DOLAR 34,2275
EURO 37,3528
ALTIN 2.931,24
BIST 8.860,30
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 20°C
Hafif Yağmurlu
İstanbul
20°C
Hafif Yağmurlu
Çar 17°C
Per 16°C
Cum 17°C
Cts 18°C

Maymun Çiçeği Virüsü: Tarihçesi ve Salgın Durumu

Maymun Çiçeği Virüsü’nün tarihçesi ve güncel salgın durumu hakkında kapsamlı bilgi edinin. Virüsün kökenleri, yayılma yolları ve sağlık üzerindeki etkileriyle ilgili bilgilere ulaşın.

09.08.2024
A+
A-

Maymun çiçeği virüsü, insanlarda ilk kez 1970 yılında tespit edilmiştir. O zamandan bu yana, özellikle Afrika kıtasında, zaman zaman tek tük vakalar bildirilmiştir. Genellikle Batı ve Orta Afrika bölgelerinde görülen bu virüs, son zamanlarda artan vakalarla dikkat çekmektedir. Peki, Maymun Çiçeği salgını nedir? Bu salgın gerçekten arttı mı? İşte merak edilen detaylar…

Maymun Çiçeği Virüsü: Tarihçesi ve Salgın Durumu

MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGINI NEDİR?

Maymun çiçeği, Poxviridae adlı virüs ailesine mensup bir hastalık olup, Orthopoxvirus cinsine ait olan Monkeypox virüsünden kaynaklanmaktadır. Bu virüs ailesinde, çiçek hastalığına (Variola virüsü), sığır çiçeğine (Cowpox virüsü) ve çiçek aşısı üretiminde kullanılan Vaccinia virüsüne benzer virüsler de bulunmaktadır.

Virüs ismini “maymun çiçeği” olarak almış olsa da, aslında kökeni kemirgenlere dayanmaktadır. 1958 yılında, maymun kolonilerinde çiçek hastalığına benzer belirtilerle görülen iki ayrı salgın sonucunda bu virüs tespit edilmiştir. Bu durum, virüsün “maymun çiçeği” olarak adlandırılmasına neden olmuştur.

MAYMUN ÇİÇEĞİ SALGINI ARTTI MI?

Dünya Sağlık Örgütü (WHO), Afrika’da bu yıl kaydedilen vakalarda benzeri görülmemiş bir artış yaşandığını duyurmuştur. WHO’nun Kongo’daki temsilcisi, bu yıl Kongo’da 503 ölüm dahil olmak üzere 13 binden fazla şüpheli mpox vakası görüldüğünü ve 2023 yılının başından itibaren toplam vaka sayısının yaklaşık 27 bine ulaştığını bildirmiştir.

Maymun Çiçeği Virüsü: Tarihçesi ve Salgın Durumu

Kongo’nun doğusunda, daha önce mpox’tan etkilenmemiş olan Ruanda, Uganda ve Kenya gibi ülkelerde Temmuz ortasından itibaren yeni varyant vakalarının görüldüğü rapor edilmiştir. WHO, bu salgına karşı verilen yanıtı geliştirmek ve bulaşma modellerini daha iyi anlamak amacıyla daha fazla analiz yapılmasının gerekliliğini vurgulamıştır.

WHO Başkanı Tedros Adhanom Ghebreyesus, Kongo’daki salgının uluslararası düzeyde endişe yaratan bir halk sağlığı sorunu olup olmadığını tartışmak üzere bir acil durum komitesi toplama sözü vermiştir.

Maymun Çiçeği Virüsü: Tarihçesi ve Salgın Durumu

Pazartesi günü Afrika Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC), mpox müdahalesi için Afrika Birliği’nden bir acil durum fonu olarak 10.4 milyon dolar aldığını açıklamıştır.

Bu gelişmeler, maymun çiçeği virüsünün dünya genelindeki etkisini ve ciddiyetini bir kez daha gözler önüne sermektedir.

Maymun Çiçeği Virüsü: Tarihçesi ve Salgın Durumu

YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.