuyla ilgili bir çözüm arıyorlar.

Mehmet Aydın’ın Türkiye’ye iadesi ile ilgili iki ihtimal bulunuyor

İlk ihtimal kendi rızasıyla Brezilya’dan bir görevli ile Türkiye’ye gelmesi şeklinde. Ancak Mehmet Aydın Interpol tarafından kırmızı bülten ile arandığından bir 2. ihtimal de bulunuyor. Bu ihtimal gerçekleşirse ‘Tosuncuk’, iade işlemleri için Brezilya’da mahkemeye çıkacak ve mahkeme, Türkiye’den Adalet Bakanlığı’nda hazır bulunan yargılama evraklarını isteyecek.

Türkiye’nin mahkeme tarafından tanınan süre içinde evrakları göndermesi halinde inceleme başlatılacak. Bu incelemede hangi suçlardan yargılandığı ve neden iade edilmesi gerektiği hususları irdelenecek. Bu süre zarfında ise Aydın mahkeme kararıyla tutuklanacak veya bir evde kalması, bir de ikamet göstererek serbest kalması ihtimali doğacak. Brezilya’da İncelemenin ardından mahkeme Mehmet Aydın’ın iadesine veya iadesinin reddine karar verecek

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.