DOLAR 32,3697
EURO 35,0071
ALTIN 2.325,73
BIST 9.097,38
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul 23°C
Az Bulutlu
İstanbul
23°C
Az Bulutlu
Cts 21°C
Paz 22°C
Pts 24°C
Sal 19°C

Mavi Dil Hastalığı Nedir?

26.09.2021
A+
A-

Edirne’de, sinekler tarafından bulaştırılan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kanını emen ve ölüme sebebiyet veren mavi dil hastalığı nedir? Mavi dil hastalığı bulaşıcı mıdır? Detaylar haberimizde…

Bazı dönemlerde ortaya çıkan hayvanlarda görülen ve ölüm riski taşıyan mavi dil hastalığı Edirne’de görülmesi üzerine merak uyandırdı. Edirne’de, sinekler tarafından bulaştırılan küçükbaş ve büyükbaş hayvanların kanını emen ve ölüme sebebiyet veren mavi dil hastalığı nedir? Mavi dil hastalığı bulaşıcı mıdır?

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?

– Mavi dil diğer ismiyle Blue tongue, Culicoides cinsi sokucu sineklerle taşınan, sığır, koyun, keçi ve deve türündeki hayvanlar ile bazı yabani geviş getiren hayvanlarda görülen ve konjesyon, ödem, hemoraji ile karakterize bir enfeksiyondur. 

– Mavi dil virüsü koyun, keçi, sığır, manda, geyik ve Afrika antiloplarını etkileyen bulaşıcı ya da bulaşıcı olmayan, vektör kaynaklı viral bir hastalık türüdür.

– Mavi dil virüsüyle enfeksiyon, hayvanların çoğunluğunda görülmemektedir. Fakat enfekte koyun, geyik ve yabani geviş getirenlerin bir kısmında  bu virüs ölümcül hastalığa sebebiyet vermektedir.

– Culicoides cinsinde olan sadece birkaç türün böcek vektörü, viraemik hayvanlar ile beslenerek enfekte olmuş duyarlı geviş getiren hayvanlar arasında BTV yani mavi dil virüsü iletilmektedir.

– Mavi dil virüsüne yirmi altı farklı serotip tanımlanmıştır bu sebeple hastalığa sebep olma durumu önemli ölçüde değişim göstermektedir. 

HALK SAĞLIĞINI TEHDİT EDİYOR MU?

Mavi dil virüsü hayvanlar ile ya da yünle temas yoluyla veya süt tüketimi ile bulaşmadığından bu virüs ile ilişkili ortaya çıkabilecek herhangi bir halk sağlığı riski bulunmamaktadır.

ETİKETLER: ,
YORUMLAR

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.